Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Горивата у нас вероятно ще поевтинеят за празниците

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

Леко поевтиняване на горивата у нас за предстоящите Коледни празници очаква председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"За момента въпреки това че днес Европа вече не може да получава нефт от Руската федерация, а нефтът, който е получила до вчера, ще може да го продава като готови продукти до 5 февруари, цените са стабилни на фона на последните 2 седмици и понижението от двете седмици. Днес сутринта котировките отново са с тенденция към намаляване. По всичко личи, че може би ще посрещнем Коледните празници с цени по-ниски от тези в ноември, по колонките на българските бензиностанции".

Цените могат да тръгнат нагоре след Нова година, но това ще зависи от много фактори, допълни Живодар Терзиев в интервю за предаването "Преди всички".

Той обясни, че от 1 януари бензиностанциите няма да дават помощта от 25 стотинки на литър гориво, които отпускаше държавата, а подпомагането ще става по друг начин, който предстои да реши правителството. "Търсят се конкретни групи, които да получат дали ваучери за гориво, дали суми, които да харчат за транспортни нужди, дали суми, които да потребяват както намерят за добре - ресурсът ще бъде определен от свръхпечалбата, която би трябвало да заплати рафинерията в Бургас със своята дейност от 1 януари", посочи той.

До март "Лукойл" няма да спре работа, изказа мнение Терзиев, но добави, че ако бъде преустановена доставката на руски нефт, тогава ще възникне период от 3 до 6 месеца, в който ние ще трябва да намерим нефт и той трябва да е на добра цена. 

Терзиев обясни как реагират пазарите на тавана на руския петрол:

"Странно реагират. Дизелово гориво няма като предлагане, има недостиг в региона и в Европа. Цените падат, което аз си обяснявам само с едно – това вече не е търговия, това е политика на световно ниво. Това, че един продукт го няма, когато световните лидери са решили, че цената ще бъде понижена, то става с явно непазарни механизми. В този аспект – цените всеки ден са проекция на слухове, на решения и на алтернативни оценки какво би било в следващите месеци".

"Европейските страни ще останат без руски нефт с малки изключения – за Унгария – по тръба, и за България – по море. Останалите, големите индустрии, са в това решение, което има за цел да ограничи приходите на Руската федерация. За нас е много особен проблемът или по скоро ще го установим малко по-късно", коментира Терзиев и добави:

"Турция с всички нейни съседки и по-близки държави, източно от нас, ще могат да потребяват. От друга страна – не съм чул те да са част от пределните цени. Това ще доведе Турция и турските рафинерии в алтернативни доставчици на горива от руски суровини, които много лесно могат да бъдат представени на европейския пазар, който явно ще е по-скъп. Това поставя в риск нашия сектор, а от друга страна – е алтернатива за доставка".

"Ще са възможни вносове от съседни европейски държави, в това число и от Сърбия. Въпросът е на какви цени. Въпросът е дали няма да има вакуум в определени моменти за количества. Със сигурност ако това се случи в кратки срокове, тази зима – следващите 3-4 месеца, защо не и първото полугодие на 2023 г., нашият регион ще бъде във вакуум, което ще увеличи цените", коментира още Живодар Терзиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20