Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха дебатите по вота на недоверие

Снимка: Ани Петрова

В Народното събрание депутатите обсъждат на извънредно заседание вота на недоверие срещу правителството, внесен от ГЕРБ-СДС.

Парламентарното заседание започна спокойно и с призив на председателстващия Мирослав Иванов за взаимно уважение и конструктивен дебат, в който да надделеят аргументите.

Преди самия дебат от ИТН прочетоха декларация, в която заявяват, че правителството на Кирил Петков е илюзия за промяна. Депутатът Станислав Балабанов изреди, по думите му, факти, заради които не могат да подкрепя повече правителството. Сред тях са парите за пътища, които са потънали в незаконни строежи, кадровата политика на Кирил Петков, съдебната реформа и "френското предложение" по спора със Северна Македония:

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов в Народното събрание - 21 юни 2022

"Грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията. Тази медийна илюзия, която се налага през последните дни, е фалшивият параван, зад който са скрити безхаберието и некадърността на тези, които щяха да променят. Затова, уважаеми колеги - само факти, а изводите ще си ги прави обществото. Кой обслужва мафията и защитава мафиотските интереси на Капитан Андреево - независимият народен представител Георги Георгиев".

От своя страна Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС каза:

"За съжаление правителството не успя да се справи с нито една от върлуващите в страната кризи. Вървеше след събитията, а мерките бяха неадекватни и недостатъчни. Изводът е, че провежданата от правителството фискална политика е с предизборен характер, тотално отдалечена от истинските нужди на обществото и неглижираща възможността държавата да остане финансово стабилна. Затова ние считаме, че политиката на правителството в сферата на публичните финанси представлява заплаха за финансовата, а оттам - и за националната сигурност".

Депутатът от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев в Народното събрание - 21 юни 2022

Отговорът на министър-председателя Кирил Петков:

"Отвоюването на границата при Капитан Андреево. Последните 10 години, 7 министри - никой не беше забелязал, че фирма, близка до човек с име Резмик Чакарян, т.нар. Ами, реално беше приватизирала входната точка между Азия и Европа. В резултат на проверките открихме 3,3 млрд. лева незаконни ин хаус възлагания по проекта за магистрала "Хемус". Входирали сме нов закон КПКОНПИ с предложение г-н Рашков да оглави тази антикорупционна комисия. Ние сме заложили механизъм за разследване на главния прокурор. Или може би вотът е за реалната диверсификация от руски газ".

Министър-председателят Кирил Петков в Народното събрание - 21 юни 2022

В началото на своето изказване премиерът се обърна към депутатите:

"Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. Вие утре трябва да направите вашето решение. Имате реалния шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за придвижване на съдебните реформи, да не приемете 23-те закона, които са нужни, за да усвоиме13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. И тук искам да се обърна към всички депутати, особено тези от ИТН. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва като народни представители. В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито Ахмед Доган, нито г-жа Митрофанова. Вие изрекохте следните думи - заклевам се в името на РБългария да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Нека тази клетва ви води във вашите решения в утрешния ден.

Снимки: Ани Петрова


Дебатите по вота продължават. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Матю Пери

Лекар се призна за виновен за смъртта на актьора Матю Пери

Лекар от Лос Анджелис, обвинен за смъртта от свръхдоза кетамин на Матю Пери, звездата от сериала "Приятели", се призна за виновен днес в калифорнийски съд, предаде АФП. 54-годишният Марк Чавес призна, че е помагал за набавянето на кетамин за актьора, който играеше Чандлър в култовия сериал. По този начин медикът, на когото е забранено да..

публикувано на 03.10.24 в 11:07
Поразена от израелски удар сграда в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 23 септември 2024 г.

Гърция евакуира свои граждани и кипърци от Ливан

С военен самолет днес Гърция евакуира свои граждани и кипърци от Ливан, съобщават от правителството. В готовност за реакция са още два самолета. Засилена е охраната на всички места, свързани с Израел - дипломатическата мисия, религиозен храм и сградите на израелски компании, информират медиите. Млад грък е сред жертвите от нападение в Тел..

публикувано на 03.10.24 в 10:58

77-годишен блъсна и уби 75-годишната си съпруга

77-годишен водач прегази и уби 75-годишната си съпруга, в бобовдолското село Блато, съобщават от полицията в Кюстендил.  Инцидентът е станал снощи в 19:50 ч. При неправилна маневра на заден ход, движейки се по черен път в посока село Вуково, мъжът е блъснал съпругата си, която е попаднала под автомобила.  Пострадалата е починала на място, тялото..

публикувано на 03.10.24 в 10:54

И "Топлофикация – София" е със запорирани сметки

Още едно общинско дружество в София е със запорирани сметки. Това е "Топлофикация - София". Причината е дължимите неизплатени суми към "Булгаргаз". Това каза общинският съветник Борис Бонев.  Очаквайте подробности!

публикувано на 03.10.24 в 10:50

Александър Шопов: Неприятно е на няколко месеца да водим разговор дали градският транспорт в София ще спре

Неприятно е на няколко месеца да изпадаме в ситуация, при която да водим разговор дали градският транспорт ще спре, защото няма достатъчно финансиране.  Това заяви пред БНР Александър Шопов, Федерация на транспортните синдикати. Днес ще се проведе извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което ще се реши дали ще бъде отпуснат заем от..

публикувано на 03.10.24 в 09:59

Петролът продължава да поскъпва

Петролните котировки продължават да растат на фона на покачващото се напрежение в Близкия изток, което може да доведе до нарушаване на доставките на петрол, предаде Ройтерс. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поскъпнаха с 80 цента до 74 долара и 70 цента за барел Котировките на американския лек суров петрол се..

публикувано на 03.10.24 в 09:55

Поредно заседание на ВСС без номинации за главен прокурор

И на третото поредно заседание на Висшия съдебен съвет - с възможност да се правят предложения за главен прокурор, номинации няма. Последното заседание за внасяне на кандидатури е следващият четвъртък. Номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър, но Мария Павлова вече обяви, че няма да се..

публикувано на 03.10.24 в 09:52