Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров, ДБ: България трябва да привлича качествена работна сила

Има ли шанс да минат законодателни промени за "синята карта"?

Добромир Иванов, Българската стартъп асоциация: "Синята карта" би развързала ръцете на бизнеса да вкарва по-лесно кадри

Снимка: consilium.europa.eu

На фона на политическите турбуленции, в парламента вече са предлагани промени в Закона за трудовата миграция. Предложенията са насочени към по-лесното привличане на висококвалифицирани специалисти от държави извън ЕС. Предложенията имаха своите аргументи и преди нахлуването на Русия в Украйна, но конфликтът добави и нови.

Т.нар. „синя карта“ ще може да се получава и от лица ползващи се със статут на временна или международна закрила. Заради войната в Украйна много международни компании предложиха преместването на висококвалифицираните си специалисти в държави от ЕС.

Случаят на Александър от Харков е такъв. Той работи за международна компания, която е преместила свои служители и в България преди войната. Така Александър се оказал тук ден преди началото на руското нахлуване.

"IT секторът се развива бързо. Компанията, за която работя, купи офиси в Полша, в Румъния. Те имат голям опит с откриването на офиси в други държави и с привличането на ITспециалисти. Работата от вкъщи също. Аз не съм турист, работя в България за чужда компания", разказва Александър.

Има малко бюрокрация по отношение на оформянето на договорите. Това трябва да става прозрачно, да бъде минимално затруднено, да е лесно оформянето на документите, тълкуването на законите, придобиването на различни разрешения, които са нужни, смята украинският специалист.

"С никакви проблеми не се сблъсках, докато уреждах работата си тук."

С новото законодателство опитът на притежателя на „синя карта“ ще бъде признат, дори и да няма диплома за висше образование. Ще се улеснят и командироването, повишаването в длъжност, смяната на работодател и пътуването в Европейския съюз.

Притежателят на „синя карта“ ще може да присъедини и членовете на семейството си и едновременно да кандидатстват за разрешение за пребиваване. Сроковете за кандидатстване ще са съкратени, а документите ще може да се издават и по електронен път.

Снимка: архив, БНР

Идеите за привличане на висококвалифицирани специалисти съществуваха и преди конфликта в Украйна. Желанието на ЕС беше да наеме повече квалифицирани специалисти, не само в IT сферата. Данните от 2015-а показват, че България е издала едва 61 сини карти, през 2019 – 706. Статистиката на Евростат се движи между 115 и 268 издадени карти впериода 2016-та- 2019-та година и то основно заради тромавата процедура.

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, се надява процедурата да промени тази статистика. Той акцентира върху новия контекст на засилена конкуренция в коя от европейските държави да бъдат насочени специалисти, които дори не са от конфликтните зони.

"ЕС го реши този въпрос за украинците, които са навсякъде. Има много хора, които са от други засегнати пряко или косвено държави – от самата Русия, Беларус, Молдова, Грузия, които се опитват да се махнат от тези държави", коментира той. По думите му дни след войната полското законодателство вече е улеснявало достъпа за бизнес за висококвалифицирани кадри.

"Синята карта" би развързала ръцете на бизнеса да вкарва по-лесно кадри, категоричен е Добромир Иванов.

Промените за „синята карта“ вече са в парламентарните комисии.

Мартин Димитров  Снимка: БГНЕС

Мартин Димитров от ДБ, които са вносители на законопроекта, обяснява, че въпреки несигурната политическа ситуация, той ще направи всичко възможно да бъде приет.

"Защото България трябва да привлича качествена работна сила. Законопроектът ще направи България по-конкурентна в сравнителен план с други страни, които се опитват да привличат образовани и подготвени  кадри."

От мандатоносителя ПП загатнаха, че готвят свои предложения, но няма  да ги обявят поне до следващата седмица.

Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация изтъква, че въпреки трудностите интересът на висококвалифицирани специалисти към България остава

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36