Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 май ще бъдат връчени наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер“

Актрисата Цветана Манева ще получи наградата „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

Статуетката за наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер“
Снимка: Светослава Кузманова

След по-малко от месец за 31-ви път ще бъдат връчени наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер“. Това ще стане на специална церемония на 24 май. Голямата награда за цялостен принос ще получи актрисата Цветана Манева.  

Театър „Българска армия“ ще е домакин, както винаги, на наградите „Аскеер“ - най-старите театрални отличия у нас. Призовете се дават “от артисти - за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Статуетката на война с падащата каска е дело на Георги Чапкънов.  

В България няма друга толкова дълголетна неправителствена организация, която следва през всичките тези вече 31 години ясни правила - несвързаност с държавни институции и посветеност единствено на театъра, културата и духовността.  

Председател тази година на фондация „Аскеер” е актьорът от военния театър Георги Къркеланов:

"На 24 май ще бъде церемонията тази година. Най-много се радвам, когато съвпада "Аскеер" с празника на писмеността, културата. Този 31 брой на "Аскеер" ще бъде посветен на един от най-великите български възрожденци - това е светия отец Паисий Хилендарски. През 1962 година слава Богу нашата православна църква го канонизира като светец. Той е призната ренесансова личност на Европа и това ще бъде едно честване в европейски мащаб и в световен и аз съм щастлив, че режисьорът на тазгодишните "Аскеер" и сценарист Борис Радев се вля с изключителната си енергия за честването на този голям български възрожденец, благодарение на който България отново възвръща своята историческа самоличност".
Цветана Манева   Снимка: Светослава Кузманова

Актрисата Цветана Манева ще получи наградата „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство. Освен десетките роли в театъра и киното Цветана Манева е почетен професор в Нов български университет и 25 години е директор на международния театрален фестивал "Варненско лято":

"Има едно състояние, в което в момента се намирам аз и една мисъл, която ми минава през главата - "Всичко това с мен ли се е случвало". Аз съм човек, който не обича да се връща назад, но всички големи събития са допринесли за това - искам не искам да се върна назад и да проследя как е вървял живота ми -  много щастлив живот чисто творчески и работно. Хоризонтите пред мен в чисто художесвен план са били много широко отворени, доверието, с което съм била възнграждавана и хората, които са искали и са ме включвали в проектите си е много голямо, винаги съм била изправена пред изпитанието и усилието непременно да защитя това доверие". 

Сред носителите през годините на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство са били Ицхак Финци, Георги Калоянчев, Йордан Радичков, Валери Петров, Стоянка Мутафова, Наум Шопов, Петър Слабаков, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Васил Михайлов. 
А кои са номинирани в различните категории за тазгодишните награди "Аскеер" ще разберем на 9 май.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка. За творчеството на Ликова Боян Ангелов..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44