Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Продукти от кайсия предложиха производители на изложение в Тутракан

"Тутракан-столица на кайсията" се нарича традиционният празник, който се проведе в
крайдунавския град за 19-а поредна година. Празник, който събира производители от региона, за да покажат най-добрите си сортове кайсии. Особена атракция  са конкурсите за майсторска кайсиева ракия, за сладко от кайсии и
разбира се за сладкиши, в чиято основа, вкус и декорация е използван кайсиев плод.

Снимка: Незабравка Кирова

За кайсията е писано още в Стария завет, разказа Никола Иванов, собственик на казан за ракия и от години част от журито, което на Празника на кайсията в Тутракан оценява качествата на огнената смес с плодов привкус и аромат. Създадена била кайсията от Бог, за да прави човекът от нея божествен елексир, но със заръката да не прекалява и да употребява в норма. И тъй като
от минали години е поговорката–от хубава мома,хубава булка става, то и хубава ракия се прави от хубав плод, категоричен е Никола Иванов.

"Да се спази времето на ферментацията ,да не се оставя на открити атмосферни влияния".

Кайсиевата ракия не е единственото изкушение за хората с чувствително небце. Кайсията е предпочитан плод и за приготвяне на сладка, мармалади и конфитюри. В Тутракан обаче–имат фаворит, сподели Снежана Николова. И според него са и критериите, по които всяка година журито оценява участниците в Празника на кайсията–за вкус, цвят и аромат и не на последно място аранжираност и визия. Трябва да бъде улучен и точният момент, в който сладкото да бъде смъкнато от котлона. Не трябва да потъмнява.

В годините се появяват и нови моменти. Участници, които експериментират с подправките–
добавяйки индрише или желиращи субстанции, но за Сладкото на баба остава призната рецептата предаваща се от поколение на поколение.
А именно–плодовете трябва да бъдат подбрани и да са еднакви по големина и зрелост. Обелват се и се оставят във варена вода, за да придобият твърдост и да не се разварят при варенето. Измиват се след това добре, отцеждат се и се пускат в горещ сироп–съотношението на който е килограм захар, наполовин литър вода за килограм и половина плод. Не се варят в
сиропа плодовете, а само престояват от 5 до 8 часа. После се вадят с решетъчна лъжица, а към сиропа се добавя още четвърт килограм захар и се вари десетина минути. Отново се пускат плодовете и се дърпа тенджерата от огъня. След 8 часа процедурата се повтаря–отново на котлона и се слага още четвърт килограм захар. Сладкото се вари, докато капка от него пусната в чаша
студена вода достигне дъното ѝ и при леко разбъркване се размие.


Добавя се към края и лъжичка и половина лимонена киселина. А по желание преди варенето може да се постави препечен бадем или сладка кайсиева ядка.И ако при сладкото се държи на традиционния вкус, не така е при кулинарните експерименти със захар, брашно и кайсии ... Плодовата пита с кайсии присъства в спомените на всички ни, рулата с кайсиев мармалад също ..., но днес с кайсии се приготвя какво ли не, не скри Тодорка Ангелова, която имаше тежката задача да оценява тутраканските домакини.

Снимка: Незабравка Кирова
И нека завършим със заветът на майсторите ... кайсиева ракия се прави с хубаво узрял плод,
без захар, за да не ни боли глава и ...се пие не студена, а на стайна температура, за да усетим и
се насладим на магията от съвършенство на преплетени в едно вкус и аромат.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кубрат Пулев

Кубрат Пулев: Никой не може да ми каже с кого да играя и с кого - не

Никой не може да ми каже с кого да играя и с кого - не! Това заяви в предаването "РадиоТочка" шампионът по бокс Кубрат Пулев, който ще играе определян от Световната боксова асоциация като сензационен мач срещу руснака Мурат Гасиев на 12 декември на международна боксова галавечер в Дубай. Тотално неправилно е да се вкарва спортът в някакви..

публикувано на 31.10.25 в 17:51

Всяка стъпка нагоре е важна - катерене в подкрепа на деца с епилепсия

Деца с епилепсия и техни връстници без здравословни проблеми се катериха заедно по изкуствена стена, за да покажат, че всяка стъпка нагоре е важна. Отново заедно, децата рисуваха и се забавляваха по време на събитие, организирано от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. На 1 ноември е Световния ден за информираност относно синдрома..

публикувано на 31.10.25 в 14:29
Д-р Мари Паникян

С д-р Мари Паникян и Юлия Пискулийска в ритъма на човешкото сърце

Днес ще се вслушаме в онзи най-верен ритъм... ритъма на човешкото сърце. Гост в "Нощен Хоризонт" е д-р Мари Паникян, кардиолог с дългогодишна практика и впечатляваща професионална биография. Завършила медицина в София през 1977 г., започва пътя си в Бърза помощ, в гр. Бургас, а след това защитава дисертация по инвазивна кардиология в Националния..

публикувано на 31.10.25 в 10:12
Доц. д-р Йосиф Аврамов

Доц. д-р Йосиф Аврамов: По следите на парите, властта и символите върху монетите

Връщаме се назад във времето, пътуваме през вековете - по следите на парите, на властта и на символите, които съпътстват човечествот о от зората на историята до наши дни. Ще говорим за монетите не само като разменна единица, а като свидетелство за култура, дух и държавност .  От тракийските племена, които започват да секат свои монети само..

публикувано на 30.10.25 в 12:47
Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров: По въпроса с горивата топката в момента е изцяло в правителството

"Силно се надявам да нямаме проблем с горивата" . Това коментира пред БНР Димитър Хаджидимитров , заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива: "При проблема с горивата топката в момента е изцяло в правителството и не само на нашето, но и на европейско ниво, мисля, че трябва да се водят..

публикувано на 28.10.25 в 14:51
Национален политехнически музей - София

"Пътувай с "Хоризонт" из най-забавните места в столицата ни за малките туристи

Куклите са не просто играчки, а част от културата и историята на човечеството . Това се случва в Музея на куклите в столицата . Те разказват за начина, по който различните народи възприемат детството, красотата, традицията и театъра. С времето куклите променят формата и предназначението си - от ритуални и обредни предмети до детски спътници и герои..

публикувано на 28.10.25 в 13:47
д-р Стефан Дечев

Историкът Стефан Дечев представя книгата “Съединението срещу Задкулисието”

"Съединението  срещу  Задкулисието ” е новата книга на историка Стефан Дечев, който з авършва "История" в Софийския университет, специализира в Амстердамския университет и в Централноевропейксия университет, преподава в Нов български университет. Излиза книгата "Съединението срещу Задкулисието" "Както първите читатели на книгата,..

публикувано на 28.10.25 в 13:23