Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата "Алеко Константинов" получи стендъп комедията "Клуб на пороците"

Николай Гундеров : Жвеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени

Калин Сърменов
Снимка: Личен архив

"Клуб на пороците“ е името на пиесата, която е победител в конкурса за стендъп комедия на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Неин автор е режисьорът Николай Гундеров.

Конкурсът беше обявен преди година – за непубликувани, непоставяни и неучаствали в други подобни надпревари нови сатирични комедии.

Наградата е 1 500 лева, а Сатирата ще постави наградената пиеса през есента на 2023-та година.

"„Клуб на пороците“ ще може да се гледа на сцена „Комеди бар“ – едно сравнително ново пространство, съществуващо вече няколко години, което обаче екипа на театъра успешно разработи. Там се поставят специфични текстове, каза в "Закуска на тревата" директорът Калин Сърменов.
Сатиричен театър „Алеко Константинов“
По думите му те са постигнали целта си - да дадат  възможност на пишещите хора в Българи да разберат, че това тяхното усилие може да се превърне в професия:

"Работата с думите е сложен процес, един мой герой дори казва - за да станеш драматург, трябва да напишеш поне 20 пиеси и то една след друга и ако 21 - та стигне до премиера, трябва да си доволен. Сатиричният театър е пространство, което помага на пишещите хора да разберат могат ли да се издържат с това занимание.

Разказите отговарят на театралните изисквания, а в същото време са отворени към публиката, към времето - затова и направихме този конкурс за стендъп. Така е в Сатиричният театър - имаме своя стил и хората това са го видели.
Радвам се, че грамотата получава пиесата на Гундеров - "Клуб на пороците" - веднага се вижда, че той е започнал да мисли в емоционалната страна, която ние тук в театъра търсим", поясни още за БНР Калин Сърменов.
Николай Гундеров

Авторът на пиесата „Клуб на пороците“ Николай Гундеров казва, че това е текст за един човек, който се опитва да остане такъв. Тя е за един добър млад актьор, който има голям комичен талант и навсякъде печели публиката.

"Това е разказ за актьор, който сменя своето поприще с друго, което му е много чуждо, но остава талантлив и запазва човека в себе си. Това е история и за театъра, и за човешките отношения. Това не е пиеса за осмиване на пороците, а за оплакване на добродетелите. Защото живеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени, разказа пред БНР Гундеров. 

"Благодаря на тригодишният ми син, че изтри 10 страници, докато пишех пиесата, което я направи по-кратка...Той ме прави много спокоен, защото когато едно тригодишно дете ти каже  - "Няма страшно" и "Сега вече ясен ли съм?", аз наистина ставам много спокоен... Багодаря и на жена си, че не искаше да я включвам като главна героиня в пиесата, защото и обясних, че става дума за комедия, не за драма, благодаря и на хората без чувство за хумор, защото те са най-смешните герои в тази пиеса", каза още в "Закуска на тревата" Николай Гундеров.


Още по темата в звуковия файл.


Николай Павлов Гундеров е роден през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл "Леки четива" е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си "Синтаксис на грижите" е оценен като най-добър дебютант на "Южна пролет". Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации.

В Сатирата е режисирал спектаклите "Пациенти & клиенти" по Марк Камолети в "Детектор на лъжата" на Василий Сигарев (Сатиричен театър, София), а също  "Мъж на верижка" от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), "Вернисаж" от Вацлав Хавел (театър "Елиадовна книховна", Прага), "Рейс" по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич (Театър "Диск"”, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател е на театър Trifonoff & Gunderov. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25