Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. Харалампий. Освещава се първата реколта мед

На днешния ден пчеларите, чийто покровител е св. Харалампий, носят за освещаване мед от първата си реколта
Снимка: БГНЕС

Православната ни църква отбелязва паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец - светец от първите векове на християнството, който и до днес е почитан като настойчив застъпник за хората при болести, бедствия и всякакви тежки беди. Църковните свидетелства разкриват непоколебимата му вяра и мъжество при мъченията, на които бил подложен в старостта му, както и горещата му молитва за всички хора - Бог да им даде здраве, душевно спасение и да умножи земните им блага. В богослужебната традиция е установено при различни случаи на злострадание да се чете молебен канон към св. Харалампий, а днес, в деня на неговата памет, да се освещава първата реколта мед.

Скъпият на много вярващи сърца св. Харалампий е живял през втория и началото на третия век. Бил епископ в Магнезия, град в гръцката област Тесалия. По онова време римският император Септимий Север предприел гонения срещу християните. Без страх епископ Харалампий изповядвал вярата си и се стараел да отклони хората от идолопоклонството. Бил изправен на съд и напразно увещaван да се поклони на езическите богове. Бил предаден на мъчения. Стъргали тялото му с железни куки. Раните му заздравявали по необичаен начин. Свидетели на твърдата му вяра и чудните изцеления, мнозина повярвали и приели мъченичество. Мъжествено, сякаш недокоснат от страданието, с Божията сила св. Харалампий изцерявал болни и правел много чудеса.

"Идолопоклонството го е изобличавал – по това може много да се разсъждава. Кои са днешните идоли на човека."

Св. Харалампий върху икона във врачански храм  Снимка: Ива АнтоноваЗнаменателни са и последните мигове от живота на Христовия страдалец. Той издъхнал недокоснат от меча на палача с молитва към Бог за хората. "Господи, - казал той, четем в житието на св. Харалампий, - Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!"

Преди да бъде посечен, Христос се явява на Харалампий и го пита какво иска.

"Там, където ще се почита моята памет, да няма глад, мор, епидемии. Да има душевно и телесно здраве и просвещение на хората."

Великото дръзновение на св. Харалампий да се застъпва за хората, потънали в беди и немощ, намира израз на надежда и упование в църковните молитви към светеца. Те са зов за закрила от междуособици, земетръс, наводнения, войни, огън и меч, глад и неволи, и от всяка напаст.

С магнезийския чудотворец се свързват и очакванията предстоящата земеделска година да е плодородна. Неслучайно на празника на св. Харалампий се освещава първият мед, а свeщеномъченикът е покровител на пчеларите.

"Цяла година се ползва за здраве – по една лъжичка, по две, при болест. Пчеличките са пример и за трудолюбие, и за организация и много може да се поучи човек от тези божи творения."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04

"Едни слепци гласуват за други слепци." Помагат ли изборите да прогледнем?

Днес, на традиционната неделна литургия, православната църква ще припомни на вярващите евангелското четиво, което разказва как Христос изцелил един сляпороден човек. През очите на библейския разказ, как се виждат предстоящите избори "2 в 1"? - отговорите следват в звуковата картина от репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова...

публикувано на 09.06.24 в 07:52