Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния изгубила от неприсъединяването към Шенген над 25 млрд. евро

Лучиан Боде
Снимка: Европейски съвет

Загубите на Румъния от неприсъединяването към Шенгенското пространство надхвърлят 25 милиарда евро, заяви днес румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Министърът бе попитан от журналисти в парламента колко пари са били инвестирани в осигуряването на външните граници по стандартите на Шенген.

"В един момент имаше оценка, че разходите, само за министерството на вътрешните работи, надхвърлят един милиард евро - отчасти от бюджета на Румъния, отчасти от европейските фондове. Става дума за граничен капацитет, модерни технологии, оборудване, обучение на над 60 000 служители на МВР в двата центъра за обучение по Шенген в Бузъу и Плоещ. Освен това финансово усилие, загубите, понесени от Румъния през 11-те години, откакто е изпълнила всички условия и не се е възползвала от свързаните с тях права, са неизмерими“, отговори румънският вътрешен министър и допълни, че според изчисления загубите за Румъния надхвърлят 25 милиарда евро.

Министър Лучиан Боде увери, че Румъния, чрез министерството на вътрешните работи, ще продължи да прави всичко, което е правила досега, а именно – да охранява външната граница на Шенген.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата: 444 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения от началото на кампанията

От началото на предизборната кампания до 14:00 часа днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от прокуратурата по повод нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент. По апелативни райони досъдебните производства,..

публикувано на 09.06.24 в 16:13

Има проблеми с неработещи машини за гласуване в Монтана

По два сигнала и жалба са работили в Районната избирателна комисия в Монтана. Има проблеми с неработещи машини за двете бюлетини. Районната избирателна комисия в Монтана е разгледала два сигнала за неправилно разлепване на агитационни материали, съобщи говорителят Петко Петков: "Единият сигнал е за Кошарник, а другият - за агитационни..

публикувано на 09.06.24 в 16:13
Владимир Зарев

Владимир Зарев: Българската политическа класа е длъжна да намери някаква форма на извинение

Българската политическа класа  е длъжна да намери някаква форма на извинение – нещо, което да обедини хората в обща идея и да носи бъдещност - да не разделя, а да обединява. Това заяви пред БНР писателят Владимир Зарев. "Културата е едно от нещата, които обединяват. Тази спасителна идея трябва да бъде всеобща. Независимо дали една пратия е в..

публикувано на 09.06.24 в 15:45

Яница Петкова: Към 15 часа избирателната активност е около 20%

Към 15 часа около 20% е избирателната активност за парламентарните избори, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "В сутрешните часове наблюдавахме малко по-активна избирателна активност отколкото на предишните избори. Към обяд и особено следобед това, което регистрираме, е по-ниска избирателна активност от тази, която имахме..

публикувано на 09.06.24 в 15:44

Спокойно протича вотът в Европа за български парламент и евродепутати

Българите в турската столица Анкара днес гласуват в три избирателни секции. Гласуването в Истанбул протича спокойно. Има възможност за гласуване с машина. Хюлия Алтън, която е представител на организация "Балкански турци" за района на Истанбул и като служител в общината в квартал "Авджълар", помага за организацията на вота, заяви за БНР: "Възрастните..

публикувано на 09.06.24 в 15:39

Без сериозни нарушения на изборите във Враца

Изборният ден в област Враца преминава без драстични нарушения. В една секция е спрян машиният вот, а гласуването продължава на хартия. От Районната избирателна комисия във Враца са отхвърлили като неоснователна една жалба. Секционните комисии са инструктирани според указанията на ЦИК в случай на сгрешени разписки от машините да продължат..

публикувано на 09.06.24 в 15:12

Задържаха 29-годишен свищовлия, обрал тото пункт с пистолет играчка

Полицията в Свищов задържа 29-годишен местен жител за грабеж в тото пункт в крайдунавския град. Мъж е потърсил съдействие в полицията в Свищов, съобщавайки за откраднати пари от тото пункт в деня за размисъл. Изяснено е, че мъж с маска на лицето и слънчеви очила е влязъл в пункта на тотализатора, насочил е към служителката пистолет-играчка и,..

публикувано на 09.06.24 в 15:05