Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем в изучаването на испански език сред младежите в България

Снимка: БГНЕС

Общо единадесет испански университета участваха на 27 и 28 януари в изложението "Висше образование в Испания", организирано от отдела "Образование" към посолството на Испания. Целта бе българските ученици да се запознаят с образователните възможности в Испания. Това е първото образователно изложение от този вид в България и е резултат от интереса на испанските институции да представят своите програми и да установят връзки с българските университети. Форумът показва подема в изучаването на испанския език сред младежите в България и тесните взаимоотношения, поддържани между двете страни в сферата на образованието. 

През настоящата учебна година над 25 000 ученици изучават испански език в България. От тях 6 800 са от училища по програмата "Испански езикови гимназии и паралелки" от цялата страна. Испанското министерство на образованието и професионалното обучение сътрудничи с българското Министерство на образованието и науката, посочва Анхел Сантамария - съветник в Отдел "Образование" към Посолството на Испания в България:

"Имаме споразумение, което беше подписано през 2001 година между Министерството науката и образованието на България и Министерство на образованието и професионалното обучение на Испания. То е свързано със създаването, развитието и поддържането на училищата по програмата испански езикови гимназии и паралелки. По това споразумение в училищата може да постъпи учител от испански произход, който да преподава испански език или други предмети на испански език. Това не са просто стажанти, а пълноправни учители от Испания. До момента има 18 учители, които преподават в 16 училища в цялата страна на повече от 6 хиляди ученици, за които испанският е първият чужд език. 5 от тях са в София, а останалите във Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, Плевен, Ловеч. През декември миналата година споразумението между двете министерства беше преподписано и актуализирано. Според тази актуализация вече и училища от началния етап могат да се включат в програмата и да имат испански преподаватели".

Учениците от испанските езикови гимназии и паралелки имат необходимост от реализация след завършване. Има много добри ученици, които могат да продължат висшето си образование в Испания, посочва Анхел Сантамария.

Испанският език се говори от повече от 500 милиона души като майчин език в 21 държави по света. Преподаването на испански език се увеличава през последните 10 години. Кое прави привлекателно обучението в испанските университети:

"Можете да ги видите на едни от най-високите места в световните класации. Имат изследователски програми в повече от 500 института и изследователски паркове. Предлагат качество, което е признато на световно ниво. Завършилите в испански университети намират работа във всички държави по света. Има много специалности, които се преподават на английски език. Ние сме любимата дестинация на студентите по програмата "Еразъм" в Европа. Има добра връзка между качество и цена. Ние приемаме много топло чуждестранните общности. Предлагат се добри възможности за изучаване на социални науки, архитектура, медицина. Предлагат се около 300 бакалавърски програми и повече от 500 програми за магистратура и докторантура".

Анхел Сантамария изтъква и традицията испански ученици да идват на обучение в България и големия брой студенти по програма "Еразъм", които завършват образованието си у нас. Това са изключителни обстоятелства, за да се направи скок в качеството на двустранното сътрудничество между Испания и България в сферата на образованието, посочва той.

Как се кандидатства в испанските университети, според Ася Мерезчиева от Отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България:

"От българската страна има повече специализирани университети. Испанските университети са с общи специалности". 

Проблем е, че в България оценките са по шестобалната система, а в Испания - по десетобалната, посочи Мерезчиева. 
 
Някои от бакалавърските програми или магистърските и докторските програми се водят на английски език. Всеки университет има собствени изисквания и трябва да се провери дали той работи с UNED, където се обобщават тези изисквания. Важно е също се проверят датите за подаване на документи и за изпити. Може да се кандидатства и за стипендии, посочва Ася Мерезчиева.

Испанският студент по програма "Еразъм" Альваро Медина казва:

"Мисля, че въпросът с обучението е решен по-добре в България, отколкото в Испания, защото в Испания университетите са твърде ориентирани към едно нещо. В България в спортните науки, които изучавам, се дава в началото една по-широка обща основа на познанието, а след това в по-горните курсове започва специализацията. Докато в Испания специализацията и тясното профилиране е от самото начало.     
За мен е все едно дали ще работя в България или в Испания или където и да е по света. Важното за мен е да работя това, което на мен ми се иска. Много харесвам спортните науки и по-специално това, което е свързано с възстановяването и рехабилитацията".

Даниел Чикано, който също е студент, добавя:

"Това, което най-малко ми харесва тук е, че студентите по програма "Еразъм" са някак отделени от българските студенти и до скоро нямахме възможност да създадем контакти по между си. През тази зима направихме нещо като студентски лагер на Витоша, свързан със спортни дейности, там се запознахме с българските студенти и бяхме очаровани. Давам си сметка колко много сме пропуснали от това преживяване и много съжалявам, че нямахме възможността по-рано да се срещнем и да общуваме".
"Бих искал предимно в Испания да работя, но бих работил в която и да е друга страна. Специализирам се в спортната психология", казва Даниел Чикано.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност", и добави: " Нещо гнило е пак в службите , но е трудно да коментирам. Едва ли е..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво ".  Това каза в предаването "РадиоТочка" бизнесдамата Евгения Банева. "Ние бяхме една от жертвите..

публикувано на 28.06.24 в 17:33