Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Родилен дом за нашите чудовища

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здравейте, уважаеми радиослушатели, добър ден във всяко едно отношение, скъпи съучастници. Вие слушате “Новини с добавена стойност” - един бюлетин в стил академичен пънк-рок. Тук ние се стремим да държим буден обществения разсъдък, защото сънят на разума ражда чудовища, както е казал Франсиско Гоя, който е художник романтик.

Те разните там творци от епохата на романтизма повече пишели и рисували за разни чудовища, отколкото с нещо романтично да се заловят. Както и да е, това са парадоксите на културния живот.

В съвременния културен живот също има прояви на насилие.

Например тая седмица на церемонията на “Оскарите” имаше бой на чернокожи в холивудска нощ.

Един високоточков шамар, но все пак черен срещу черен, както сега славяни избиват славяни в Украйна - а не белият човек да малтретира черния, както се е случвало в мрачното минало. Тоя бой на “Оскарите” не беше толкова чудовищен, макар че се дава лош пример на младите.

Но още по-лош пример дава другарят Сталин на г-н Путин.

Днес имаме повод да си спомним за Сталин, първо, защото е политически актуален, второ, защото днешната дата е знаменателна. Точно преди сто години, на 3 април 1922, Сталин е избран за генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз.

Младият Путин преди 20 и няколко години не беше такова чудовище, даже имаше приятели сред западните лидери. А сега се е хванал да реставрира сталинизма в руското общество. За това говорят в момента много руски интелектуалци - завръщането към епохата на сталинизма, твърдата ръка и твърдата мисъл.

И понеже Путин има у нас доста симпатизанти, те на практика симпатизират на реставрацията на сталинизма.

За по-младите слушатели можем да направим едно сравнение.

В момента у нас политическият строй е либерална демокрация. Една от характеристиките на този строй е, че се допускат най-различни мнения и човек има право да приказва глупости от сутрин до вечер. И сега, понеже има война, пропагандите се надпреварват за нашето внимание. Ужким има някакви ограничения за едната пропаганда, но тези ограничения са като оградата ни с Турция - който не го мързи, той не е прескочил тая ограда.

И при това положение се получава следното:

През лявото ухо влиза едната пропаганда, през дясното ухо влиза другата пропаганда, а по средата между двете уши евентуално нещо може да се обработи и доближи до истината. Може разбира се и да не се занимаваме с такива работи, може и да не си претоварваме веществото между ушите, никой не ни задължава. Но както казахме - сънят на разума ражда чудовища.

А при сталинизма няма такава борба между лявото и дясното ухо. И през двете уши влиза само една пропаганда, при това настойчиво и заплашително: гражданино, да не си посмял да мислиш по друг начин, защото лошо ти се пише!

Това правомислие се постига със съответния инструментариум - ботуши, пагони, репресии, среднощни посещения, отпътуване в неизвестна посока. Това много повишава гражданската дисциплина! Хората стават извънредно съзнателни и почват да пишат вдъхновени доноси един за друг.

Така че, когато в днешно време някой упреква либералната интонационна среда в едностранчивост, не е съвсем прав. Либералната пропаганда може да бъде едностранчива като всяка пропаганда. Но в условия на либерална демокрация има реална конкуренция между репродукторите на пропагандите.

Един поет от епохата на сталинизма казал нещо си от сорта, преди да го разстрелят:

Векът вълкодав ме преследва в живота, иска да ме разкъса, макар че не съм вълк…

Поетът значи сравнил епохата на сталинизма с куче-вълкодав.

Друг поет, по-жизнерадостен, в самия пик на Сталиновите репресии писал химни колко е слънчев животът и колко е хубаво да пълниш гърдите си с въздушните струи на свободата. Такава значи свежест усещал поетът.

Това са културни парадокси като с романтизма и чудовищата.

