Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,5 млн. лв. са изплатени на собственици на отчуждени за АМ "Хемус" имоти в Ловешко през 2022 г.

Снимка: архив

Държавата е изплатила през миналата година 1,5 милиона лева за обезщетения на собственици на имоти на територията на област Ловеч, отчуждени с решения на Министерския съвет за изграждане на участъци от автомагистрала "Хемус". 

Обезщетения са получили собствениците на 470 имота по трасето на строящите се нови участъци от магистралата на територията на област Ловеч. 

Изплатените 1,5 милиона лева са по 354 заявления. 

Отчуждените имоти за изграждането на първите три  лота от магистралата, които се строят в момента са в землищата на селата  Български извор, Брестница, Дерманци, Торос, Пещерна, Каленик, Лисец, Баховица и Славяни. 

Обезщетения са получили и собствениците на  отчуждени имоти в землищата на селата Дренов, Владиня, Слатина, Александрово, Чавдарци, Крушуна, Горско Сливово и град Летница, където започна строителството на лотове 4 и 5, но изграждането им беше спряно, тъй като не са спазени редица законови процедури. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е записано, че трябва да се изготви и въведе бонусна система през тази година за плащане на..

публикувано на 05.10.24 в 09:51

Москва скоро ще премахне талибаните от списъка с терористичните организации

Специалният представител на руския президент за Афганистан - Замир Кабулов съобщи, че в скоро време руските власти ще премахнат движението на талибаните от списъка с терористичните организации. По думите му съответното решение вече е взето, предстои оформянето му съгласно установения законов ред.  Министерството на външните работи, Федералната..

публикувано на 05.10.24 в 09:34
Мирела Тодорова с децата

Проект "Силен старт" дава възможност за равен старт на деца със затруднения

Нов проект на Министерството на образованието дава възможност училищата да помагат на проблемни деца, талантливи деца, родителите, педагозите. Целта на проекта "Силен старт" е да даде възможност за силен и равен старт на различни групи деца. В него участват 1500 детски градини - над две трети от всички в страната. 6 хлапетата от..

публикувано на 05.10.24 в 09:30
Нина Ламбова

Форум - "Бъдещето в нашите ръце" с фокус нови и ГМО храни

На 12 октомври в Стара Загора, адвокат Нина Ламбова организира форум-дискусия "Бъдещето в нашите ръце". Входът е свободен. 200 човека ще могат да се включат. Лекторите и присъстващите ще обменят мисли и впечатления за това какво е нашето утре и как можем да участваме в него, къкто и как да променяме бъдещето си.  Ще се търси отговор на..

публикувано на 05.10.24 в 09:10

Таймс: Половина снаряди, използвани от Русия, идват от Северна Корея

Половината от снарядите, използвани от Русия - около три милиона годишно - се доставят от Северна Корея, пише вестник "Таймс", позовавайки се на западното разузнаване. От Лондон – Веселин Паунов: Президентът Владимир Путин посети Пхенян по-рано тази година, за да подпише пакт за отбрана с Ким Чен-ун и Кремъл е станал зависим от изолираната..

публикувано на 05.10.24 в 08:49
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Украйна може да стане член на НАТО, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна може да стане член на Алианса, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени от руска окупация. Столтенберг смята, че има начини да се реши въпросът за прилагането на член 5 от Северноатлантическия договор за колективната сигурност, ако Украйна стане член на Алианса с окупирани..

публикувано на 05.10.24 в 08:32

Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.  17-годишното управление на цар Самуил, провъзгласен от папата за император на българите през 997 година, е белязано от тежки и непрестанни битки с..

публикувано на 05.10.24 в 08:29