Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Димитрова: Изобилието на различни мнения създава объркване в хората

Снимка: Pixabay

В днешно време можем да изкажем мнението си, но то може да бъде "задушено" от какафонията на многото други мнения, коментира пред БНР проф. Антоанета Димитрова от Лайденския университет в Нидерландия. Вчера тя изнесе публична лекция в НБУ за предизвикателствата към академичната свобода и свободата на словото. Това е традиционна лекция, отбелязваща годишнината от речта на проф. Клеверинга в Лайденския университет на 26 ноември 1940 г.

"По времето на Клеверинга заплахата и проблемът е бил, че той не е могъл да изкаже мнението си в речта си за действията на немските власти. Те са били последвани, както във всяка диктатура, с арест и затваряне на университета след няколко дни. Това, което се опитах да обясня на студентите вчера, е, че ние живеем в едно парадоксално време, в което за щастие в демокрациите можем да изкажем мнението си, но има голям проблем с това, че това мнение може да бъде "задушено" от една какафония на други мнения", коментира тя в интервю за предаването "Събота 150".

По думите й от една страна социалните медии, в които всеки е свободен да изкаже мнението си, създават демократичност, която никога не е съществувала в обществения дебат, но от друга:

"Вече имаме много доказателства от различни изследвания, че изобилието на различни мнения създава объркване и смущение в тези, които се опитват да разберат някакви факти, истина. Имаме и доказателства, че объркването и използването на различни тези, които са различни от нещо, което е добре установено, са и похвати на дезинформацията".

Трябва да използваме всички инструменти за противодействие на пропагандата и фалшивите новини, категорична е проф. Димитрова. По думите й медийната грамотност е много важен елемент в тази посока. Изследват се също редица механизми, които влияят психологически на хората да разпространяват дезинформация, добави тя и обясни:

"Получава се така, че хората предпочитат някой път да повтарят една лъжа, една дезинформация, въпреки че те самите може да разбират, че тя е такава, защото тя им създава психологически комфорт".

Според нея цялото общество трябва да работи за това да се различават фалшивите новини. Проф. Димитрова смята, че в образованието трябва да залегнат обучения по дезинформация и фалшиви новини.

Другата страна на въпроса е в политическия дебат, посочи проф. Антоанета Димитрова:

"Навсякъде по света има изключително много преувеличаване, изключително силно използване на реторика, която мобилизира емоциите. Тя малко по малко стига до границата на истината и започва да подкопава нашите общи разбирания за това как работят политическите договорености, особено в демокрацията".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той. Относно хоризонта на кабинета Росен..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн...

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов, след като стана ясно кой  е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.  Желязков представи на президента..

публикувано на 01.07.24 в 09:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС, за което си мечтае Пеевски

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Междувременно представители на ПГ на ГЕРБ-СДС..

публикувано на 01.07.24 в 09:25