Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България липсва едно от лекарствата за лечение на епилепсия

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Петър Грибнев се ангажира да потърси решение

Деца с епилепсия
Снимка: Евелина Стоянова

"Когато се появи Петко с неговото заболяване стана мисия. Така се получи, че семейството ми се ангажира с много семейства, с които направихме Асоциацията и това вече е мисия, кауза, защото, когато живеем с това, виждаме проблемите по различен начин  и можеш да помогнеш и на други, което е много важно. Пътят е много труден, за всеки е труден по различен начин, но когато имаш човек с епилепсия или с друго увреждане в дома си, той става труден по различен начин", каза за БНР Веска Събева председател на Сдружение Асоциация на родителите на деца с епилепсия.

Детето на Веска Събева - Петко е прекарало много тежка инфекция от Covid-19.

Едно от лекарствата, необходимо за лечение на деца с епилепсия от два месеца липсва на пазара, допълни Събева:

"Фирмата е излязла от България, лекарството тя няма да го внася, тя няма да го дистрибутира, процесите се бавят. Лекарствата изчезват преди конкурса да е приключил, фирмата излиза и няма организация, няма фирма, която да поеме вкарването на тези лекарства, дистрибутирането".  

Изложба с рисунки на деца с епилепсия   Снимка: Евелина Стоянова

Доц. Петя Димова, председател на Българското дружество против епилепсия за пореден път алармира, че в България няма  основни медикаменти за лечение на това заболяване:

"Основно за децата, макар че се отнася за всички пациенти с епилепсия  - липсата на лекарства, които са животоспасяващи. Липсата на звено, което е специализирано с експертност за провеждане на кетогенна диета". 

Някои родители купуват необходимите лекарства от други държави:

"В повечето съседни държави ги има, което е абсурдно. В Сърбия, Турция, Македония дори в Румъния има налице повечето от тези медикаменти. Ние сме като остров на дефицит".
Заместник-министърът на здравеопазването доц. Петър Грибнев заяви: 

"Ще помоля Асоциацията и представителите на лекарите, които лекуват епилепсия да предоставят към Министерството на здравеопазването конкретно какво предлагат, какво няма и какво виждат, че може да се подобри, за да можем ние съответно да изискаме от нашите дирекции, които се занимават детайлно с информацията, защо липсват лекарствата, има ли наистина липса, какъв е точно проблема, за да може да бъде дадено решение".  

Евродепутатът Цветелина Пенкова каза:

"Аз съм техен представител и глас в Европейския парламент. Там има Сдружение, което с други колеги от различните държави- членки обменяме опит и даваме гласност на проблема. Понякога дори това е първата стъпка, защото, когато се види, че в България липсват лекарства, липсват центрове за работа с деца, липсва адекватно подпомагане за родителите и семействата, които ежедневно се сблъскват с този проблем, това дава основание както на нас като държава да поискаме допълнителна помощ от Европа, така и някакъв тласък на самите държавни институции на национално ниво да положат повече усилия в тази посока".     

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10