Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Бабово предават от поколение на поколение рецептата за зелева чорба

В село Бабово приготвят зелева чорба
Снимка: Ася Пенчева

С края на Рождественския пост започва изпитанието на кулинарите - кой, какви и колко вкусни гозби ще приготви със свинско месо.
Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, хората не само че са запазили готварска рецепта за зелева чорба, но и отскоро превърнаха традицията си във фестивал като добавиха и греяната ракия. За ракията също има специфика, но най-важна е тази зелева чорба, която не е съвсем само зелева, а с прясно свинско месо.

"Това е месото за зелевата чорба. То се запържва тук в казана, до него ври зелевата чорба с лука. Изчаква се месото да стане готово и да имаме едно много хубаво зимно ястие", каза за БНР Пепа Стоянова, председател на читалище "Никола Вапцаров 1927" в Бабово.

"Слагаме малко мазнина в началото, защото за чорбата е важно да има собствена мазнина. Месото пуска собствен сос и мазнинка".
За "Хоризонт" Стоянова допълни:

"Легендата разказва, че от Тутракан към Русе, точно на половината път е имало хан. Съдържателката е била възрастна жена, добра готвачка, мила, добра, гостоприемна. Там са отсядали керванджиите, които са превозвали различни стоки от Добруджа към Русе".

Рецептата е ясна - прясно свинско, задушено в малко мазнина, за да омекне, червен пипер и после в горещата зелева чорба. Ароматът е приказен, но най-добре е да си направите план и през февруари да отскочите до Бабово, русенско, за да опитате съчетанието ѝ с греяна ракия. В Бабово имат достатъчно.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Христова се нуждае от помощ, за да изгради отново дома си

12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..

публикувано на 07.09.25 в 07:35
Бетина Филипс

Бетина Филипс: Когато човек си намери място, където може да цъфти, той ще има успехи

В "Закуска на тревата" ви срещаме с една млада австрийка, която е запленена от красотата на българския език и това не е мимолетно увлечение.   Бетина Филипс учи българска филология и германистика в един от най - престижните университети в Европа - Виенския университет . По - известен сред австрийците като "Главният университет"...

публикувано на 06.09.25 в 09:57
Лияна Панделиева в ролята на Недялка Шилева

Панделиева: Горда съм, че години наред бях в ролята на Недялка Шилева - голямоконарската Райна княгиня

Какво е написала на страницата си в социалните мрежи на Лияна Панделиева : " Беше огромна чест години наред да бъда в ролята на Недялка Шилева , надживяла с десетилетия ролята на жените в обществото ни. Беше огромно вълнение да нося знамето на спектакъла. Зад нас стояха политиците, които и да бяха те, пред нас беше строена армията и в центъра на..

публикувано на 06.09.25 в 08:00
Роксана Кирилова

Мисис България Роксана Кирилова на Монблан: стъпка по стъпка за живота на едно момиче

Роксана Кирилова – носителка на титлата Мисис България 2018 и основател на Фондация „С любов към теб“ – изкачи най-високия връх в Западна Европа, Монблан (4810 м). Тя посвети постижението си на благородна кауза – подкрепа за едно смело момиче, което се бори с тежка диагноза. „Монблан беше мечта, която носех в себе си много дълго време – след..

публикувано на 03.09.25 в 12:46

Фестивал на динения маджун се проведе в село Смилец

В Силистренското село Смилец времето сякаш е спряло върху една сладка и топла традиция – варенето на динен маджун. Тази година тя бе отбелязана по особен начин – с десетото, юбилейно издание на Фестивала на маджуна. Диненият маджун е спомен, запазен от предците, пренесен през поколенията и възроден в съвремието. През 2015 година идеята за..

публикувано на 01.09.25 в 17:08

Празник на рибената чорба в село Попина

В силистренско село Попина за трета поредна година кипна аромат и веселие – празникът на рибената чорба събра жители и гости от близо и далеч. На самия бряг на Дунава майстори приготвяха прочутата чорба, подправена не само с тайните на добруджанската кухня, но и с много настроение и народна музика. Фестивалът не е само за вкусната рибена..

публикувано на 01.09.25 в 17:03

Студенти представиха проект за обновяване на парк „Академик“

Прeз сeдмицатa сe състоя прeдставянeто нa идeйния проeкт зa обновяване нa парк ,,Акадeмик”. Слeд мeсeци работа, срeщи с институции и доброволчeски акции, Инициативният комитeт за спасяване на парка показa своятa визия зa модeрно, зeлeно и достъпно пространство зa спорт, отдих и културни събития. Каузатa e подкрeпeнa от над 4000 подписa срeщу..

публикувано на 01.09.25 в 13:39