Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на институции и експерти дискутираха как да се преосмисли българската икономическа политика

Снимка: Pixabay

"България се нуждае от преосмисляне на своята икономическа политика. В момента започват да се редуват различни външни шокове, които оказват влияние върху бизнес цикъла и темпа на икономически растеж, и предвид ефектите от глобализацията, тези въздействия скоро няма да спрат".

Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев при откриването на дискусионен форум "Икономическата политика под натиска на кризите - възможности и ограничения", организиран от БСК по повод предстоящата (на 25 април) 42-ата годишнина от основаването на Камарата.

Според Митрев новата реалност е свързана с нарушение на веригите за доставка, висока инфлация, диспропорции между финансовия и реалния сектор, високи бюджетни дефицити и бързо нарастващ публичен дълг.

Според д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, въпреки че България започна през 1988 г. прехода към пазарна икономика от близка изходна позиция с Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и другите държави от Централна и Източна Европа, днес тя остава последна по икономически и социални показатели в ЕС.

"Човешкият капитал и институциите са двата основни аспекта, върху които България трябва да работи активно, за да се развие икономиката ни", каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, цитиран от БТА. Според него по отношение на човешкия капитал България е допуснала сериозна деградация след 1989 г. и страната ни е изгубила много от традициите в образованието, както и добрите преподаватели. Той допълни, че в България, с помощта на Европейския съюз, в последните години се инвестират интензивно капитали. И посочи, че за идващия програмен период само през Министерството на иновациите и растежа в българската икономика ще се влеят над 7 млрд. лева.

Войната в Украйна налага да се погледне по нов начин на приоритетите за сигурността на енергийните доставки, каза от своя страна заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова. Тя допълни, че неочаквано високите цени на електроенергията и волатилността на пазарите правят предизвикателствата огромни.

По думите ѝ диверсификацията на енергийните източници вече е необходимост, без която енергийната сигурност на страната е невъзможна. Правителството мобилизира сериозен ресурс за завършване на междусистемната връзка Гърция – България, която е ключова за алтернативните доставки на природен газ за страната и региона. Пускането в търговска експлоатация на съоръжението е планирано за втората половина на тази година. В синергия с този проект изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис е допълнителна възможност за повишаване на енергийната сигурност в тази част на Европа. Чрез "Булгартрансгаз" страната ни участва в реализацията му и се очаква съоръжението да бъде факт в края на 2023 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50

78-годишен мъж от харманлийско село е починал от премръзване

78-годишен мъж от харманлийското село Българин е починал от премръзване, съобщават от полицията. На 17 май е подаден сигнал, че той не се е прибрал у дома. Започнало е издирване от полицаи и местни жители, които са го открили в гориста местност. От първоначалния оглед липсвали следи от насилие. Мъжът е бил откаран и прегледан в..

публикувано на 20.05.24 в 10:44

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 10:17