Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арда победи Септември за трети успех

Снимка: ПФК Арда

Арда (Кърджали) се наложи над Септември в мач с пет гола от 4-ия кръг на първенството. Крайното 3:2 беше постигнато с много емоции, интересни атаки и драма на терена. Резервата Ел Мами Тетах вкара победния гол, който се оказа и първи за него с екипа на Арда, само минута след второто изравняване на Септември (Сф) в мача.

С днешната победа Арда има вече 9 точки и се изкачи на 3-о място в първенството, точно зад шампиона Лудогорец и ЦСКА-София. 9 точки има и Локомотив (Пловдив), а двата отбора се изправят един срещу друг на стадиона в парк Лаута. Първи гол в елита вкара Христо Иванов, който беше избран за играч номер 1 в мача. За кратката си история в елита на българския футбол Арда за първи път постигна три поредни победи.

Арда започна много активно и още от 1-ата минута започна да атакува. В 6-ата минута Светослав Ковачев проби от дясно, центрира към Тилев, който отрази с едно докосване към Лъчезар Котев. Халфът посрещна топката от упор и наказа Димитър Шейтанов – 1:0. Домакините продължиха с активните си действия в предни позиции и в 19-ата минута можеха да поведат с 2:0, по гол на Светослав Ковачев беше отменен след намесата на системата за видеоповторения в подкрепа на съдиите (ВАР). Ситуацията беше много деликатна и Ковачев беше буквално със сантиметри в нередовна позиция след подаването на Христо Иванов зад гърба на защитата на столичани.

Но в противоречие с развоя на срещата Септември изравни в 27-ата минута чрез албанския си нападател Реди Каса. Центриране от корнер от дясно попадна на главата на Иван Арсов на първа греда и снажният централен бранител просто продължи топката. Каса успя да се пребори със защитата на Арда и малко случайно подложи крак, за да изненада вратаря на домакините.

Но Арда не се отказа и стигна до втори гол, отново след пробив по дясното крило. Ковачев и Лозев комбинираха, десният бранител на шпагат върна топката назад и Христо Иванов беше най-съобразителен в наказателно поле, наказвайки статичната защита на Септември за 2:1 в 37-ата минута.

След 60-ата минута отборът на Септември започна да атакува повече и повече, търсейки равенството. Най-напред Атанас Кабов се размина с центриране от страни, след него пробваха и Рамадан, и нахлулия по десния фланг Димитър Костадинов.

В 74-ата минута двата отбора набързо си размениха по едно попадение. Най-напред след центриране от корнер топката мина през много хора по цялата голлиния, двама души сложиха глава да вкарат, но накрая тичащият в защита Милен Стоев си вкара топката във вратата. Веднага след изпълнението на началния удар Арда отново излезе напред. Котев подаде на влизащия на скорост Ел Мами Тетах, който с две движения елиминира защитник и наказа за трети път вратаря Шейтанов.

До края на мача гостите опитаха да стигнат до равенството, но вратарят Симеонов запази мрежата си от трети попадение.

Арда (Кърджали) – Септември (София) 3:2

1:0 Лъчезар Котев 6

1:1 Реди Каса 27

2:1 Христо Иванов 37

2:2 Милен Стоев 74-автогол

3:2 Ел Мами Тетах 75

Арда: Васил Симеонов, Лъчезар Котев, Иван Тилев (69 – Ел Мами Тетах), Христо Иванов (69 – Жозе Едералдо Жуниор), Милен Стоев, Пламен Крачунов, Деян Лозев (79 – Милен Желев), Александър Георгиев, Светослав Ковачев (79 – Иван Коконов), Илия Юруков, Ласана Н’Диайе (60 – Тонислав Йорданов)

Септември (Сф): Димитър Шейтанов, Александър Тодоров (72 – Мирза Делимеджац), Иван Арсов, Мартин Николов (64 – Мартин Ачков), Кристиян Пешов (88 – Виктор Зоров), Атанас Кабов, Димитър Костадинов, Мартин Стойчев, Красиан Колев (64 – Айкут Рамадан), Симеон Александров (46 – Мартин Стоянов), Реди Каса



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Коко Гоф (вляво) и Катержина Синякова спечелиха титлата на двойки жени

Гоф и Синякова взеха титлата на двойки в Париж

Американката Коко Гоф и чехкинята Катержина Синякова спечелиха титлата при женските двойки на Откритото първенство на Франция по тенис. Във финала поставените под номер 5 в схемата Гоф и Синякова победиха италианките Сара Ерани и Джазмин Паолини със 7:6(5), 6:3 за час и 50 минути. За Гоф това е първа титла на двойки в турнирите от Големия..

публикувано на 09.06.24 в 16:48
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина

Тихомир Иванов се класира за финала на скок височина на Европейското първенство по лека атлетика в италианската столица Рим. 29-годишният Иванов преодоля 2.21 метра, след като направи три общо успешни опита в квалификациите, започвайки от 2.12 метра.  Общо 13 състезатели се справиха с 2.21 метра и продължават борбата за медалите. Финалът..

публикувано на 09.06.24 в 16:44
Волейболистите ни загубиха от Словения

Волейболистите ни загубиха от Словения във Фукуока

Националният ни отбор загуби с 0:3 (23:25, 14:25, 21:25) гейма от Словения в 8-ия си мач от турнира Волейболна лига на нациите. Срещата се игра в японския град Фукуока. По този начин селекцията на треньора Джанлоренцо Бленджини остава с два успеха и заема 14-то място в класирането от общо 16 отбора. Словенците пък са лидери със седем..

публикувано на 09.06.24 в 16:15

Суперталант носи нова победа на Бразилия

Бразилия стигна до победа с 3:2 в проверка срещу тима на Мексико. Андреас Перейра изведе напред „селесао“ в 5-ата минута, а в 54-ата минута Габриел Мартинели удвои. Мексико на свой ред отговори с две попадения. Първо в 73-ата минута Хулиан Киньонес намали изоставането на “ацтеките”, а след него Гийермо Мартинес Аяла изравни във втората..

публикувано на 09.06.24 в 09:44

Испания загря с 5 гола за Евро 2024

Испания победи тима на Северна Ирландия с 5:1 в контролна среща, която се изигра в Палма де Майорка на стадион "Визит Майорка". Гостите от Острова, който са в групата на България от турнира Лига на нациите, откриха резултата изненадващо след ранно попадение на Даниъл Балърд във 2-ата минута. Домакините стигнаха до обрат с головете на Педри..

публикувано на 09.06.24 в 09:41

Джордж Ръсел ще стартира първи в Канада

Джордж Ръсел от Мерцедес спечели квалификацията на Формула 1 за Гран при на Канада при равно време с Макс Ферстапен от Ред Бул, като това е едва втори пол-позишън в кариерата на британския пилот. Зад тях пък ще стартират двата болида на Макларън, управлявани от Ландо Норис и Оскар Пиастри. Ръсел записа най-добрата обиколка с време 1:12.000..

публикувано на 09.06.24 в 06:16

Ян Облак: Българите са силен отбор, Сърбия също не ги победи

Словения приключи подготвителния период за Европейското първенство в Германия с равенство 1:1 срещу България. Преди да замине за първенството, капитанът на домакините днес Ян Облак говори за местната телевизия Sportklub. България, която Словения не успя да победи и след шестия мач между двата отбора, се очертава като труден съперник. И това се..

публикувано на 09.06.24 в 06:14