Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има доста свободни места по дирекциите, напускат много млади служители

Мартин Колев, МВнР: Ние сме най-бедното министерство

"Изключително високи изисквания за вход в системата, изключително ниски заплащания"

Мартин Колев
Снимка: Силвия Великова

Средната заплата в системата на Министерството на външните работи е 1400 лева чисто. Над половината служители са потвърдили готовността си да се включат в стачни действия. Подкрепа за ефективния протест има от всички дирекции в министерството.

Това обясни пред БНР Мартин Колев, председател на професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба, преди началото на днешните стачни действия.

Колев уточни, че сегашната ефективна стачка на служителите на ведомството е била предшествана от протестна акция в министерството през лятото след внезапно уволнение на колега, последвала е друга такава акция на професионалния празник на дипломатите, когато всички да отишли на работа облечени в черно.

"Тези действия са отчаян призив да кажем, че сме част от системата на националната сигурност."

От ръководството има принципно разбиране за проблема със заплащането в системата, каза Колев. Стачкуващите не са съгласни с 30% увеличение на доходите, защото по думите им се тръгва от много ниска база.

"Заплатите при нас са изключително ниски и изостават средно два пъти от заплатите в сродни ведомства на нашето. Средната заплата е 1400 лева чисто."

Самият Колев, който е с три езика – един от които китайски, взема малко над тази сума.

Снимка: БГНЕС

В предаването "Преди всички" той описа лаконично проблема:

"Изключително високи изисквания за вход в системата, изключително ниски заплащания."

Напускат много млади служители, защото не могат да си издържат семействата, съобщи още Колев.

Вдигане на месечните заплати и на командировъчните при мандат – краткосрочни и дългосрочни, са две от основните искания на протестиращите служители на МВнР.

"Тези командировъчни не са актуализирани от години и вече не са адекватни", посочи той.

"Ние сме сред най-най бедните дипломати. Ние сме най-бедното министерство."

Колев даде примери със САЩ и Швейцария, където нивото на заплащане на дипломатическите ни служители ги приравнява с получаващите социални помощи в съответната държава.

"Сякаш са сред най-бедните швейцарци, те са сред тези слоеве на обществото."

На последния изпит за стажант-аташета са се явили много по-малко кандидати, разказа още той.

"Има доста свободни места по дирекциите", каза Колев, като нарече това "битка за хора".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52