Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 5-годишния Алекс е необходимо да се съберат пари за скъпо лечение

Близките му отправят призив за дарение

Снимка: личен архив

Алекс е слънчево момче с аутизъм. Майка му и баба му го отглеждат заедно, а безкрайната им битка да помогнат на 5-годишното дете ги отвежда към терапията със стволови клетки. Най-подходяща за неговото състояние и възможностите на семейството се оказва клиника в Киев, но точно по време на първата процедура руските ракети бомбардират украинската столица.
Алекс и любимите му мама и баба успяват да напуснат Украйна, но това поставя семейството пред нов проблем–къде да продължат терапията, която така или иначе финансират с благотворителна кампания.
Началото е точно половин година след големия локдаун във Великобритания, където живее Людмила Пеева-бабата на Алекс, заедно с дъщеря си и малкия си слънчев внук.
"Във времето приехме проблема му и започнахме да търсим лечение. Неговите потребности не са малко. Той беше в доста лоша ситуация, не можехме да стигнем до консултации, до лекари и започнахме да търсим онлайн някаква помощ и така малко по малко започнахме лечението му, стигнахме до столовите клетки", каза за БНР Людмила Пеева.
Най-добрият вариант за лечението на Алекс се оказва в Украйна, в клиника в Киев. Бомбардировките започват в най-важния втори ден от работата с детето, която изисква три дни изследвания, самата процедура и допълнителна терапия. Всичко е проведено, както трябва. За щастие, процедурите не са твърде инвазивни, а самият Алекс ги понася геройски. След това не се
изисква болничен престой, а семейството напуска обстрелваната от руски ракети столица с помощта на българското посолство в Киев. Какъв е резултатът само от една „вливка“, както Людмила нарича процедурата:
"Той доста разви своята вокалност и започна да произнася думи. Той беше абсолютно мълчалив, нямаше никакви думички, нямаше звук, не разбираше нищо. В училището, което посещава се провеждат доста терапии, които му помагат да се развива",  коментира Людмила.

Има риск да не се намери подходяща клиника или пък да не се съберат пари за следваща процедура, която очевидно в момента не може да е в Киев.

"Проучваме Словакия и Мексико. За Словакия имаме леки колебания, тъй като две дечица българчета бяха на лечение там и прие едното има негативни реакции, вливките са през гръбначния стълб и съответно трябва да бъдат направени много професионално. Там имаше проблем при едно от децата. Затова мислим за Мексико - там има три клиники, които работят с деца аутисти и ние търсим такава клиника".   

Необходими са около 10 000 евро или паунда, като сумата варира спрямо местоположението на клиниката и придружаващите разходи. Никой не знае колко процедури ще са необходими, а Алекс се нуждае и от още много процедури. Училището, което посещава, е адаптирано за деца с неговите потребности и там той се занимава с плуване. Майка му и баба му

осигуряват уроци по конна езда, като те са със специален инструктор, който има опит с деца със специални потребности. Двете жени са много обнадеждени от резултатите, но признават, че има много път да се извърви:

„Аз виждам как той всеки ден развива способностите си. Той се приближава до нормалните деца".

За да помогнем на Алекс, можем да дарим пари по сметката с титуляр
Людмила Пеева
и чрез няколко онлайн платформи.
Чрез банков трансфер:
IBAN: BG98RZBB91551094847881
BIC: RZBBBGSF

Банка: Райфайзен банк
Титуляр: Людмила Пеева
Основание: Дарение за лечението на Алекс
REVOLUT-https://revolut.me/desisl5bn1
PAYPAL-paypal.me/givehopetoalexander
Чрез платформата GoFundme:https://gofund.me/5482ba9d

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10