А идейното наследство на Сталин е толкова голямо, че неговите почитатели днес са крайно разнородни групи. Освен путинистите-сталинисти, има например една изключително странна секта с немалко последователи - т.нар. царебожники. Те са едновременно и монархисти, и сталинисти, и антиваксъри.

Докато сталинистът Путин от своя страна е убеден ваксинист и даже въведе задължителна ваксинация за отделни групи от населението в Руската федерация. Макар че после въобще поизлекува света от коронавируса по оперативен път - със спецоперация.

Има също така и сталинисти болшевики, които си искат пълна реставрация на стария строй, без олигарси и боляри, ами с колхози и планова икономика.

Виждате колко различни школи на неосталинизма, а общото между всички тях е умиляването по твърдата ръка и осъзнатата необходимост от репресии - за да има ред, трябва бой по чутурата, ако ще да пострада и някой невинен. (И никой не ще да си направи сметката, че може сам да се окаже между шамарите, колкото и да се мисли за правоверен.)

В тази връзка - Путин по всяка вероятност в скоро време ще започне една чистка по Сталинов образец и ще опердаши някой-друг олигарх - но не всички, а само лошите. Ще си остави кръг от добри олигарси, които да му помагат в тия сложни времена. И ще каже: унищожих чудовищните олигарси, оставих добрите, които милеят за народа и за нашата власт.

Изобщо, когото и да унищожи Путин, той винаги ще е прав, защото унищожава чудовища.

Примерно, когато бомбардира родилен дом, той казва: ама там имаше чудовища нацисти, те се бяха скрили при родилките. То това беше дом на чудовища.

Аз пък се опасявам, така чисто поетически, че тук у нас, нашето романтично увлечение по чара на богатирската сила може да ни превърне в нещо ужасяващо.

Който целува твърдата ръка, само си въобразява, че е в изгодна и безопасна позиция.

Ти май очакваш твърдата ръка

да ни обсипе с бляскави съкровища;

разбираш ли, че просто хей така

ще се превърне нашата страна

в родилен дом за всякакви чудовища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шигеру Ишиба

Предсрочни парламентарни избори в Япония на 27 октомври

Новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба, чието утвърждаване от парламента на страната се очаква утре, обяви днес, че на 27 октомври ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс. Така японските избиратели ще застанат пред урните само месец след като 67-годишният бивш министър на отбраната бе избран за..

публикувано на 30.09.24 в 10:16

Добивите на царевица и слъчоглед у нас са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:05

Документална изложба за трудово-производителните кооперации у нас в ще бъде открита в Ловеч

В Регионалния център за социална икономика в Ловеч днес ще бъде открита документалната изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България". Изложбата е подготвена и реализирана от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Държавна агенция „Архиви“  в партньорство..

публикувано на 30.09.24 в 09:54
 Читалище

17-ти фестивал на любителските театри в Лом

За 17-ата година Лом провежда фестивал на любителските театри от страната. На сцената на читалище "Постоянство 1856" 15 самодейни колективи изнасят представления.  Традиционният фестивал е на името на основателя на читалището и първия театър в Лом – Кръстьо Пишурка, сподели председателят на читалището Недялка Трайкова. Пред пълен..

публикувано на 30.09.24 в 09:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: РИОСВ-София лъжат за река Струма!

РИОСВ-София лъжат за река Струма! Това заяви пред БНР Димитър Куманов, сдружение "Балканка". От екоинспекцията съобщиха, че е у становен източникът на замърсяването на река Струма, която в края на миналата седмица потече в оранжево-кафяв цвят. Според РИОСВ-София оцветяването е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества води,..

публикувано на 30.09.24 в 09:34
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Украинска помощ днес вероятно няма да има

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обаче " 58 хил. души вероятно ще останат разочаровани" : " В МЗХ знаем, че има абсолютна готовност за разплащане, всичко е подготвено, но няма пари. Тук въпросът е във..

публикувано на 30.09.24 в 09:14
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която ще се проведе в американската..

публикувано на 30.09.24 в 09:12