Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще взриви ли социалния диалог брутната минимална работна заплата?

Снимка: БГНЕС

"И до момента правителството определя минималната работна заплата (МРЗ) с постановление на Министерския съвет. Служебното правителство отказа да направи това с аргумента, че няма право да определя политики на следващото правителство, тъй като то е служебно. Но пуснаха за обсъждане проект на постановление на МС с МРЗ 770 лева. За нас няма никакво съмнение, че това беше направено, за да се предотврати увеличението на МРЗ на около 850 лева, възоснова на внесения от БСП законопроект в Народното събрание, който трябваше да се гледа на второ четене днес, но сега разбираме, че е отпаднал от дневния ред".

Това каза пред БНР Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Ваня Григорова

"Определянето на размера на МРЗ е от компетенциите на Министерски съвет. Тази година беше внесено предложение от БСП за установяване на механизъм за определяне на МРЗ. Но това е само частично хармонизиране на Директивата за адекватни МРЗ. Самата Директива казва много по-различни неща. Тя насърчава колективното трудово договаряне. Насърчава определянето на такъв механизъм за определяне на МРЗ, като се вземат група от показатели. Това взриви социалния диалог и въобще обществената нагласа по тази тема. Тъй като това, което се предлага, излиза от обсега на Директивата и е абсолютно икономически необосновано. Това определя увеличаване на МРЗ с 20%, като не отчита националните специфики, че МРЗ, която определя МС, до момента е била основна работна заплата, а в Директивата се говори за брутна".

Това заяви изпълнителният директора на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Добрин Иванов

Той обясни, че в брутната заплата влизат и допълнителното възнаграждение за прослужено време - т.нар. клас:

"Затова се внесоха допълнителните предложения - между първо и второ четене в парламентарната комисия - за да изправят тази нередност, а именно - съответствие на предложението с Директивата за адекватни МРЗ".

По думите на Ваня Григорова основната МРЗ в момента също е брутна и когато казваме, че МРЗ е 710 лева, човекът реално не получава толкова, а около 550 лава:

"Има опит за манипулация на разговора, за да се сбъдне дългосрочната мечта на работодателските организации да отпадне т.нар. клас, т.е. процентът за прослужено време".

Според нея за пореден път има политически консенсус в интерес на работодателите.

Добрин Иванов не се съгласи, че основната работна заплата е брутна:

"Има легална дефиниция за брутна работна заплата, която се състои от основна плюс допълнителните трудови възнаграждения. Т.е. основната не е брутна".

Той подчерта, че т.нар. класове са наследство от друг тип трудови правоотношения, когато предприятията са били преобладаващо държавни и е имало определен механизъм за индексация на работните заплати съобразно това.

В предаването "12+3" с Даниела Големинова двамата събеседници изложиха противоположни информации за това дали в други европейски страни има подобен тип допълнителни трудови възнаграждения, като се позоваха на проведени от организациите им изследвания. Синдикалистката Ваня Григорова посочи, че има, а представителят на АИКБ Добрин Иванов опроверга твърдението ѝ.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54