Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: НАТО няма да се вкара във война с Русия, но трябва да разположи повече ПВО системи

"Не се говори за целенасочена атака срещу полска територия"

Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

"И полските лидери са много обрани в изказванията, и световните лидери, и всички говорят за инцидент. Не се говори за целенасочена атака срещу полска територия и това е много важно."

Това каза в интервю за БНР Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност, след инцидента с попаднала в Полша ракета.

"Все още полските власти не са излезли с окончателни заключения – каква е ракетата, каква е траекторията, накъде е била изстреляна. Това очакваме да го видим", допълни той.

"Води се война с всички средства. Руски ракети поразяват, в последните няколко седмици, основно цивилни инфраструктурни обекти. Това, че ракета може да падне на територия на друга държава – това е рискът на войната", коментира Божилов в предаването "Преди всички".

Според него НАТО трябва да разположи повече системи за противоракетна отбрана, "каквито, за съжаление, повечето страни нямат".

"На нас ни трябват на източния фланг нови, съвременни сили, които могат да поразят всякакви ракети, независимо дали са изстреляни срещу територията, или са заблудени, за да не стават подобни инциденти."

Йордан Божилов подчерта категоричната позиция на НАТО да не се въвлича във войната.

"НАТО няма да изпрати войски, НАТО няма да се вкара във война с Русия, защото това би означавало изключително сериозен риск за човечеството. Но това не означава, че НАТО няма да се защити и тук е ключовото."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52