Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветите на експерти от Израел за външния вид

Детайлите са част от впечатлението, което оставяте

Снимка: Ани Петрова

Дългото дистанционно общуване предизвиква промяна в отношението към другите и към себе си. Учени от Университета в Тел Авив са установили, че при дистанционното обучение най-често учениците се взират в квадратчето, където са самите те. Това е някаква форма на поглед към себе си отстрани, при това в контекста на съученици, приятели или просто на слушателите на лекция или гледане на представление по интернет. Често това сравнение с околните не е удовлетворително. Поражда се нуждата от „корекция“. И преди манекенки, артисти и дори политици са ползвали филтри, фотошоп или други програми за прикриване на бръчки или някакви недостатъци на лицата или фигурата си. Сега масово се използва FaceApp. Срещу месечна такса, всеки може сам да коригира своя снимка, а образа от нея се мултиплицира върху всички фотографии, селфита, дори общите снимки, правени от друг. Но се оказва, че това нововъведение има и други последици.

"По време на локдауните имаше дни, когато нямахме нито един пациент. Хората се страхуваха. Най-интересното е, че първи нарушиха изолацията тиинейджърите. Пристигаха заедно с родителите си и искаха да им направя физиономията същата, каквато е във FaceApp. Като знам колко са скъпи подобни интервенции, си преставам какъв натиск е било, за да се съгласят родителите (подобни процедури на непълнолетно се правят само с подпис на бащата или на майката). И аз не се съгласих. Обяснявах, че е добре за изчакат да станат поне на 19-20 години, но те бяха непреклонни. Заявяваха, че, ако аз не искам, ще отидат при друг лекар. Оказва се, че с новата физиономия имат много поклонници. Мъчех се да обясня, че и те са с изменени лица и едва ли биха ги познали, ако се срещнат на живо", каза за БНР д-р Ариела Шварбег.

Може ли без FaceApp и без други технически изобретения да изглеждаш добре на екрана.

"Известена е изразът, че няма втори шанс за първо впечатление. Когато тази първа среща е „на живо“, тя е комплексна както от визията, така и от походката, поведението, от безброй малки детайли. Ако запознанството е виртуално, виждаш човека до кръста. Тогава на преден план „изкачат“ елементи, на които иначе може и да не обърнете внимание. Не е необходимо лицето да се „коригира" с FaceApp. Но трябва да знаеш кой профил - левия или десния е по-фотогеничен. Лицата на хората не са идеално симетрични. Важен е ракурса, от който се снимаш. Ако камерата е високо или твърде ниско, може да ви направи смешен или страшен. Осветлението също може да изиграе лоша шега с хвърлянето на сенки от носа или устните. Изключително важен е грима. Дали ще сте с вдигната коса, късо подстригани или с пуснати по раменете пищни коси, също е акцент за привличане на внимание. Рамките на очилата все повече имат функция на корекция на лицето. Ако са над веждите предизвикат комичен ефект. При избора на рамки се усмихвайте или говорете нещо. Добре е очилата да не са по-широки от лицето, за да не изглеждате кривоглед. Смята се за удобно и практично, очилата да са мултифокал, от естетическа гледна точка бих препоръчала очилата за четене и за улицата, и за гледане на телевизия да са отделни и с различни рамки", допълни за "Закуска на тревата" Ширли Глик - съветник на журналисти и говорители по телевизията, бивша манекенка и действаща журналистка по въпросите на светските събития, етикет и стил на обличане и държане.

Тя заяви, че по дрехите не само посрещат, но те могат да подчертават или загрозяват лицето.

"В черно и бяло има опасност да изглеждате като в униформа. Лично аз, много харесвам съчетанието на бежово и синьо. Бежовото създава доверие, а синьото показва строгост. Но в зависимост от цвета на кожата и вида разговор, всеки сам избира цветовете на дрехите си. Ако бялото или черното не може да бъде избегнато, препоръчвам цветно шалче. Препоръчвам да се внимава с фланелките с надписи по тях. „Разчитането им“ от останалите в групата, може да отвлече внимание от урока, от лекцията, от същността на разговора, освен ако този надпис е част от кампанията, заради която се свързвате.

Аксесоарите също са важни. Детайлите са част от впечатлението, което оставяте. Много важен е фона. Една картина или дори шкаф, може да отвлече вниманието от лицето. Ако приемем, че всяко появяване на селфи или видео разговор е малък филм, всеки може да бъде режисьор на самия себе си.


Повече можете да чуете в звукови файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30