Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Трюдо вади Канада от свободния свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската инвазия в Украйна очаквано поглъща световното внимание и насища информационното пространство с исторически кадри и моменти, след които може би нищо няма да е същото. А може би ще е?

Но една друга страна – много богата и много на запад – претърпява драматични обществени трансформации, а което е и по-важно, покрай тях се видоизменят и измеренията на концепцията за свободен свят. Отново отиваме чак в Канада, за да видим какво се случи с мирния протест на шофьорите на камиони срещу задължителните ваксини и жестоките пандемични ограничения, които либералното правителство на Трюдо наложи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето медии се опитаха да пренебрегнат това, което стана с „Конвоя на свободата“, но именно затова сме длъжни да говорим за събитията и там.

Властта смачка протестите със сила. Трюдо си гласува извънредни правомощия, предвидени за ситуация на война. И както написа анализаторът Дъглас Мъри: „превърна собствената си столица в бойно поле, а собствените си съграждани – във врагове“. Протестиращите в Отава и на други места в страната бяха изтласкани от военизирана полиция и подложени на свирепи рестрикции. Полицаи на коне стъпкаха възрастна жена, която едвам оцеля. Биха журналисти и обикновени граждани.

Протестите бяха прекратени със сила, но Трюдо запази извънредните правомощия и започна кампания на институционален терор срещу протестиращите и хората, които ги подкрепят. Чак в края на тази седмица той се отказа от на практика диктаторската власт, гласувана му от послушния парламент, но щетите бяха нанесени. Правителството нареди на банките да замразят сметките на шофьори и дарители. Организатори на протеста бяха арестувани и някои от тях все още лежат зад решетките, след отказ от съда да бъдат пуснати под гаранция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властта отне правото на десетки транспортни бизнеси, участвали в протеста, да упражняват професията си. Конфискуваха се камиони и техника, а граждани, изразили подкрепа за „Конвоя на свободата“ онлайн, получиха физически посещения на вратата и предупреждения от полицията.

Протестът през цялото време беше мирен и за напълно справедлива и логична кауза, но Трюдо и неговото правителство третираха шофьорите и техните близки като терористи. Медийният и политически елит на Канада разгърна невероятно отблъскваща кампания по оклеветяване на работещи мъже и техните семейства и приятели. От най-високите трибуни и без доказателства се разнесе вой за „нацисти“, „свастики“, „сексизъм“, „трансфобия“, „ислямофобия“...

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Удивително беше да се наблюдава драматичната разлика между реалността на терен и фантомния образ на протеста, който медиите и Трюдо прожектирата в пространството. Самият канадски премиер се скри и избяга от столицата Отава в началото на демонстрациите, вместо да излезе и да преговаря с наистина мирните шофьори, борещи се за основни свои права и условия на труд.

После трагикомично се опита да внуши, че животът му е бил застрашен, а протестът е заплаха за демокрацията.

Ето как един слаб, инфантилен и лабилен държавен лидер, разведен с реалността, вади богата си държава от екосистемата на плурализма и свободата. Първо не признава легитимността на мирен и оправдан протест на работници от ключов сектор в икономиката на Канада, поддържал я жива с доставки в условията на крайни, диспропорционални пандемични ограничения. От нелегитимен протестът става „заплаха за демокрацията“.

После, за да спаси демокрацията Трюдо става временен диктатор с извънредни военни правомощия. Използва сила срещу мирни граждани на собствената си страна, а после разгръща репресия, като им замразява банковите сметки, праща полиция по петите им и оставя бизнесите им без лиценз.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И през цялото време тази власт демонизира хората с помощта на обществени и корпоративни медии, получили щедри субсидии за стотици милиони долари по време на пандемията. И това се случва в Канада. Където клишето гласи, че нищо не се случва.

Кой би предположил, че ще гледаме кадри на пребити протестиращи в „най-любезната и извиняваща се нация на планетата“? Кой е очаквал, че в демокрация властта може да нареди на банките да ти замразят сметката, ако си протестирал или дарил пари на протестиращи, а медиите ще ползват хакнатите ти от активисти лични данни за допълнителен тормоз.

Джъстин Трюдо Снимка: ЕПА/БГНЕС

Такива неща очакваме от авторитарните режими. Джъстин Трюдо беше пакетиран и промотиран от глобалната медийна инфраструктура като модерен либерал, ангажиран с каузата на „разнообразието и включването“. Той трябваше да е един от калъпите, по които да се правят модерни западни лидери. Ала при първото неудобство, причинено му от канадските граждани, либералната маска се стопи и на нейно място изплува странна смес от страх и авторитаризъм. Премиерът, който първо се крие от недоволни граждани, а после ги арестува и им замразява банковите сметки.

Сега Трюдо говори за санкции срещу Русия и пращане на войски в Европа. А смачканите от „извънредните му правомощия“ канадци сигурно се питат: А кой ще санкционира Трюдо?


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27