Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леглата са пълни едва наполовина, напускат медици, а заплатите не са индексирани от години

Врачанската болница отново под риск. Кметът: Ако държавата продължи да се държи като мащеха, няма да стане

Лекари, пациенти и местната управа апелират да се обърне внимание на стратегическата регионална държавна болница

Снимка: Ива Антонова

На прага на зимата и в условията на тежка икономическа криза Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца отново е в риск.

Леглата в лечебното заведение са запълнени наполовина, напускат лекари и медицински сестри, а заплатите не са индексирани от няколко години.

Това са част от проблемите на най-голямата болница в региона, които отново излизат на преден план след кратък период на относителна стабилност.

Врачанската болница излиза от ремисия. В началото на миналата година пропадането на най-голямото лечебно заведение в региона беше овладяно с банков кредит от 5 200 000 лв. С парите от заема бяха вдигнати запорите на болничните сметки и започна редовно изплащане на заплатите и текущите задължения, както и погасяване на дълговете от над 15 милиона лв. Повсеместното поскъпване през тази година е на път да разруши крехката стабилност на болницата.

Досегашният директор е подал оставка, а в момента лечебното заведение се оглавява от д-р Кети Ценова.

"Моето желание е да се изравнят заплатите с изискванията на НРД. Парите трябва да се изкарат – с повече работа, с повече апаратура, която ще позволи на лечебното заведение да работи по по-добре платени клинични пътеки. Но медицинският персонал – лекари и сестри, е най-ценният ресурс."

Трябва да се види защо има отлив на пациенти, допълва д-р Ценова.

През годините хроничните проблеми на врачанската болница, която остана без отделения по съдова хирургия, урология, очни и инфекциозни болести, причиниха отлив на пациенти и медицински персонал.

"Докторите са златни хора, и сестрите, и метачките, дето метат. Да обърнат внимание на нашата болница във Враца, защото имат нужда хората от лекуване", апелира възрастна пациентка от Криводол.

Към държавата като основен собственик на врачанската болница протегнаха ръка и по-малките собственици на дялове в здравното дружество – десетте общини в област Враца. Опасенията им за риска пред лечебното заведение са големи, особено сега в условията на растящи цени на прага на зимата.

"Цените на газа са огромни, цените на храните са огромни, цените на медикаментите са много по-високи. Така че е нормално разходите да бъдат много по-големи. Без подкрепа на държавата, която притежава 83% от дяловете на държавната болница, няма да стане", коментира кметът на Враца Калин Каменов. Той е категоричен, че ако държавата "продължи да се държи като мащеха" към болницата, "няма да стане".

Каменов припомни, че болницата във Враца е стратегическа регионална болница заради два стратегически обекта на територията на областта – Националното газохранилище в Чирен и АЕЦ "Козлодуй".

"Не може държавата да казва – за едни има, за други няма."

Кметът вижда възможни решения в изграждането на фотоволтаичен парк и термопомпи по оперативни програми, за да може да се намалят енергийните разходи на болницата.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Ива Антонова
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Радуй политик не стъпва, гласуват "за по-малкото зло"

В пернишкото село Радуй депутат или кандидат за депутат не е стъпвал от години . Нито един от стотиците претенденти да коват законите на страната не е дошъл в селото, за да види как живеят хората тук. "Няма ги. Никой няма тук. Нито преди избори, нито след избори . Политиците гледат собствения си интерес." А проблемите не са малко. Те..

публикувано на 27.10.24 в 12:21

Бяла Слатина за вота: "Загубили сме интерес, защото сме много "добре"

Изсечен от камък бюст на Цола Драгойчева на площада , носещ нейното име, в родната й Бяла Слатина, се взира в градския център, наскоро ремонтиран с евросредства. Какви са настроенията преди поредния предсрочен вот: " Загубили сме интереса вече. Защото сме много "добре" . Какво ни е? Безпаричие." "Млади хора – всичко отишло по чужбина...

публикувано на 27.10.24 в 09:34
Димитър Пишев

Актьорът Димитър Пишев: Ние сме кукли в ръцете на недобронамерени кукловоди

"В кукления театър куклите оживяват. Как оживяват? Чрез кукловодите." Това казва пред БНР Димитър Пишев, професионален куклен актьор и кукловод от Русе.  " Искаме или не, ние сме кукли , но за съжаление, в ръцете на недобронамерени кукловоди." Пишев изтъква, че в кукления театър е необходимо взаимно уважение и обич между куклата и..

публикувано на 27.10.24 в 09:13
Сузан Генова и Лидия Витанова (от ляво на дясно)

Лидия и Сузан - две майки за повече грижа за децата с редки и злокачествени заболявания

Срещнаме ви с две жени, докоснати по най-силния начин от болката. Те са майки, чули за децата си диагнози на нелечими заболявания . Емоционално са преминали през целия спектър на болката, а физически са направили всичко възможно да се справят с последствията от нея. Оцеляли са в болката.  Може би са я приели, може би са я разбрали и затова..

публикувано на 23.10.24 в 12:11
 Отец Стилиян Табаков

Отец Стилиян Табаков и отец Алеко за поклонническите центрове у нас

Две са точките за поклоннически туризъм в този район на Североизточна България - Ивановските скални църкви и Басарбовският манастир "Свети Димитър Басарбовски". Ивановските скални църкви са част от голяма лавра от манастир с 15 храма. Не всички са изследвани, но тези, които са видими са защитени от ЮНЕСКО. Ивановските скални църкви..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Ангел Ангелов

Ангел Ангелов за добрата прическа от България до Щатите

В 57-ми епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е фризьорът Ангел Ангелов , който от 11 години живее и работи в Америка. В древен Рим прическата показвала богатството и мястото на хората в обществото . Сложните прически били за богатите, а естествените  и семплите  - за бедните. Казват, че фризьорската професия  води началото..

публикувано на 21.10.24 в 13:00
Елена Петкова

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе. Екипът предоставя социални услуги и е в основата на усилията за деинституционализация на децата в България. Малко известен факт е, че след случая "Могилино", разкрит от британската телевизия ВВС, точно тези хора поеха грижата за децата от този социален дом. Една от най-големите..

публикувано на 20.10.24 в 08:01