Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството като военен трофей

В Израел показват Лонгинското копие, наричано "копие на съдбата"

Историята на експоната се преплита с тази на Хитлер

Реплика на Лонгинското копие
Снимка: Феня Декало

Три големи празника, свързани с трите религии, празнува Йерусалим - юдейския Песах, християнския Великден, мюсюлманския Рамазан. Обикновено Израелският национален музей и Музеят за ислямско изкуство и Националната библиотека показват експозиции, свързани с тях. Тази година в Израел гостуват реплики на експонати от музея на замъка Хофбург във Виена. Сред тях най-интересно е Лонгинското копие, наречено “копие на съдбата“, заради двете необикновени истории свързани с него.

Екскурзоводът Максим Ханк разказва:
 

"То е едно от запазените метални наконечници, донесени в Европа по времето на кръстоносните походи на Светите земи, които претендират да са автентични. Не знам къде се съхраняват останалите, но обърнете внимание колко добре е запазен металът. Изотопен анализ доказва, че е наистина на 2 хиляди години. Според Новия завет с него римският центурион Гай Касий Лонгин умъртвил разпънатия Христос. Това бил "удар на милосърдието". Копието се забива между ребрата. Пронизва белия дроб и сърцето. Така припадналият от болките Христос вече е умъртвен. Точно този удар на центуриона се смята за доказателство, че не са погребали полужив човек, а наистина е бил мъртъв, след това е възкръснал. Знам, че и на други места се пазят подобни наконечници, които претендират да са автентични. Втората история, свързана с това копие, е доказано автентична, доколкото е записана в личния дневник на Хитлер. През късната есен на 1909 година младият художник Адолф Хитлер, който през лятото е бил скъсан на приемния изпит във Виенското училище за изящни изкуства, прави ескизи на фасадата на замъка Хофсбург. Влиза в залата, за да се сгрее. Отправя се към една от галериите, която се оказва залата със съкровищата. Ето как е раказано това от самия фюрер:

"Група туристи спря точно срещу място, където се намирах. Екскурзоводът показа наконечника на Лонгин. Не му бях обърнал внимание. Тогава чух думите, които промениха живота ми: „С това копие е свързана легенда, според която той, който го държи може да вземе съдбата на света в свои ръце, да достигне до съвършенство в доброто или злото”. 

Бъдещият фюрер изпада в транс, вперил поглед в наконечника. При затваряне на музея, служителите го изваждат, но на следващият ден от сутринта, той е там. Какво е изпитвал, отново е описал в „Моята борба“: 

"На секундата разбрах, че моментът е решаващ за моя живот. Копието беше нещо като магически носител на откровения: то отвори такива прозрения към идеалния свят, че човешкото въображение се оказва по-реално, отколкото реалният материален свят. (…) Бях се разтреперил, пред зараждащата се фигура на свръхчовека – опасен и всесилен разум, с безстрашно и жестоко лице. Потискайки опасенията си, му предложих душата ми, за да стане инструмент на неговата воля".

Този текст има многобройни тълкувания още от излизането на книгата, та и до днес. Привържениците на окултизма, виждат в това изпадане в транс, сделка с Дявола. Бъдещият фюрер е продал душата си в замяна на обещание за господство над света. Психиатрите обясняват случилото се с това, че от депресивно състояние, пациента преминава в маниакално. Под влияние на легендата за копието на Лонгин, Хитлер има халюцинации."

Тази странна история се отразява както на съдбата на Европа, така и на самото копие, продължава Ханк. 

"Една от първите заповеди на Хитлер, веднага след присъединяване на Австрия към Третия райх, е конфискуване на реликви, като на първо място сред тях е този наконечник от копие. Историкът Волфрам Зиверс е натоварен със събиране на Хитлеровата колекция от знакови имперски символи. Интересното е, че още преди да започне „присъединяването“, Зиверс е изпратен във Виена да се убеди, че копието си е на мястото, в замъка. От него се е искало с исторически факти и доказателства, че реликвата е истинска.  

Втората среща на фюрера с копието, 30 години след първата, също е документирана. Приближените напускат залата и оставят Хитлер насаме с неговата "светиня". След това копието, заедно с други реликви, станали военна плячка. Били пренесени в църквата "Света Екатерина" в Нюрнберг. Там са се провеждали състезанията на майстерзингерите, така добре пресъздадени от Вагнер.

Оттам са го конфискували американските войски в края на войната. Копието, заедно с други реликви като зъб на Йоан Кръстител, покривката от Тайната вечеря, кесията на свети Елм, камък от стената на Йерусалим, Библията на първия папа и др. За да достигнат до тях, но войниците от специалната част за паметници на културата е трябвало да се справат със сложна сигнализация – електрическа охрана, да научат кодовете от Вили Либел, който е отговарял за съхраняване на съкровища, придобити като военна плячка. Интересен детайл е, че в самото начало всички тези богатсва са били отнесени в САЩ и предадени лично на Хари Труман. Легендата твърди, че наконечникът на Лонгин се е намирал в залата, където е било взето решение за бомбардиране на Япония с ядрени бомби.

На 4 януари 1946 година генерал Кларк, командващия американските войски, които влизат във Виена и поделението за издирване на паметници на културата, предават на Австрия откраднатите от хитлеристите реликви, сред които е било и копието на Лонгин.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11