Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финалът на историята на Волжка България е свързан с появата на монголите

Тодор Чобанов
Снимка: БГНЕС

Преди повече от 1000 години - в разцвета на Средните веков са съществували не една, а две Българии - мощни, проспериращи и уважавани от своите съседи. За нашата Дунавска България знаем доста, но другата - т. нар. Волжка България, остава непозната за нас. Историците твърдят, че през 6-ти-7-ми век българите живеели разпръснато на евразийския континент - от земите на днешна Италия на запад до Урал на изток и от Волга на север до Армения на юг. Повечето племена имали местни владетели, но една група - най-голямата, създала собствена държава, която днес познаваме като Велика Стара България. След смъртта на Кубрат хазарският натиск се усилил и държавата се разпаднала. Най-големият му син - Бат Баян останал в тези предели, но бил подчинен от хазарите. Аспарух, знаем, поел на запад. На север се отправил друг син - Котраг:

„Волжка България, както подсказва нейното име е българска държава, която съществува по поречието на река Волга и по-конкретно съществува в района на Средна Волга там, където днес се намира Татарската Автономна Република“, каза за БНР доц. д-р Тодор Чобанов от Института по Балканистика с център по тракология в БАН и преподавател в Катедра "Култура, историческо наследство и туризъм" на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Какво знаем за създаването  на тази държава?

„За съжаление създаването на Волжка България тъне в мрака на вековете и на липсата на конкретни сведения. В науката на базата на свидетелствата на византийците Теофан и Никифор е приета тезата, че Кубрат има няколко наследници и освен любимият ни Аспарух – създател на Дунавска България, някои от другите негови синове също, независимо от това, че Велика Българи е победена от хазарите, успяват да запазят в някаква степен политическа автономия като най-големият брат Бат Баян остава в средищните земи на Велика България в Прикавказието“.

Какво знаем за Котраг? И наистина ли е един от синовете на Кубрат и брат на Аспарух:

„За разлика от Аспарух, който е съобщен в арменските извори, във византийски извори, Аспарух е една много коментирана личност и ние за него много доста знаем, за Котраг ние нищо не знаем“, допълни за предаването „Нощен хоризонт“ доц. д-р Тодор Чобанов.

 
Освен Котраг, знаем името на само още един владетел в 300-годишната история на тази държава
 
Столицата е Велики Болгар. Знаем имената на още няколко главни града, интересна е спецификата им:

„За да обясним положението с градовете трябва да започнем от там, че за разлика от Дунавска България, където имаме два основни етнически елемент и малко изнесено след това население от Византийската империя, от самото си начало Волжка България е един мултиетничен организъм, тоест ние от самото начало имам както заварени племена, които живеят по Средна Волга така и прииждащите български племена, вероятно и други. От началото на 9 век там много трайно се появява и маджарския елемент.  Маджарите са угрите в историческото време, за което коментираме. Това са едни също много важни племена за разбирането на Волжка България, така че ние имаме 4-5 различни етнически компонента. Именно поради тази причина в Средна Волга има няколко града, които се борят известно време за първенство". 

Волжка България, ако използваме днешната терминология, е била голяма икономическа сила:
 
Както за дунавските прабългари, така и за волжките не знаем каква религия са изповядвали в езическия период, но 20 години след покръстването ни, и те - за да консолидират разноетничната си държава, се насочват към монотеистична религия.
 
Езикът им е силно повлиян от тюрския, но те нямат съзнание, че са тюрки.  Засега няма доказателства, че Дунавска и Волжка България са поддържали връзки.  

"Финалът на историята на Волжка България е свързан с появата на един друг много свиреп завоевател Аспарух - монголите от Златната орда, които през XIII век завладяват целия регион и тогава Волжка България се прочува в ислямския свят, защото оказва героична съпротива на монголите до степен, в която те се ожесточават срещу нея и решават напълно да я унищожат, което е било типично за монголския начин на мислене. Действително се извършва голямо избиване на населението", заяви доц. д-р Тодор Чобанов.    
 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00