Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 бежанци от Паничище обратно към морето. Изтича срокът за престоя им в базата на БДЖ в планината

Бежанците веднъж вече бяха разселени във вътрешността на страната, след като приключи програмата за престоя им в хотелите по Черноморието. Сега някои от тях ще се върнат отново на морето.
Снимка: БГНЕС

Група от 70 бежанци от Украйна, сред тях 39 деца, настанени в края на май в база на БДЖ в курорта Паничище, са предупредени, че ще бъдат преместени отново на Черноморието - в Приморско и Варна, пак в бази на компанията.

Връщането на бежанците обратно на морето ще стане до 30 септември, потвърдиха за БНР от пресцентъра на БДЖ.

Бежанците са изпратили подписка до ръководството на БДЖ и до областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски с молба да бъдат оставени на Паначище поне до края на октомври, какъвто е удълженият от Министерството на туризма срок по националната хуманитарна  програма за бежанците.

Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството. Съгласно подписания колективен трудов договор железопътният превозвач има към своите служители от експлоатационния персонал  ангажимент за осигуряване на профилакториум.

Към момента в базата са настанени 70 украински граждани, като поетият ангажимент за настаняване беше до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението по КТД към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат пренастанени в почивно-възстановителните центрове в Приморско и Варна.

В тази връзка от БДЖ създадоха организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Допълнително е съобразено нуждаещите се от постоянни медицински грижи да бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите там украински граждани.

Семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават други такива семейства. Така от БДЖ обосновават категоричното си решение да преместят групата от базата в Паничище. Доброволците, оказващи постоянна помощ и съдействие на бежанците в БДЖ базата не приемат тези аргументи.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костаинов, който е влязъл в ролята на доброволец, пита защо след толкова хвърлени усилия и осигурени електроуреди, интернет и други удобства сега ще местят бежанците.

"Ние питаме БДЖ, БДЖ не ни отговаря."

От 39-те украинчета няма записани да учат в Сапарева баня след 15 септември, потвърди началникът на РУО в Кюстендил Мая Стойчева.

"Или са онлайн (по украинските програми – бел. ред.), или учат на друго място."

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски също няма как да помогне на украинците, той самият е в неведение.

В общината в Сапарева баня също имат проблем с украински бежанци - от месеци чрез Социалния патронаж общината изхранва група от 9 майки с деца, приети с устната препоръка на тогавашния областен управител на Кюстендил Катя Димитрова. Една част от тях заминали, в петък обаче се върнали, разказва кметът на курортния град Калин Гелев.

"Ще ги храним, така ли да ги оставим! (…)Май в държавата какво се случва с бежанците никой не знае", заключава кметът. По думите му е "скъсана връзката".

Доброволците и самите бежанци имат по-малко от 10 дни да уверят шефовете на БДЖ, че могат да останат още на Паничище. А работещи в системата на БДЖ се шегуват, че при тях всичко е до второ нареждане и всяка заповед е предпоследна.

Чуйте и звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Кой уби Ботев?

148 години след гибелта на Ботев все още се говори за убийството на гениалния ни поет и революционер. Какви са спекулациите по този въпрос и изобщо защо се повдига, са темите, които представя кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Един от основателите на Русенския частен революционен комитет и на тайната комитетска поща, която осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 08:00