Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркели посред зима в Източните Родопи

Местните се чудят дали птиците са подранили, или изобщо не са заминавали

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Щъркели изненадаха посред зима жители на Източните Родопи.

В село Петелово предвестниците на пролетта радват местните хора, но те си задават и много въпроси.

Първият щъркел пристигнал още в края на миналата година. Общо птиците са три.

В Петелово не знаят дали птиците са подранили, или изобщо не са си тръгвалиКато стегне времето в края на февруари, какво ще правим, питат се в селото.

Там помнят как преди години друг щъркел зимувал в селото, бил със счупено крило.

В спасителния център за диви животни в Стара Загора имат и други сигнали от страната за появили се щъркели.

Зимата е мека, но при застудяване птиците "вероятно ще се преместят малко по на юг, малко по-надолу", пояснява д-р Христина Клисурова.

Щъркелът има малко по-широк хранителен диапазон и отсъствието на насекоми сега не му пречи, изтъква тя.

"Повече неща му влизат в менюто."

А жителите на Петелово се шегуват, че тази година няма да бързат с мартениците.

Повече чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04

"Едни слепци гласуват за други слепци." Помагат ли изборите да прогледнем?

Днес, на традиционната неделна литургия, православната църква ще припомни на вярващите евангелското четиво, което разказва как Христос изцелил един сляпороден човек. През очите на библейския разказ, как се виждат предстоящите избори "2 в 1"? - отговорите следват в звуковата картина от репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова...

публикувано на 09.06.24 в 07:52