Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Делчев: Няма недостиг на петрол и газ

Констанца Рангелова: Винаги при геополитическа криза се наблюдва истерия на пазара на горива

Андрей Делчев
Снимка: БГНЕС

"Според мен цената на петрола е стигнала едно било, сорт "Бренд" на петрола се колебае около 100 долара за барел, плюс - минус и оттук насетне би следвало тенденцията да е надолу и това е всъщност важното за нас", посочи пред БНР Андрей Делчев,  изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация и член на УС на БСК.
"Тази тенденция надолу за нас е важна, а и за целия свят, защото независимо от санкциите, които бяха наложени на Русия заради войната в Украйна, не беше ограничена търговията с петрол и газ. Поради което Русия продължи да изнася, като оставям на страна политическия сигнал, но от бизнес гледна точка това означава, че няма недостиг на пазарите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази паника, която се създаде от началото на войната и цената, която "избуя" най-вече между 7 и 9 март, но след това цените тръгнаха плавно надолу...", поясни още експертът.

"Недостиг на световните пазари не се получи, ообено след като премина паниката, цените се нормализираха. Русия е вторият най-голям износител на петрол в света след Саудитска Арабия.
Снимка: БГНЕС
 За цените на бензина и дизела бих казал, че и при увеличението на цените на петрола, и при намалението, има едно забавяне до седмица - тоест следва се рефлексът на цените на дребно на вътрешния пазар. Само няколко вериги за бензин спекулативно се опитаха да "счупят" пазара на дизел и бензин и бяха посочени като "виновници" за кризата около 2- 3 март. Същото е и с понижаването на цените на петрола и реакцията върте в цените на дребно", посочи още Делчев.
"Веригите бензиностанции са купили тогава от търговците на едно, от рафинерията бензин и дизел на високите цени и затова е трябвало също да продадат горивото на високите цени. Това е станало.
Рафинерията преработва основно руски петрол. Не вярвам, че криза може да продължи повече от три месеца, такава, че да доведе до недостиг на горива на българския пазар, ако имаме недостиг, първо се търсят запасите от държавния резерв", обобщи Делчев.
"В момента до голяма степен пазарът е в състояние на истерия по отношение на цените на зърното, на олиото, но най-вече по отношение на цената на петрола, защото реален недостиг няма, който да оправдава преди няколко дни високата цената на петрола", коментира темата и икономистът Констанца Рангелова.

"Това е нещо нормално винаги, когато има такава геополитическа криза. Този премиум от геополитически риск винаги се вкарва в цената. Цените на газа на междурародните борси - това е глобален пазар, който се също се влияе от тази паника на пазара. А нашите цени са вързани към междурародните пазари по същия начин. Това е важното да се каже.

И също - от една страна имаме пазар на суров петрол, от друга страна - международен пазар на бензин и дизел. В момента този пазар е изключително нажежен. Дизелът в момента на пазара на едро на международните пазари е може би с около 15 долара отгоре над петрола. И това е защото Русия е доста голям износител на дизел основно към Европа. Това води също и до някакав вид паника и на този пазар включително", изтъкна Рангелова пред БНР.

Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59