Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорхе Капитанич за БНР: В Аржентина има висока инфлация, но икономиката през 2021 нарасна с 10,3%

В Аржентина важни постове са заемани и от аржентинци с български произход

Среща на губернаторът на Чако - Капитанич с вицепрезидент на Република България Илиана Йотова
Снимка: личен архив

На 25 май в Аржентина всяка година отбелязват националния празник на страната. По това време в България гостува губернаторът на провинция Чако Хорхе Капитанич. Той е най-високопоставеният формален аржентински представител, който посещава България през последните години. На срещите с медиите участва и посланикът на Аржентина Афредо Атанасоф. Аржентина е първата страна в Латинска Америка, с която през 1931 година България открива дипломатически връзки. Провинция Чако, чийто губернатор за трети мандат е Хорхе Капитанич, е място, където живее най-компактната българска общественост в Аржентина.

Преди дни на посещение у нас беше губернаторът на Провинция Чако, Аржентина - Хорхе Капитанич, който бе с много натоварена програма - срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, с депутати, разговори с представители на Министерството на външните работи, с бизнесмени и медии. Можем смело да заявим, че това е най-високостоящият служител от Аржентинска страна посетил България през 90 годишната история от установяването на дипломатическите отношения между Аржентина и България. Корените на губернатора са тясно свързани с Балканите и по-специално с Черна Гора, а в тази провинция Чако се намира и най-голямата българска диаспора. Високи постове и то като губернатори и вице-губернатори с български корени са имената на Флоренсио Тенев и Хуан Карлос Василев. По време на срещата със журналистите губернатора на провинция Чако отговори на въпроси за самата провинция, за диаспората там и за възможностите за инвестиции между Аржентина и България.
Честване на 25 чай - Национален празник на Аржентина  Снимка: личен архив

"Основната причина да съм тук е благодарение на посланик Алфредо Атанасоф с български корени, който е скъп личен приятел. Деляхме кабинет през 2002 г., в най-тежката криза в историята на Аржентина и тогава той ме замени като ръководител на кабинета на министрите. А също съм тук и по покана на българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов за отбелязването на годишнината на град Роке Саенс Пеня, който е и вторият по значимост град с близо 120 000 жители и там се намира и най-голямата българска диаспора. В тази област има Културен център „Христо Ботев“ и посланикът е посещавал Чако. Аз самият съм роден съм и израснал в Роке Саенс Пеня, който е вторият по големина град в Чако. Използвам и момента да споделя, че аз съм от балкански произход, аз съм черногорец, имам връзка по майчина и бащина линия - баба ми и дядо ми по бащина линия са черногорци, баба ми по майчина линия е полякиня, а дядо ми по бащина линия е черногорец. Така че аз съм от региона и затова сърцето ми ме дърпа към тази област. Когато говорим за бизнес отношения, имахме възможността да установим връзка с Magic Flame Group. Миналата година те идентифицираха възможността за доставка на слънчоглед в провинция Чако. Избухването обаче на Covid-19 попречи на посещението в нашата провинция, но ето, че сега в България имахме възможността да го направим тук и сега. Така че проведохме много положителна среща, за да наблюдаваме възможността не само за закупуване на суровини, но и за индустриализиране на суровините, което предполага не само значителна инвестиция в слънчоглед, но и царевица и това е полезно и за двете страни, партньорски отношения на високо ниво и от значение за икономиката на Аржентина в провинция Чако.

Друга възможност е слънчевата енергия и благодарение на връзката с Големия север на Аржентина. Видима е голяма конкурентоспособност, както и разработка на софтуер, на инструмент Euken с блокчейн, който възнамеряваме да пуснем на пазара през август. Вече се работи по него с оценка от Световната банка и това е много модерен инструмент за защита на около 37% от тази площ от местни гори в Аржентина и конкретно в областта Чако.

Друг важен въпрос е произходът на диаспората и по-скоро постигане на обмен от културен характер. Имахме срещи с и.д. генералния директор „Двустранни отношения“ и директор на дирекция „Америка“ Петър Крайчев към Министерството на външните работи. В този смисъл ние предложихме двустранна програма за икономическо сътрудничество, за задълбочаване на търговския обмен - там ще работим за засилване на културното сътрудничество. Друг много важен въпрос на дневен ред е научно-технологично-образователно сътрудничество с идеята за обмен на студенти. А от друга страна и засилване на съвременните биотехнологии, там където ние имаме голяма опитност.

