Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на варненски села искат референдум срещу проект за вятърен парк

Снимка: БГНЕС

"В последните 10 години община Ветрино се развива много добре, заселват се млади хора. Те знаят много добре за какво става въпрос, когато се говори за ветроенергийни паркове и колко те са вредни за природата и за хората. Позицията на нашето Сдружение е, че ветроенергийните паркове нямат място до домовете на хората и въобще в близост до населени места. 

Това каза пред БНР Красимира Катинчарова от Сдружение "Човек, природа и живот" и добави, че не са против зелената енергия, но "тя не трябва да е за сметка на хората и природата":

"Ветрогенераторите произвеждат нискочестотен шум, който подлудява хората. ... Има дела, в които хора от 10-12 държави са се самоорганизирали и са се явили на едно от тези дела, за да свидетелстват, че този шум се разпространява между 11 и 30 км, в зависимост от чувствителността на човека. По нашия закон ветроенергийна кула може да има на минимум 500 метра от последната точка на регулация".

Община Ветрино е наложила мораториум върху изграждането на ветрогенератори, което обаче се очаква да падне в съда.

Според Биляна Петрова, изпълнителен директор на "Добротич Уинд", няма конфликт между инвестиционното намерение на компанията и туризма, който се развива в община Ветрино:

"Доказателство за това е хармонията, в която се развива туризмът в районите на Шабла и Каварна, където са монтирани най-много ветрогенератори, които работят в страната".

Тя подчерта, че "Добротич Уинд" стъпва върху стар проект, който е минал през всички процедури, включително и съдебна, т.е. компетентните институции са взели отношение по всички екологични аспекти, свързани с такъв проект.

Жителите на варненски села се заканват с референдум да не позволят да се реализира мащабната инвестиция на компания "Добротич Уинд" АД.

www.dobrotichwind.com

Изграждането на вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата на селата Добротич, Михалич, Искър, Калоян, Изворник и Есеница в Община Вълчи дол и 24 в землищата на селата Доброплодно, Ягнило, Средно село, Ветрино и Момчилово в Община Ветрино, е записано в инвестиционното намерение на проектната компания "Добротич Уинд" АД. Тя е част от групата на международната компания "CWP Global", реализирала едни от най-големите проекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа. Компанията иска да вложи над 1,2 млрд. лева в изграждането на модерен вятърен парк със 74 генератора на територията на двете общини Ветрино и Вълчи дол, съобщиха от "Добротич Уинд".

Районът e избран поради комбинацията от много добър ветрови потенциал, нисък екологичен риск и наличието на подходяща електропреносна инфраструктура. Проектът ще се реализира с вятърни генератори от последно поколение, използващи най-новите и модерни технологии. Планираната единична мощност на всяка турбина ще бъде до 8 мегавата, като те са разположени по начин и на разстояние, така че да нямат негативно въздействие върху местното население, природа и земеделие.

След изграждането си вятърен парк "Добротич Уинд" ще генерира електричество, достатъчно за захранването на 440 000 домакинства. Проектът не предвижда използването на европейски грантови програми, държавни субсидии или преференциална цена за произведената от него електрическа енергия.

Всеки битов потребител в общините Ветрино и Вълчи дол, област Варна, може да получава енергийна помощ, която да покрива консумацията от 1200 киловатчаса електроенергия годишно за период от приблизително 35 години, е записано още в инвестиционното намерение на дружеството. 

Интервю на Снежана Иванова с Красимира Катинчарова и Биляна Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцеслава Кожухарова, "За Земята": България вече трябваше да е на четвърти транш от ПВУ

Има огромно забавяне на второто плащане по ПВУ заради неизпълнени реформи. Там е нашият основен пропуск. В други страни има вече трето, четвърто плащане. България вече трябваше да е на четвърти транш , а още не можем да стигнем до втория. Това заяви пред БНР Венцеслава Кожухарова, координатор в екип "Енергия и климат" в Сдружение "За..

публикувано на 10.05.24 в 11:24
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25