Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадали от пожари и наводнения читалища – в Кубрат и карловските села. Ще има ли загуба на културна памет?

Кубрат, читалище "Св. Св. Кирил и Методий"
Снимка: Радио Шумен

Изгоря детският отдел на библиотеката в читалището в Кубрат. Причината е късо съединение в една от старите луминесцентни лампи в помещението.

"Взривяват се "пурите", разхвърчават се и започва много силно задимяване. Пожарът се разпространи мълниеносно. Инсталацията е със сградата – сградата е строена 1965-66 г. миналия век", разказа председателят на читалището Руси Русев пред БНР.

Унищожени са около 10 000 тома детска литература. Цялото помещение е стопено, допълни той.

Лили Иванова е организирала чрез спонсори дарение от 6 000 тома за възобновяването на библиотечния фонд.

След застрахователните оценки ще бъде изготвена и количествено-стойностна сметка за възстановяването на помещението, което е около 90 кв. м.

"Дарителите са това рамо, на което можем да се опрем при извънредни ситуации, както е в Кубрат", подчерта в предаването "Хоризонт до обед" Николай Дойнов, председател на Съюза на читалищата в България.

Той прогнозира, че книжният фонд ще се запълва с години, защото вероятно е съдържал и заглавия "от едно друго време, в което детско-юношеската литература беше на почит, много автори вече не се преиздават".

"Цената на детските книги е много висока и се опасявам, че ще има необратими загуби във фонда, който изгоря."

От наводненията в Карловско пострадаха други читалища. Най-тежко е положението в село Каравелово.

Стихията е била безжалостна към народните читалища, отбеляза Дойнов.

Снимката е илюстративна

На трите най-засегнати читалища ще бъдат отпуснати без обществена поръчка до 30 000 лв. от бюджета на Министерството на културата. Тепърва ще се изясняват щетите.

"Трябва национална дарителска акция", заяви председателят на Съюза на читалищата.

Николай Дойнов предлага да има резервен фонд за обекти в сферата културата, които да бъдат подпомагани при подобни бедствия.

"Защото това може да се случи и на музей, на галерия."

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04