Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културните събития в Ковачевица се превръщат в традиция през последните години

Ковачевица
Снимка: Ани Петрова

Почти през целия месец август в село Ковачевица звучи класическа музика- на живо. Това определено провокира интереса не само на хората, обичащи природата и  магията на  архитектурния резерват, но и ценителите на музикалното изкуство. Само преди две седмици се проведе четвъртото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“, с участието на изпълнители от световната сцена, а от 23 до 28 август училището в  Ковачевица ще се превърне в сцена на младите пианисти, които ще са ученици на Оксана Яблонская -  един от най- добрите пианисти в света. Тя е родена през 1938 година в Москва.

Фестивалът „Неотъпкана пътека“  Снимка: METTA/Facebook-„Неотъпкана пътека“

Културните събития в Ковачевица се превръщат в традиция през последните години. И всяко от тях си има кауза. Фолклорният фестивал „Минало в бъдещето“ събира талантливите деца на България, а извън сцената и млади, и стари могат да научат  занаят от истинските майстори. Известната в целия свят българска пианистка Лора Чекоратова, която от години живее в Манхатън, е основен организатор на фестивала на класическата музика, в който участват нейни колеги от световната сцена. И това събитие си има кауза- да се съберат средства за ремонт на  читалището, за който държавата все не намира пари.  

Сега предстои първото издание на клавирния фестивал, който ще върне към живот старото училище, превърнато в галерия и музей на селото.  

Това събитие е вдъхновено от Оксана Яблонская, един от най-големите виртуози-пианисти. През 70-те години на миналия  век  тя емигрира в САЩ, тъй като съветската държава не ѝ позволява да концертира на световните сцени. Познават я като  пианиста с късите пръсти, а за този феномен тя пише автобиографична книга. Оксана Яблонская е един от най-уважаваните преподаватели в престижното музикално училище „Джулиард Скул” в Ню Йорк. 

Още при първото си посещение в България тя  открива магичната сила на Родопите и се влюбва в Лещен и Ковачевица, а къщите, които си купува вече нарича свой дом.
Оксана Яблонская, заедно със свои колеги-преподаватели организира идната седмица своя първи мастер-клас за талантливи млади музиканти.

"За първи път не само в Ковачевица, но и в България прави своя мастер клас по пиано, за да предаде своя дългогодишен и високопрофесионален опит", каза за БНР Иван Жуглев, който е близък приятел на Оксана Яблонская.

Ковачевица   Снимка: Белин Моллов

На 23 август Оксана ще направи откриващ концерт и ще има серия концерти до 27 август.

"Има преподаватели от Италия, САЩ. Да не забравяме, че Оксана все още преподава активно в „Джулиард Скул”. Тя тръгва от едни от най-известните музикални училища в САЩ и в света. Оксана се надява да събира все повече български ученици", допълни Жуглев.

Своеобразна академия за млади пианисти ще се проведе в училището на Ковачевица, което кметският наместник Кирил Жуглев и брат му Владимир превърнаха в галерия и музей на селото.
"Решихме да попитаме дали можем да направим нещо в училището", каза Кирил Жуглев.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в Ню Йорк при именития кубински пианист и педагог Орасио Гутиерес.  Името на Юдин се появи в афиша..

публикувано на 26.09.24 в 14:44

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС. Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева - гъдулка за бароков концерт, Калина Андреева – вокал и контрабас, Ана Янкова – вокал, Борислав..

публикувано на 26.09.24 в 13:16
Ивайло Захариев

Ивайло Захариев повдигна завесата за сюжета на "Top Floor" пред БНР

Актьорът Ивайло Захариев е с голяма роля в продукцията на френския режисьор Жереми Минюи "Top Floor" или на български - "Последен етаж" . Актьорът е единственият българин във френската продукция . Коварната страна на социалните мрежи е основната тема, на които се спира филмът, а в центъра му е известна инфлуенсърка , която попада в..

публикувано на 25.09.24 в 12:15

Златин Цветков: Импровизаторът унищожава егото си, за да е в полза на другите

Най-изявените майстори в жанра на комедийната импровизация ще се включат в седмото издание на фестивала на комедийната импровизация 2024. Мотото на фестивала е "Дълбоко потапяне". "Това е фестивал, който е изцяло самостоятелно организиран. Около 80 души от чужбина идват специално за този фестивал. Нямаме никакво държавно финансиране, нито..

публикувано на 25.09.24 в 09:57