Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов: Оставките в МВР не решават проблеми. Има симптоми за разпад на държавността

"Оставката на висш ръководен кадър в МВР е оттегляне със 140 хил. лева"

Βαλεντίν Ποπόφ
Снимка: БГНЕС

"Оставките в МВР не решават проблеми. След оставките проблемите си остават. ... При нас вече почти всички граници са преминати".

Това каза пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

По думите му оставката на един висш ръководен кадър в МВР, какъвто е главният секретар, "означава оттегляне, да не кажа избягване от отговорност, с едни около 140 хиляди лева":

"Това са пари, за които един колега, като пострадалия в инцидента днес, работи около 6 години и поема рисковете, които той пое". 

Трябва да се вземат спешни мерки, за да бъдат защитени служителите на МВР, заяви синдикалистът и добави, че инцидентите са симптом за разпад на държавността

"Политиците продължават да не вземат необходимите решения. Ние повтаряме някои неща повече от 10 години, не сме спрели да говорим за проблемите на турската граница. Все още обаче няма решения и вече се чудим дали ще ги дочакаме. ... Ние в МВР не вярваме на политиците. Очакваме някой да се сети, че това министерство е част от държавата".

Валентин Попов подчерта, че МВР се нуждае от коренна реформа, която да стартира веднага:

"Това, което се правеше досега, не е реформа, а подигравка".

Интервюто на Георги Марков с Валентин Попов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г. По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ Според прокурора има доказателства, че американският журналист е събирал секретна информация за руски..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият..

публикувано на 26.06.24 в 14:50
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Не изключвам да има още една война в Близкия изток

Не изключвам да има още една война в Близкия изток. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф и добави, че  ако Израел атакува "Хизбула", САЩ няма как да не се включат в тази война . " Всичко зависи от това дали Иран е готов да създаде нова война в региона, или цели да покаже на ЕС и на САЩ, че трябва да преговарят сериозно с него..

публикувано на 26.06.24 в 14:32

Вилис Цуров: Марк Рюте има способността да посредничи и преговаря, поема НАТО в сложен период

Марк Рюте, новият генерален секретар на НАТО, има способността да посредничи, да преговаря, убеждава , коментира избора на холандеца полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантис“, в интервю пред БНР. „Очаквахме той да бъде избран за генерален секретар на НАТО още когато беше предложен, тъй като е много..

публикувано на 26.06.24 в 14:21
Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с разузнавачи от службата от негово име е водил Веселин Марков - съветникът на тогавашния премиер Николай..

публикувано на 26.06.24 в 14:14
Юлиян Петров

КТ "Подкрепа" ще иска 150% увеличение на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява пред следващото редовно правителство и парламента за увеличение със 150% на учителските заплати. Синдикатът настоява в срок от 5 г. парите за образование да нараснат до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това обяви председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров в Ловеч, където се провежда Национален съвет на..

публикувано на 26.06.24 в 13:54