Когато говорим за двустранни взаимоотношения, трябва да признаем, че в провинция Чако в Аржентина важни постове са заемани и от аржентинци с български произход: губернаторите Флоренсио Тенев от 1983 и 1987 г.; Хуан Василев, от 2007-2015 г, който ме  замества в този период. Има споразумения за побратимяване, за които вече знаете с общините в провинция Чако. В този смисъл имаме отношенията между Сопот и Лас Бреняс от 2013 г., работи се по сътрудничество и побратимяване с Русе и Пловдив, а за Пловдив и Пеня, все още не сме успели да подпишем споразумението. Аржентина и България през 2021 година отбелязахме 90 години дипломатическите отношения между нашите народи. Естествено имаме стратегическо значение, важно е да се открои името на училището "Хосе де Сан Мартин" в град София, там се преподава испански език, а пак в Чако имаме и бюст на Апостола на свободата Васил Левски. Дори в различни населени места на нашата провинция имаме места, носещи български имена. Целта е да се постигне ефективно сътрудничество. Пак във връзка с културното сътрудничество – предстои „Биенале на скулптурите“, в град Резистенсия (на испански означава съпротива) и както го показва името му, това Биенале и е едно от 3-те най-важни в света. Съгласувано с посланика на Република България в Аржентина Стефан Михайлов, споделям добрата новина, че големият майстор скулптор Тодор Тодоров ще бъде част от журито на събитието през месец юли от 16 до 23. Имаме повече от 700 творби в Resistencia и се надяваме ЮНЕСКО да ни обяви за културно наследство на човечеството, с почти 700 скулптури - продукт на различни конкурси и участия през годините. Нашият град пази скулптурите и всички те са резултат от различни конкурси и масови участия. Имаме метална скулптура с името „Моят ангел“ - от български скулптор, участвал през 1998 г. в първото „Международно биенале на културите“. Друга творба, наречена „Развитие“ на Милен Василев от мрамор от 2004 г. и друга творба "Да почиташ баща си и майка си" на Лилия Кодорникова, която е от дърво и е от 2008 г. Имаме традиция по отношение на сътрудничеството и е един истински прозорец за възможността за укрепване на двустранната културни, търговски отношения между двете държави", каза за БНР Хорхе Капитанич.

Среща с ученици от 90 училище с изучаване на испански език   Снимка: личен архив

Той заяви, че в провинция Чако - Великият Север на Аржентина има големи възможности за производство на храни.

"В Аржентина наистина имаме висока инфлация, но въпреки всичко икономиката в Аржентина през 2021 г. нарасна с 10,3%, възстановявайки огромния спад от пандемията през 2020 година. Тази година производствата показват прираст, възстановихме производствения капацитет за генериране на заетост. И от своя страна Аржентина в тази световна криза ефективно произвежда това, което светът изисква. Например в лицето на световната продоволствена криза, Аржентина може да увеличи своя производствен капацитет, може да задоволи международните нужди, особено  когато говорим за слънчоглед, пшеница, и много други храни. Известни сме в производството на стратегически минерали, на литий, не забравяйте за литиевия триъгълник, а именно Боливия, Чили, Аржентина и нашите северни провинции са най-конкурентоспособни. Трети сме по добив на газ, успяхме да увеличим производството на нефт и газ, а това също означава задоволяване на глобалното търсене днес и споделяне на течни горива. А това също означава преобразуване на газ в течни горива и от своя страна задоволяване на глобалното търсене. В петрола, газа и течните горива виждаме, че Аржентина разработва най-съвременна технология от ядреният реактор Karen, производството на радари, на спътници, прилагането на високи технологии и прогнози за по-стабилно приложение са на път. Така че ние ясно виждаме стратегическите, минерални храни, горива, петрол, енергия и сме много конкурентни и във вятърната, слънчевата енергия на север, а на юг с водород и съответните инвестиции са повече от 8 хиляди долара. Истината е, че имаме развитие на здравеопазването, културната индустрия, модерна биотехнология, която е много важна за животинската и човешката фармакология. Така че Аржентина може да изпревари тези темпове на растеж и да помогне за намаляване на бедността и подобряването на доходите. Това би била общата идея в двустранния дневен ред, с цел да се увеличи оперативната инвестиционна търговия и да се превърнат тези 90 години дипломатически отношения в много солидна връзка, а също и платформа за продължаване на растежа", допълни за предаването "Нощен Хоризонт" Хорхе Капитанич.

