Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стефан Янев не е българският спасител!"

Катя Михайлова: Ще има доста отпадък на политическото бунище

"Няма възможни варианти за коалиционно управление при партиите, които се очаква да влязат в следващия парламент"

Катя Михайлова
Снимка: Александра Михайлова

"В предизборната кампания ще наблюдаваме изчистване на тинестата мръсотия в българската политика и общество. След края ѝ ще имаме доста политически отпадък на политическото бунище. Надявам се това да бъда поредица от пречистващи кампании. Взаимно се обвиняват, че са корумпирани, че са мафия - трябва това да свърши".

Коментара направи пред БНР социологът Катя Михайлова, преподавател в УНСС.

Тя призова гражданите да спрат да търсят спасител на всеки поредни избори:

"Спасител няма да дойде и на тези избори. Стефан Янев не е българският спасител. Неговата партия "Български възход" прилича на коалиция на политическите отломки. Няма ли най-накрая да се появи една партия на българските интелектуалци, на високия културен капитал. Когато се появи тази партия, тогава ще можем да погледнем по-смело напред".

В коментар на предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република тя посочи, че ИТН винаги са започвали кампаниите си преди избори с някаква обективна възможност:

"Не референдумът привлича вниманието, то се привлича от идеята за президентска република. Няма само да говорим за "Газпром", тежката зима, енергийната зависимост, Русия срещу България и България срещу Русия. Нека малко да помислим за себе си. Как? Като помислим да остане ли България парламентарна република, или да стане президентска. Колко навреме Слави Трифонов вкарва в общественото мислене точно тази тема!", каза тя.

Според Катя Михайлова в кампанията за предсрочните избори политиците не желаят да говорят за газ, защото това е трудна тема "с изключително трудно решение":

"Самите те ще се трудят да ни намерят теми, за да отвлекат интереса на гражданите от енергийните теми - газ, енергийни зависимости, за да се махнем от много трудната и тежка зима, която предстои. Ще започнем да си говорим за образование. Това е красива тема, която ни привлича всички, а и предстои 15 септември. По темата образование можем доста мисли да разсеем и да се махнем от темата за "Газпром". 

Социологът прогнозира заличаване на червените линии, които досега чертаеха помежду си политическите партии:

"Вече всички ще започнат да говорят едни за други, ще заличават червените линии. По този начин те разбират коалиционната политическа култура, а в нея не се има предвид да се избегнат идеологическите ограничения. Коалиционната култура представлява това да знаеш кой си и да искаш да станеш партньор с някого въз основа на своята индивидуалност. А не потъпквайки собствените червени линии на своите ограничения".

По думите ѝ няма възможни варианти за коалиционно управление при политическите партии, които се очаква да влязат в следващия парламент. 

"Чертаят се технократични коалиции. Някъде в чужбина се чертаят и такива варианти", коментира още Михайлова и добави, че такъв тип коалиция е по-възможна.

Интервюто на Даниела Големинова с Катя Михайлова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициира диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите, как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където й е мястото и с конкретни действия. Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР. "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32
Кирил Петков

Кирил Петков: Нашите избиратели могат да разчитат на консистентна позиция

Парламентарната група на ПП-ДБ реши с единодушие, че няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ, съобщи председателят на групата Николай Денков. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна, че е възможно преди утрешното гласуване да се прави опит за купуване на депутати: "Няма никаква промяна в нашата позиция. Това, което виждаме, е, че няма..

публикувано на 02.07.24 в 18:45

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17