Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови цени на клиничните пътеки за раждане

Снимка: СБАЛАГ Шейново


Цените на клиничните пътеки в болниците бяха увеличени с 20% от първи май. Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. Клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30% и става 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение, цената е 1000 лева. Експертите се надяват така да стимулират лекарите да предпочитат този тип раждане.

Бременността и раждането са най-важният период от живота на всяка една жена. Раждането е нормален процес, момент незабравим в живота на родителите. Освен че е физиологичен процес, раждането трябва да позволи на жената да се чувства щастлива. В последно време все повече жени се питат - "Как да родя - със секцио или нормално?".

Емили Бенковска е родила своето първо дете преди пет месеца. Малката Алекса се ражда по естествен път:

"Родих първото си дете на 27 години по естествен път. Беше ми предложено да раждам секцио, но отказах, защото нямам реално никакви здравословни причини да го направя. Наистина има случаи, когато е наложително. Често чувам гинеколози да предлагат на пацентките си под претекст, че имат тесен таз или разширени вени или че ако тръгнат да раждат, а искат да са с определения медицински екип, може докторът или докторката случайно да ги няма, да не са там, при което момичетата се паникьосват. Масово ги е страх, въпреки че според мен лично една операция е по-страшна от раждането, а в моя случай самото раждане протече буквално 15 минути".

Д-р Калин Поповски е известен акушер-гинеколог с дългогодишна практика в една от най-големите държавни болници Университетската болница "Д-р Георги Странски“. Пред БНР той каза, че има тенденция жените да желаят раждане със секцио:

"Стремим се да я удържаме в едни физиологични нива. Тези нива за България е районните и общинските болници е да имат 20 – 30% секцио от общия брой на ражданията".

"Секциото изобщо не е безопасна операция, но все пак понякога се налага", допълни още д-р Поповски.

"Фактът, че не е еднакво разпределението между секцио и нормално раждане в университетските, големите държавни, общинските и в частните болници, е много тревожен и показва една плашеща тенденция, която ме тревожи не само като съветник в Министерство на здравеопазването, но и като педиатър". Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" педиатърът и бивш депутат от 46-то Народно събрание д-р Таня Андреева: Д-р Таня Андреева

"Няма нищо по-добро за новороденото бебе от едно естествено протекло раждане. Тенденцията за повишаване броя на секциото в България е от 10-15 години. През 2007 година съотношението е било 25% секцио за сметка на 75% нормално раждане. Сега сме достигнали до едни стряскащи 53% в полза на секциото. Тези данни са в абсолютен дисонанс с данните от Европа, където секциото е някъде около 30%".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова и интервюто с д-р Таня Андреева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01