Колко българи живеят в Чако днес и интеграцията им в Чако, какви са особеностите, тяхното взаимодействие?

"Нямаме точна оценка, по-скоро е ориентировъчно и тук трябва да вземем тези българи, които са с първоначално фамилно име, плюс потомци, но са около 8000, а територията на Чако е почти колкото тази на България. Имаме трето и четвърто поколение, 25 общности са колективите в Чако. Това все пак е приблизително. Българите в провинция Чако са се интегрирали много добре, били са губернатори, вицегубернатори, кметове, представители на народната воля, земеделски производители до професионалисти, така че връзката и развитието винаги са били много значими в Чако. Първата диаспора, да кажем, на българи е тази на земеделските производители, фермери и т.н., които са обработвали земята и после са могли да дадат възможност на децата си да учат и днес те са технически специалисти и предприемачи. Така че имаме, благодарение на потомци от български произход множество дейности, с които са се занимавали".

Губернаторът на провинция Чако на среща с дипломати на Министерството на външните работи Снимка: личен архив

Това е първото ви посещение в България и какви впечатления остави то?

"Да, това е първото ми посещение в България и наистина съм с отлични впечатления, а София ме плени. Имах възможността да обикалям, успях да видя и да науча за инфраструктурата, развитието и огромния потенциал, който се разгръща пред нашите страни, наистина бях много приятно впечатлен. Имахме срещи с Министерството външните работи, с вицепрезидента на Република България, с инвеститори. Не се съмнявам, че това ще бъде изключителна връзка и че ще имаме силно сътрудничество.

Относно възможностите за внос на газ от Аржентина в България, коментира губернаторът и какви продукти, могат да се внасят тук в България от провинция Чако. Какво сътрудничество в този смисъл може да има между Аржентина и България и в частност с Чако и обратно?


"Аржентина днес е в процес на растеж на производството на газ, тоест истината е, че имаме всички възможности за увеличаване на обема, но все още трябва да се снабдяваме вътрешно Аржентина. Вярваме, че Аржентина първо трябва да задоволи вътрешното търсене, но нашите запаси са много важни, следователно само на територията на Вака Муерта, която е втората по важност в света за неконвенционален газ, ние сме на 8% от повърхностното му използване, следователно капацитетът за растеж е пряко свързан с общия размер на инвестициите. Така че сега Аржентина прави инвестиция от Vaca Muerta до Буенос Айрес, мястото с 1,6 милиарда долара инвестиции за 20 милиона кубични метра и до 2024 г. трябва да имаме 44 милиона кубични метра. Всичко сега зависи от бързото отваряне на хоризонт за финансово и инвестиционно сътрудничество, за да се увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите тук.

Тук имаме компресиран газ, Галилео, имаме проблема с градушките в Мендоса и това е и българската инвестиция в Аржентина. Що се отнася до сегашните условия и като следствие от войната и газта в Европа, може да нарасне със 111% през 2022 г. и възможните изходи в света, един от тях е именно използването на газ и възобновяемите енергии, те нямат много бърза реакция, но Аржентина е световен лидер и има втория по големина резерв в света, за да може да се възползвате. Наистина това, което очакваме оттук нататък е да имаме поток от инвестиции, и в не много далечно бъдеще това може да бъде изход! Аржентина може да бъде износител на газ през следващите четири или пет години и балансът на въглеводородите може да бъде нещо много положително. В конкретния случай на слънчевата енергия, тъй като ние сме в програма, в нашата провинция текат високи инвестиции на слънчева енергия. Това пак изисква време, което ще бъде между 12 и 24 до 36 месеца, но перспективите са много добри и е необходимо да се привлекат много инвестиции. Що се отнася до инвестициите, да, срещите, които се провеждаха в България, вървят в тази посока - Чако е в позиция да бъде важен доставчик на слънчогледово олио и това днес е критичен въпрос в региона, а също и на царевица. По-специално има български предприемачи, които обмислят възможността да направят инвестиции там, особено в преработката и след това да ги изведат за доставка на вътрешния пазар. Може би също да можем да доставяме и на други европейски страни, които също са в критична ситуация по отношение на тези продукти".

