Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков е готов да се върне в България, ако прокуратурата свали червената бюлетина

| обновено на 24.03.22 в 14:32
Снимка: Фейсбук/Васил Божков
Обвиняемият в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков декларира готовност да се върне в България още на следващия ден, след като прокуратурата свали червената бюлетина, с която го издирва.

Божков даде видеоконференция от Дубай, за да коментира обстоятелствата около задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Най-голям интерес провокира въпросът кога Божков е давал показания пред Европейската прокуратура и пред българските национални власти. От думите му стана ясно, че е говорил на 8 март пред европрокуратурата, а преди това е бил потърсен и разпитан от представител на Националната полиция. Именно тя по-късно активира разследването срещу Борисов, Арнаудова и Горанов.

„Европейската прокуратура ме намери и ме разпита. Там не съм казал нищо по-различно от това, което има в сигнала. След това полицията ме намери, там също дадох сведения. Оттам-нататък явно органите са решили, че има сведения за престъпление и са арестували Борисов, Горанов и Севда Арнаудова“, каза Божков.

Той добави, че не е бил търсен от никого от България – нито от разследващи, нито от представители на предишната или настоящата изпълнителна власт. Обясни и на кого и как е плащал, за да бъде оставен на спокойствие бизнесът му.

Основният процент от парите, които е давал, по думите му е бил към бившият финансов министър Владислав Горанов – 20% от годишната печалба. На Севделина Арнаудова давал други суми, които тя идвала да вземе, изпратена от Бойко Борисов.

Бившият премиер му казал, че това са правилата на среща в Бояна. „Бойко решава, Бойко казва, Бойко праща“ – така изглеждала схемата, описана от Божков.

Парите, които давал на Горанов, били в евро, а в левове или евро на Арнаудова.

Над Божков бил оказван натиск, включително да върши и други неща, сред които да поеме издръжката на ФК Левски, както и да сключи рекламен договор с Нова телевизия за реклама на хазарта. 

Разследваният бизнесмен твърди, че от 2017 г. до края на 2019 година е предал на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на бившия премиер Бойко Борисов над 60 милиона лева през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

По сигнал за изнудване преди седмица МВР задържа за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. Заради допуснати процесуални нарушения и липса на доказателства прокуратурата отказа да им повдигне обвинение.

Тримата атакуваха в Административния съд - София град полицейското си задържане.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вотът за НС в област В. Търново: ГЕРБ-СДС - 26,85%, "Възраждане" - 16,83%, ДПС - 11,21%

Окончателните резултати от изборите за народни представители в област Велико Търново определиха четвърто място за коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" с 10,45 %, която на вота миналата година беше втора политическа сила. Победители са ГЕРБ-СДС с подкрепата на 26,85 % от гласовете.  На изборите във Великотърновска област..

публикувано на 10.06.24 в 17:20

МО с комуникационна кампания за 20 г. членство в НАТО

Министерството на отбраната стартира комуникационна кампания за 20 години членство в НАТО. Обявената като комуникационна кампания трябва да припомни, че "България вече е утвърден и надежден съюзник в Алианса". В кампанията има клипове, които ще разказват за бойната група на НАТО у нас, за българските пилоти на Ф-16 и други теми...

публикувано на 10.06.24 в 17:19

Неофициално: Евродепутати от ПП-ДБ - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров-Хазарта

ПП-ДБ ще бъде представена в ЕП от Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Това потвърдиха за БНР от щаба на коалицията.  Минчев беше водач на листата, но Кънев и Петров са разместили подредбата с преференции от съответно пето и шесто място.  "Да, България" няма да излъчи евродепутат. Вторият в листата - Стефан Тафров, и последната -..

публикувано на 10.06.24 в 17:07

"Булгаргаз" предлага природният газ през юли да поевтинее с 1,28%

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена с 1,28 процента на природния газ за юли в сравнение с юни, съобщиха от обществения доставчик. 58,79 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е внесената от дружеството за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е..

публикувано на 10.06.24 в 17:03

Обработени близо 94% от протоколите: Без промяна в подреждането

Новите междинни резултати от изборите за Народно събрание потвърждават разпределението на силите. При обработени близо 94% от протоколите на първо място е коалиция ГЕРБ-СДС с 24,63%, а на второ - ДПС с 15,89%. Коалицията ПП-ДБ остава трета с 14,81%. На четвърто място е партия "Възраждане", която получава 14,04%. Следват БСП със..

публикувано на 10.06.24 в 17:01
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев в Берлин за Конференцията за възстановяване на Украйна

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна утре, 11 юни, в Берлин, съобщи правителствената пресслужба.  Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна. Главчев ще вземе участие в официалното откриване на..

публикувано на 10.06.24 в 16:51

ЕНП печели 185 места в новия Европарламент

Европейската народна партия е със 185 места в новия Европейски парламент и със значителна преднина пред заемащия второ място Алианс на социалистите и демократите, който получава 137 според последните предварителни резултати. Късно снощи водещият кандидат на ЕНП и настоящ председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази категоричната си..

публикувано на 10.06.24 в 16:45