Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се върне ли хартиената бюлетина? Дебати в Народното събрание за смесеното гласуване

Снимка: Ани Петрова

Депутатите обсъждат на първо четене дали да се върне смесеното гласуване - с машина и с хартиена бюлетина.

Парламентът дебатира три законопроекта за промени в изборните правила.

БСП предлагат връщане на хартиената бюлетина, "Демократична България" настояват за достъп до изходния код на софтуера на всички формации, прескочили 4-процентната бариера, а измененията, внесени от "Възраждане", предвиждат видеонаблюдение и при броенето на резултатите.

По време на дебатите ГЕРБ и ДПС заявиха подкрепата си за законопроекта на левицата, който предвижда връщането на хартиената бюлетина и в секции с над 300 избиратели.

От "Продължаваме промяната", "Възраждане"  и от "Демократична България" категорично се противопоставят за връщане на смесеното гласуване. Като аргументи посочиха увеличаване на разходите и множеството грешки в протоколите, които са констатирани преди въвеждането на масовото гласуване с машини.

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов оспори обвързването на ниската избирателна активност с премахване на хартиената бюлетина: "Процентът хора, които казват, че заради машините не искат да гласуват, е толкова малък, че може би би се съпоставил с хората, които нямат доверие заради многото подправени протоколи. Хората не гласуват, не защото сме сложили машини, а защото не можем да взимаме решения в тяхна полза".

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков контрира: "Нито машините, нито бюлетините гласуват. Гласуват хората. Но ние трябва да осигурим възможност на всеки да гласува и 1% да е тези, които се притесняват, и те са важни. И второ, трябва да направим общи усилия да генерираме доверие в изборния процес, защото това доверие е доверие в институциите".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повдигнаха обвинение на полицая, прострелял младеж в Плевен

Прокуратурата в Плевен повдигна обвинение на полицая, който простреля 19-годишен младеж.  Служителят е отстранен от работа и е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лева. По наблюдаваното от Районна прокуратура досъдебно производство на 7 юни е предявено постановление за привличане в качеството на обвиняем на полицая,..

публикувано на 11.06.24 в 17:18
доц.Милен Любенов

Милен Любенов: Вероятно ГЕРБ с ДПС и ИТН ще направят кабинет, но не с премиер Борисов

" Вероятно ще имаме редовен кабинет, съставен от ГЕРБ, ДПС и ИТН , защото друга комбинация в рамките на 50-ото Народно събрание ми се струва невъзможна. Не мисля, че Бойко Борисов би предприел крачката да е кандидатът за премиер , особено при тези резултати на ГЕРБ - като брой гласове, които са със 130-140 хиляди по-малко от последните парламентарни..

публикувано на 11.06.24 в 17:06
Снимката е илюстративна

Дадоха 7 дни срок за премахване на предизборните плакати в Дупница

Общината в Дупница даде 7-дневен срок на политическите парии и коалиции да премахнат предизборните си плакати и агитационни материали. Ако не го направят, ще има санкции, каза за БНР кметът на града Първан Дангов.  Градът буквално е осеян с шарени фотоси и послания от плакати за вота на 9 юни.  Лепенето на плакати в Дупница беше масирано,..

публикувано на 11.06.24 в 17:00
Министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров (вляво) и на Турция Хакан Фидан - Нижни Новгород, 11 юни 2024

Външните министри на Турция и Русия са обсъдили икономически въпроси

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан е повдигнал "важни за Турция икономически въпроси" пред руския си колега Сергей Лавров в руския град Нижни Новгород в кулоарите на срещата на първите дипломати на страните от групата БРИКС, към която югоизточната ни съседка обмисля дали да се присъедини.  Двамата дипломати са обсъдили също и войната в..

публикувано на 11.06.24 в 16:36
Сергей Станишев

Сергей Станишев: Бъдещето ни е в ЕС, а не БСП да се състезава в евроскептицизъм

Бъдещето на България е в ЕС, а не БСП да се състезава в евроскептицизъм с партии от десницата, както правеше през последните години .  Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Сергей Станишев, бивш председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер на България. "Аз си мълчах по време на кампанията, но се говореха пак неистини,..

публикувано на 11.06.24 в 16:33

Обобщена активност от гласуването на 9 юни: 34,41% за НС, 33,79% за евровота

34,41% избирателна активност в края на изборния ден отчете ЦИК . Към 20:00 часа в неделя на 9 юни гласувалите за Народно събрание са били 2 268 644. В изборите за Европейски парламент отишлите до урната са още по-малко - 2 074 192. Активността от евровота е 33,79% . При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ -..

публикувано на 11.06.24 в 16:24
Еманюел Макрон

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя. Това заяви Макрон в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес...

публикувано на 11.06.24 в 15:47