Какви са възможностите за туризъм, какво може да се види там и дали мислите за засилване на отношенията в сферата на туризма между Аржентина и България, и в частност с Чако и страната ни?

"Като цяло се мисли в тази насока на сътрудничество дали техническо, образователно, за студентски обмен и т.н., и там и включваме и схемата на сътрудничеството в сферата на културата и на туризма. Двустранните отношения винаги се поддържат, има значителен напредък по темата на споразумението за Антарктика и се наблюдава укрепване на двустранните отношения.

Имаме това, което се нарича природен туризъм. Чако не е туристическа провинция и не е провинция, която се развива от традиционни или архетипни туристически атракции, но развиваме всичко, което е свързано с темата за екологичен, приключенски туризъм. По принцип имаме национален парк с много значими стратегически резервати, затова разработваме и туристически пътеки за природен туризъм, като важен вектор. Имаме научен туризъм - имаме вторият по големина метеорит в света и той се намира в Чако, появил се след метеорния поток преди 4 милиарда години. Много важен въпрос е, че е специфичен научен туризъм. Разработваме здравен туризъм, исторически туризъм, свързан с нашите оригинални общности, защото 5% от населението са общности, произхождащи от три етнически групи, които са: KOM, OICHI и MOKOIT. Езикът на чакана е езикът на Чако и има три езика: кастилски - испански плюс 3-те езикови етнически групи, които са официално признати".

Губернаторът на Чако за сътрудничеството и взаимодействието между Аржентина и България   Снимка: личен архив

В областта на културата какво да очакваме, в комуникациите, музиката, фолклора и други дейности?

"Ще работим в рамките на споразуменията за културно сътрудничество по въпроси на скулптури, музиканти, оркестри и др., със система от връзки между двете страни за насърчаване и укрепване на тези връзки. Вече подготвяме всичко и до две седмици нещата трябва да бъдат готови, за да стартираме. Да, и с удоволствие ви очакваме. Ние сме на ваше разположение и разбира се винаги сте поканени в нашата провинция!"

Дано да сте доволни от срещите и дори да се е стигнало до подписване на споразумения и договори. Но освен успешните срещи, знаехте ли преди това нещо за България, за региона?

"Да, напълно и задоволително се справихме. А аз познавам добре историята, защото това е моята история. Откакто дойдох на тази земя, тук в България, изпитах същата емоция, когато изпитах и изпитвам когато видях Черна гора. Връзката с нашите корени и наследството на нашите баби и дядовци гринго, както казваме, е много дълбоко в сърцата ни. Първо посетих един чичо, който имам тук, в Сърбия, но бях в Черна гора през 2013 г. и това беше първият път, когато се докоснах до черногорска земя, почувствах и усетих същото въздействие, както почувствах тук, в България. Сякаш съществува атавистична връзка с тази земя и с корените и това ме кара да се чувствам дълбоко свързан".

Някаква традиция, която все още уважавате в Аржентина и какво си спомняте от езика на вашите деди?

"Когато бяхме деца, нашите баби и дядовци ни говореха на испански и освен това говореха на майчиния си език. И оттогава ми остана завинаги този спомен, че никога не казвах както казват на испански буенос диас, а добро утро! Когато поздравявах баба и дядо казвах лека нощ – „лако ноче“. Е да, и до ден днешен винаги ми е било трудно да свързвам изречения, но когато се прибера у дома и започна да слушам, бързо започвам да възстановявам спомените. Не всички думи са там, но слушайки телевизия сега ги разпознавам. А любимите ми думи са баба и дядо, тъй като те бяха най-дълбоките думи и връзките с баба и дядо ми. Освен това, това беше наследството на нашите баби и дядовци, наследство от работата, която вършеха в Чако".

Среща на губернатор Капитанич с испаноговорящи журналисти в България  Снимка: личен архив

Преводът направи Славена Илиева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14