Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 април ВСС решава дали да прекрати мандата на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на ВСС - 4 април 2022
Снимка: БГНЕС

На 12 април ВСС ще решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

Съветът прие като допустими за разглеждане по същество пет от посочените от правосъдния министър основания и три частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо.

Преди заседанието днес Иван Гешев подчерта, че предложението на Надежда Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че осъществява правомощията си по Конституция.

Часове преди заседанието на Съвета стана ясно, че предстои горещ дебат.

В ранните сутрешни часове от пресцентъра на прокуратурата подгряха с почти 30-странично становище на Иван Гешев, в което той определя искането за отстраняването си като "пореден опит за политическо въздействие върху независимата съдебна власт". В него той изброява грешки, неточности и противоречия със закона и с Конституцията. Главният прокурор допълни становището си - вече лично пред журналистите и нарече предложението на Надежда Йорданова "координирана атака с участието на изпълнителна власт" и "нападение срещу държавността":

"Понеже не виждам никакъв смисъл, дори и политически, при положение че в момента, ако видите социологическите проучвания в тази така наречена "съдебна реформа", защото това, което се пропагандира, не е съдебна реформа, интересува между 4 и 7 процента от българските граждани. Знаете какво ги интересува българските граждани - цените на тока, на газа, цените в магазините и какво ли още не и не виждам даже никаква политическа логика в това искане. И затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е така".

От своя страна правосъдната министърка отговори:

"Видно е, че министърът на правосъдието има конституционни правомощия да иска прекратяване на мандата на главния прокурор, както и между впрочем на председателите на ВКС и на ВАС, много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие, а именно от гледна точка на взаимодействие между държавните власти и в крайна сметка, че нито един в държавата не може да бъде недосегаем. А що се отнася до избор на следващия главен прокурор, процедурата е много ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив".

Заседанието започна с опит искането на Йорданова да потъне в процедура. Трябва ли Надежда Йорданова да ръководи заседанието на ВСС, след като е вносител на предложението, защо в него се споменава името на вътрешния министър Бойко Рашков и какво е имала предвид Йорданова, пишейки Висш съдебен съд.

В крайна сметка започна преценка - казус по казус, с активното участие на главния прокурор, включително и с иронични забележки към  правосъдния министър и съмнения към нейната правна компетентност.

Очаквано, мнозинството не допусна случаите, които касаят действия или бездействия на Иван Гешев, преди да поеме поста.

И докато обсъждането беше още в начален етап, с призив към съдебните кадровици да гласуват оставката на главния прокурор се обърна премиерът Кирил Петков.

Йорданова обаче не беше оптимист, че в този си състав Съветът ще прекрати мандата на главния прокурор.

Около 12.00 часа онлайн излъчването на заседанието на Висшия съдебен съвет прекъсна за около 20-ина минути заради хакерска атака срещу Държавната агенция за електронно управление.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 двойки на НВО по български език за четвърти клас в Монтана

100 двойки са получил учениците от четвърти клас в област Монтана на външно оценяване по български език и литература. По математика има намаление на слабите оценки в сравнение с миналата година. Като цяло по-добри са оценките на четвъртокласниците в област Монтана на външното оценяване от миналата година. С 50 повече са отличните оценки..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС, научи БНР от свои източници в коалицията.  Засега нагласата е да не участват със свой кандидат.  От коалицията ще предложат само зам.-председател - засега обсъжданото име е на председателя на ДСБ Атанас Атанасов.  Окончателното решение ще бъде взето от коалицията тази вечер.

публикувано на 18.06.24 в 17:06

Българските деветокласници са на 55-о място в класация на ОИСР за креативни идеи

Българските деветокласници са на 55-о място от общо 64 в класация на Организацията за  икономическо сътрудничество и развитие за създаване на оригинални и креативни идеи и за предлагане на иновативни решения за социални и научни проблеми. Това сочи доклад на Организацията, който изследва творческото мислене на учениците. Общият среден резултат..

публикувано на 18.06.24 в 17:05
Джъстин Тимбърлейк

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк, карал пиян

Популярният изпълнител Джъстин Тимбърлейк е бил арестуван от полицията в Саг Харбър, щата Ню Йорк заради шофиране в нетрезво състояние, съобщи Си Би Ес. Очаква се днес да му бъдат предявени обвинения в съда. Тимбърлейк има два планирани концерта - в Чикаго в края на седмицата и в Ню Йорк следващата седмица.

публикувано на 18.06.24 в 16:49
Иво Инджов

Иво Инджов: Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще има съдбата на сглобката

Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще последва съдбата на сглобката . Трябва да има някакво споразумение, за да има някаква стабилност. Такава е практиката в целия свят. Това мнение изказа пред БНР доц. Иво Инджов, анализатор и експерт по политически комуникации. Според него нарастват шансовете за правителство на ГЕРБ с ДПС и..

публикувано на 18.06.24 в 16:46

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025-а, под 15% смятат, че това може да стане в началото на..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството. Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli" - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението "Пет звезди", алианса "Зелена партия – Левица", "Повече Европа" начело с техните лидери съответно Ели..

публикувано на 18.06.24 в 15:59