Когато говорим за шоколад си представяме основно три вида – тъмно-кафяв (натурален), светло кафяв (млечен) и бял. В Академията на шоколадиерите в Израел палитрата е много по-шарена.
За цветовете и вкусовете на шоколада разкава за БНР в "Закуска на тревата" Ронен Афлало, собственик на Академията на шоколадиерите в Израел. Според него шоколадът е не толкова ,,вкусен деликатес“, а суровина за тези, които виждат в него нов клон на изобразителното изкуство или за изработване на невиждани до сега бижута. Цените на подобни ,,произведения“ са като за колекционери.
В последните години по света, започнаха да произвеждат и заместители на самият шоколад, например от лешници, рошковите или фурми. Но нищо не може да ме застави да изневеря на голямата си любов – шоколада от какао. Нещо повече, в Израел, експериментално започнаха да произвеждат какао, с цел да намерят как да запазят този заплашен от изчезване вид.
Заради световното затопляне, болести и вредители, много от дърветата в какаовите плантации на Южна Америка и Африка изсъхват. Цената на какаото расте. Дори, търговците предупреждават,че тази култура можа да се окажа „изчезващ вид“.
Предизвикателството пое израелският селскостопански институт „Вулкани“край Тел Авив. Въпреки,че какаото не е традиционна земеделска култура за еврейската държава, нейни учени станаха консултанти за селекциониране на сорт, който да е устойчив на климатичните предизвикателства, а в същото време да е подходящ за бутикови шоколади. Ето какво разказва д-р Елен Грабер институт „Вулкани“:
"Изучаваме как да подхранваме с торове и рационално да поливаме какаовите дървета.
Институтът „Вулкани“ е специализиран в пустинно земеделие. Около екватора в Африка и Латинска Америка се забелязва засушаване. Заради него цели какаови плантации могат да загинат.
Съществува и убийствен вирус, който също заплашва да унищожи този отрасъл, който дава препитание на стотици хора и доставя толкова обичания от всички шоколад.
При нас се правят опити, как научно правилно да се отглеждат какаовите дървета и да не се разчита природата сама да се справи с екстремалните условия, които са се създали. Имаме сме парници, които в които поддържаме температури и влажност като при тропически климат. Опитваме се да открием и как да предпазим от зараза или да лекуваме вече заболелите растения.
Преди да се захвана с изучаване на какаовите растения, бях химик, който се опитва да пречисти силно замърсени почви. Използвам натрупания опит и по отношение на какаовите плантации, които не рядко се намират в райони, които са със силно замърсени почви и води. Много уважавам Ронен Афлало, който няма научна титла, но е безценен консултант за вкуса при новосъздадените селекции", разказа още Грабер.
Още по темата в звуковия файл.
Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. "Ваканция в музея, научи българското" ще продължи до 25 юли. Заниманията са за деца от 6 до 12 години. Най-интересното е да готвят родопски ястия, разказва Валентина Василева – директор на музея в Смолян. "Залагаме както на традиционни..
Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В честването се включи и президентът Румен Радев. В общината отбелязват и 80 години от обявяването на селището за град. Към събралото се множество тази вечер президентът Румен Радев се обърна с думите: "Историята помни ентусиазма и..
Може би за социалните служби Асаф Ясур да е инвалид,но той е параолимпийски състезател по таекуондо, двукратен световен шампион, двукратен европейски шампион и олимпийски шампион от Париж. Дори в момента е на състезание в Корея - родината на този спорт. На конференция на медицинските сестри и брата на Израел за ролята на медиците в неговия..
С фокус върху паметта, справедливостта и бъдещето Турция отбеляза тази седмица 9 години от неуспешния опит за преврат в страната. Какво е отношението към събитията от 15-и юли 2016 г. близо десетилетие по-късно - можете да чуете в репортажа на специалния пратеник на БНР в Турция Мария Петрова. Това, което можете да чуете в началото на репортажа,..
Какво кара чужденци с различни професии и съдби за учат български език? Как една молдовка сбъдна мечтата на покойните си баща и свекър, които не са успели да целунат българската земя приживе? Защо любимата песен на млад полски славист е “Една българска роза”? Тези лични истории на участници в 48-ия Международен семинар по българистика на..
"Когато снимам, не си гледам фотоапарата. Разчитам на това, което съм заснел. То е усещане – още в момента разбираш, че си направил хубав кадър . Има кадри, които си стоят в главата ми, и чакам с нетърпение момента, в който ще отворя компютъра и ще видя какво съм направил." Това разказа пред БНР авторът на проекта "Хората на София" ("People..
Подаваш сигнал срещу пиян шофьор и се превръщаш в мишена на съдия – това се случва на Анна Адамова, юрист и доктор по конституционно право. Преди 3 години по подаден от нея сигнал идва дежурен екип от 8-о РУ в София, викат КАТ и вземат книжката на водача поради отказ да даде проба за алкохол. Самият водач и партньорката му тогава..
Българският трюфел е хит на европейския пазар, а брането му е сред високо платените професии у нас. Това твърдят търговци, които се занимават с..
В страна, в която често чуваме за фалити на болници, липса на лекари и пациенти, които търсят помощ на километри от дома си, в Тутракан има едно място,..
" Ако се опитат да предизвикат предсрочни избори във Варна, много силно ще настъпят мотиката . Благо Коцев ще си ги спечели", предупреди председателят..