Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни презервативи за младежите във Франция. Какво се прави за сексуалното здраве на младите у нас?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че презервативите ще бъдат безплатни в аптеките за младежи на възраст от 18 до 25 години. Тази мярка е част от по-мащабна програма, обясни кореспондентът на БНР в Париж - Юлия Талева.

„На фона на това драстично поскъпване на живота в момента, едно решение в обратната посока звучи уникално. Според Макрон става дума за революция в превенцията и сексуалното здраве на младите хора. Той обяви, че от 1 януари презервативите стават безплатни в аптеките, а за получаването им няма да е необходима рецепта“.

По-късно президентът добави и непълнолетните към облагодетелстваните, посочи Юлия Талева.

Младежите, навършили 15 също ще могат да се възползват от програмата. Макрон обеща и други стъпки. В бъдеще могат да станат безплатни и някои изследвания за вируси, предавани по полов път. Сега това важи само за ХИВ. Той имаше предвид също папилома вируса, както и ваксината срещу него“.

Някои реакции бяха иронични, защото във Франция допускат, че Макрон има и мотиви, които са извън здравните, отбеляза Талева.

„Той се опитва да привлече симпатиите на младите, защото е ясно, че тази възрастова група не му симпатизира“.  

Във Франция има последователна политика по отношение на превенцията и сексуалното здраве, разясни тя.

„Тази мярка не е чак толкова революционна. От 2018 година здравната каса покриваше частично, до 60% презервативите. Но това ставаше само по лекарско предписание. Процедурата беше  доста тромава, а младежите не прибягваха до нея. Ефектът досега беше съмнителен. За една година процентът на младежите, употребяващи презервативи, е спаднал с 9 пункта. Като причина се сочат цените им“

5000 души всяка година се заразяват със СПИН във Франция, посочи Тилева.

15% от тях са между 18 и 25 години. Тази тенденция се запазва от 2017 година досега“.

Франция е на 27 място по брой на ваксинираните срещу папилома вирус, обясни още тя.

„Тази ваксина е препоръчителна за момичета от 15 до 19 години. Здравната каса покрива 60% от разходите. Амбицията на президента е да се действа и в тази насока“.

Радосвета Стаменкова, която е изпълнителен директор но Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в България ваксината срещу човешки папилома вирус е препоръчителна и 100% безплатна.

„Добре е да се направи на 12 -13 годишна възраст. Предполага се, че дотогава момичетата не са сексуално активни. Тя е част от имунизационния календар, но не е сред задължителните ваксини. Желаещите могат да си я поставят при личния лекар“.

Тази програма е подкрепена от по-голяма част от джипитата, но има и специалисти, които не окуражават родителите да предприемат тази стъпка, обясни Стаменкова.

Тя посочи, че в ромската общност най-предпочитаният метод на котрацепция е спиралата.

„Нагласата там е, че тя е не само метод за предпазване от нежелана бременност, но и от полово предавани болести“.

Презервативи има в аптеките и магазините, но цената е тази, която спира по-широката им употреба, отбеляза още  директорът на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

„Пречат и предразсъдъците, че това няма да се случи на млад човек“.

Стаменкова напомни, че един лев, инвестиран в превенция, спестява 100 лева терапия.

„Предпазва от сложни изследвания, употреба на антибиотици и стерилитет“.

За проблема не трябва да се сещаме само, когато отбелязваме нашата съпричастност към загиналите от ХИВ пандемията, заяви тя.

„Важна е политическата подкрепа и демонстрирането на институционално желание нещата да се случат и да вървят напред“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света. Каква е..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици, като изтъкна, че "не бива да се пренебрегват злите намерения и действия на наркодилърите и..

публикувано на 26.06.24 в 18:33
Снимката е илюстративна

Пожар в селскостопански масив в района на Полски Тръмбеш

Шест противопожарни автомобила от Полски Тръмбеш и Горна Оряховица гасят пожар, който е обхванал няколкостотин декара селскостопански масив между шосето и железопътната линия между Полски Тръмбеш и село Страхилово. Огънят е пламнал следобед. "Запалило се е стърнище, огънят е обхванал около 800 декара от него. Вече е локализиран..

публикувано на 26.06.24 в 18:32