Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"РСМ показа, че психологически не е готова за вписването на българите в Конституцията"

Костадин Филипов: Омразата към нас е от полза на онези сили в РСМ, които обслужват Белград и Москва

"България даде ясен знак, че с тази политиката РСМ няма как да получи подкрепа за ЕС"

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Трябваше веднъж за винаги да се даде ясен знак от българските държавници, че на езика на омразата и на пропагандата на омразата в Северна Македония трябва да се сложи край. ".

Това мнение изказа пред БНР журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие, във връзка с реакцията на България след побоя в Охрид на Християн Пендиков, който е секретар на българския културен клуб там.

По думите му страната ни е дала ясен знак, че с политиката, която води РСМ, няма как да получи подкрепа от нас в пътя ѝ към ЕС

Според него извънредното идване на външния министър на РСМ Буяр Османи в София и посещението му във ВМА при пострадалия Християн Пендиков е било кризисен пиар.

Журналистът определи като правилно решението на българските власти да задействат всички канали за информиране на международните институции, в това число и ОССЕ, която има конкретното задължение да се занимава с правата на човека в европейските държави. 

"Парадоксалното е, че от 1-ви януари тъкмо Северна Македония председателства ОССЕ".

Костадин Филипов подчерта, че в РСМ се разпространяват "измислени истории, които се поемат от обществото, разпространяват се от медиите и се нагнетява поредната порция страх и омраза към съседа":

"Полза от това имат онези сили в Северна Македония, които играят по свирката на Сърбия, а Белград, опосредствайки руското влияние в Западните Балкани, в това число и в РСМ, искат да държат Скопие на страна от европейското семейство".

Филипов припомни, че до ноември 2023г. тече периодът на наблюдение на РСМ от Европейската комисия:

"До ноември трябва да се реши окончателно изискването за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония. Вместо това време да се напълни с позитивни сигнали и с истинска политическа работа за подобряване на атмосферата между двете държави, виждаме какво се случва. ... Обществото, медиите и политическите реакции показаха, че РСМ психологически, пропагандно и всякак не е готова, за да направи този компромис с вписването на българите в Конституцията".

Той изказа опасение, че препятствия като това с побоя над Пендиков ще излизат все повече пред РСМ с наближаването на започването по същество на преговори с ЕК:

"Наслоявана е тази омраза от години насам". 

Интервюто на Людмила Железова с Костадин Филипов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева. Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до..

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Към момента няма информация за материални щети или пострадали хора.  Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 5 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. "За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка Рядко явление подобно..

публикувано на 17.06.24 в 20:35