Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външен одит на ЦГМ и Метрополитена поискаха общинските съветници от ДБ

Столична община ще възложи технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт

| обновено на 20.07.22 в 15:33
Снимка: БНР, Архив

Външен одит на Центъра за градска мобилност и Столичния Метрополитен поискаха общинските съветници от Демократична България в Столичния общински съвет. Симеон Ставрев посочи, че имат съмнения, че Столичната община ще даде продажбата на билети в градския транспорт на фирма с неизвестен собственик. 

Ставрев посочва подозренията на общинските съветници от “Демократична България“:

“Проблемът е, че не е ясно кой е собственикът на тази система, не знаем къде отиват парите. Отделно, че одит на тази система никога не е правен и не знаме дали има изтичане на финансови средства някъде другаде.

Направихме собствено разследване по този въпрос. По официални данни от Търговския регистър и през социалните мрежи. 99,98% от Консорциума, който е изградил тази система държи фирма, която се казва “Компютърнет Сървисиз“.

Тази фирма има двама акционера, единият със 74%, гръцки гражданин. Той държи мажоритарния дял от бизнес за 100 млн. лева в София. Нашите подозрения са, че тези средства може да се увеличат чрез анекси между Центъра за градска мобилност и тази фирма.

Другото подозрително нещо във фирмата е начинът, по който тя печели обществената поръчка. Тя се възлага на фирмата през юли месец 2018 г. В този месец и в месеца преди това фирата има един служител, който се осигурява.

Не мога да си обясня как една фирма, с един служител с минимални приходи печели обществена поръчка и прави толкова сложна система за 100 млн. лева?!“, поставя въпроса Ставрев.

От Столичната община съобщиха, че ще бъде възложен технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт

Системата е 100% собственост на ЦГМ и е най-голямата в страната интегрирана система за търговска дейност, сертифицирана от БИМ и експерти на НАП.

Публичните системи, каквато е системата на градския транспорт, са успешни, когато има общественото доверие в начина им на работа. Заради политическите манипулации и внушения, които се правят в момента, както и за да гарантираме пълна прозрачност, ще възложа външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че одитът ще обхваща както начините на отчитане на приходите в системата, така и механизмите за контрол на всички продажби на превозни документи.

Споделеното от общински съветници от ДБ опасение от съществуването на „бутон на клавиатурата“, с който могат да се пренасочват приходи от билети е спекулация, за което не беше дадено нито едно доказателство или факт, който да поражда такива съмнения.  Подобни спекулации,  ще обслужат партийната цел, която е поставена, но те могат да имат негативен ефект върху системата за обществения транспорт.

Всички плащания с банкови карти в градския транспорт, които бяха въведени с новата система за таксуване, се извършват директно по сметка на Центъра на градска мобилност. В този процес няма посредници и твърденията за възможно „отклоняване на билети“  са технически и фактически абсурд.

Тикет системата на София е сертифицирана от Българския институт по метрология през април 2022 г. До момента тя е най-голямата сертифицирана в България интегрирана система за управление на търговската дейност. Процесът на сертификация продължи няколко месеца, през които са извършени одити и тестове на място от комисия с представители на Националната агенция по приходите и БИМ.

Съгласно сключения договор изградената електронна система е 100% собственост на Центъра за градска мобилност.

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18