Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Тайните на Музея на гъбите в Загреб: лек за опасни болести, храна за богове и опасна отрова

Звонко Вук, директор на музея, разполагащ с над 1600 вида гъби в колекцията си, говори пред „Изотопия“ за красотата и уникалността на тези организми

Снимка: Muzej gljiva

Едва ли вече има съмнения и колебания кой е градът в Европа с най-странните музей. Да, Загреб е. За пореден път Автономията акостира в хърватската столица, привлечена от оригинална сбирка от нетрадиционни експонати. Този път отиваме в Музея на гъбите. Наш гид ще е Звонко Вук. Освен, че е директор на музея, той е опитал 105 вида гъби, съхранява много от тях и говори с любов и внимание за тези организми.

Влизаме в света на третото биологично царство, за да узнаем повече за красотата и значимостта му.


Защо се нуждаем от музей на гъбите?

Звонко Вук: Въпросът е много добър. На първо място музеят е образователен център за света на гъбите. Защо се нуждаем от това ли? Защото гъбите имат лечебно свойство. Хората са ги консумирали като лекарство още в Древен Египет, също и в Древна Гърция и по време на Римската империя. И така са били предотвратявани опасни болести.

Днес много хора, които ходят да берат, не са сигурни дали събраните гъби са ядливи. Тогава те ги носят при мен в музея и проверяваме кои за безопасни. Правим цялостен анализ какъв вид са гъбите, какви са характеристиките ми, дали са двойници на неядливи такива и т.н. Това е най-добрият начин да научиш повече за гъбите – когато ги държиш в ръка или са пред очите ти и някой ти обяснява какво е това. Затова е важен този музей.

През зимния сезон провеждаме лекции при нас. Идват хора, записват се, формира се група от 20 до 40 души и научават неща, които са важни и са им интересни за гъбите. Правим и лекции за ученици, както и уъркшопи. Имаме микроскоп, през който може да се видят спорите на гъбите и тяхното устройство.


Историята на музея

Създаването не е лесно. Всичко започва от проф. д-р Романо Божац, преподавател в Селскостопанския факултет на Загребския университет. Той прави задълбочени научни изследвания, посветени на гъбите. Първата му голяма книга за гъбите в страната е издадена през 1978 г. По-късно през 1995 г. се ражда идеята за музея. Божац е мислел къде и как как могат да бъдат съхранявани гъбите. Решава е, че методът на дълбоко замразяване би бил добър и започва да проучва в детайли въпроса и поръчва на свои приятели, работещи в тази индустрия, да лиофилизират две гъби. Това е процес по сушене и дехидратация, при който външният вид и цветът на продукта се запазват, за разлика от нормалното сушене при повишени температури. Когато вижда резултата – той обещава на себе си да не умира преди да създаде музей на гъбите в Загреб.

Звонко Вук: През 2013 г. ние вече отворихме музея, а три години след това вече имахме 1250 различни вида гъби в колекцията, днес те са вече над 1600. 99% от тях са от Хърватия.


Кой е Звонко Вук?

Звонко Вук: Моята професия всъщност е по-различна. Аз съм електроинженер. Прекарах половината от живота си с проф. Романо Божац и му асистирах за неговата книга и най-вече за създаването на музея още от самото начало. Ходил съм с него в Словения, Сърбия и в самата Хърватия, за да избираме от различни колекции гъби за нашия музей. Така станах голям гъбен ентусиаст. Това е много важно в тази работа. Романо също беше голям ентусиаст и запален по гъбите в продължение на почти 50 години. Без този ентусиазъм и без хората, които помогнаха, всички това нямаше да се случи. Ние знаехме, че правим и участваме в нещо историческо.


Гъбите ли са най-добрата храна на света?

Звонко Вук: В края на 2019 г. при нас дойде една професорка миколог от Израел, която работи в Националния природонаучен музей в Тел Авив. Дойде в Хърватия за една седмица, за да научи повече за гъбите тук. Тя каза така: Трябва да приемем факта, че гъбите не са част от естествената храна за хората. Да, вкусни са, но не се препоръчва да се ядат гъби повече от веднъж или два пъти в седмицата. Нашето мнение е, че трябва да се ядат само най-добрите, най-вкусните. Като деликатес, а не да ядем или опитваме всички, които са ядливи. Дори да става за ядене, не означава, че е добре да се яде много от нея.


Кой е най-отровният експонат в музея и коя е гъбата, която помага на онкоболни – чуйте цялото интервю в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Димитров

Дефицит ли е милосърдието: Защо пчелар от Враца дари 1 тон мед на деца и възрастни хора?

Доброто, също като любовта, може да се окаже лудост. За тази нестандартна трактовка ни подсеща един врачански пчелар, който споделя как му е хрумнала "откачената идея" да дари 1 тон мед на деца в неравностойно положение и на бедни възрастни хора.  Идеята беше да се направи нещо добро , съвсем естествено обяснява врачанският пчелар Здравко Димитров...

публикувано на 19.11.25 в 09:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28