Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Иванова продължава по пътя си към Космоса

Татяна Иванова
Снимка: Иван Русланов

Докато чакаме изстрелването на ракетата „Артемида 1“ за изследването на Луната и гордостта, че български камери ще следят полета, Добромир Видев ще ви срещне с Татяна Иванова - българката, която беше приета в единствената академия на NASA, сертифицираща кандидат-астронавти. 


Татяна не на шега се готви да стане първата българка в Космоса. Но сега ще помага за второто издание на инициативата „Ало, Космос! Говори България!", която ще бъде на 13-ти септември в София. 

За БНР Татяна споделя, че през октомври ѝ предстоят три курса, единият от които е за оцеляване при инцидент със совалката. 

"Все още търся финансиране за това. Има хора, които помагат, но все още имам нужда от подкрепа".

През септември пък ще ходи на изпит по гмуркане. За да станеш астронавт са необходими лицензи за парашутист, водолаз и пилот. Тя е опитала и трите преживявания, но няма лиценз.

"България не е пълноправен член на Европейската космическа агенция и на този етап, формално аз не мога да стана космонавт, ако не взема чуждо гражданство. Подготвям се някой ден, ако има възможност, да кандидатствам, но съм много позитивно настроена, защото с напредъка на технологиите изникнаха много частни компании, които са склонни да вземат международни астронавти".

Българските деца се представят отлично на космическия лагер на НАСА в Турция, споделя Татяна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното законодателство догодина. Според компаниите, по този начин ще се увеличи административната тежест,..

публикувано на 28.10.24 в 11:46
Сергей Скрипал

Антитерористичен шеф сметнал отравянето на Скрипал за "акт на война"

Ръководителят на отдела за борба с тероризма по време на отравянето с "Новичок" на семейство Скрипал в Обединеното кралство описа как първоначално е сметнал случилото се за "акт на война" заради безразсъдното използване на толкова отровно вещество на чужда територия. Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха изложени на..

публикувано на 28.10.24 в 11:43
Делян Пеевски

"ДПС-Ново начало" е втора сила в област Благоевград, разликата с ГЕРБ е над 11%

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени протоколи от проведените вчера извънредните парламентарни избори.  Седем партии и коалиции преминаха 4-процентовата бариера в Благоевградски избирателен район...

публикувано на 28.10.24 в 11:30
Десислава Йонкова - председател РИК-Велико Търново

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Велико Търново

В област Велико Търново ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 27% от гласовете. Втори са "Възраждане" със 17 %, а на трето място е "ДПС-Ново начало",  при 100 % обработени резултати. 35,38% е окончателната избирателна активност във Великотърновска област, което е с 4 на сто повече от парламентарния вот през юни. Пробивът сега е на "ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 11:25
проф. Костадин Ангерлов и Димитър Николов

Димитър Николов отново пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново

Директорът на бившата медийна група на Делян Певски Димитър Николов за седми път пренареди листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. От политическите формации в областта най-много са увеличили подкрепата си от партия "Има такъв народ", като са привлекли с 30 % повече гласове от вота през юни.  Димитър Николов с 2551-а преференции пренареди..

публикувано на 28.10.24 в 11:19

Водач с 3,56 промила залови полицията във Велико Търново

Водач с 3,56 промила алкохол е задържала снощи полицията във Велико Търново. 49-годишният мъж от Горна Оряховица е отказал кръвна проба за анализ, задържан е по Закона за МВР. За денонощието в региона за алкохол са били тествани 125 шофьори. За пътни нарушения полицейските екипи са наложили 64 санкции.

публикувано на 28.10.24 в 11:18

23-годишен е осъден за купуване на гласове в Плевен

В Плевен 23-годишен е осъден за купуване на гласове. От началото на октомври са задържани 14 души за нарушения на изборното законодателството, образувани са седем досъдебни производства, съобщиха от МВР. Подсъдимият се е признал за виновен и Районният съд го осъди на шест месеца при първоначален общ режим.  "Подсъдимият се призна за виновен в..

публикувано на 28.10.24 в 11:05