Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Славия Бърлиева: С Успение на св. Кирил отбелязваме българския принос към европейската цивилизация

проф. Славия Бърлиева
Снимка: БГНЕС

Кирило-Методиевският научен център при БАН заедно с Музея "Земята и хората" отбелязват празника "Успение на св. Кирил". Събитието е част от поредица юбилейни инициативи.

От хилядолетия насам българите честват този празник със знанието, че това е един от празниците, с които се отбелязва българският принос към европейската цивилизация, каза в интервю за БНР проф. д-р Славия Бърлиева.

"Славянската азбука, която е едно фонетично писмо, създадено от Светите братя Кирил и Методий върху основата на говоримия език на българските славяни от Солунско, разчупва през 9 век гръко-латинския модел на европейската писмена култура и прави нашия език, един народен език го прави книжовен."

Делото на Кирил и Методий става завинаги разпознаваем български знак, подчерта проф. Бърлиева.

"Кирило-Методиевото дело е било винаги белег, който се отнася до българската културна идентичност. Във всички критични моменти от нашата история Кирило-Методиевата традиция е изплувала на преден план и е ставала стожер на стремленията да се установи тази национална идентичност."

"От хилядолетия българите се уповават на тази традиция и в нашето съвремие също може да се види как новите демокрации енергично припознаха Кирило-Методиевата традиция като своя. Словакия въведе тази традиция в преамбюла на своята Конституция", каза още Славия Бърлиева.

Припознаваме това дело като много добре функциониращ и продуктивен културен модел, категорична е изследователката.

Позицията на РСМ е обяснима – това е население, върху което е упражняван десетилетен натиск, били са изличени усещанията за българска принадлежност. Не може да се отрече злощастната роля на сръбските емисари, които променят езика на нашите роднини и съседи, за да го отдалечат от неговите български корени, коментира проф. Бърлиева в предаването "Хоризонт до обед".

"Не може да става и дума за това, че най-ранните паметници на българската писмена традиция са македонски, както те се опитват да докажат. (…) Във всички извори се говори за българската азбука. Дори гръцките архиепископи на Охрид, които са били съвсем с недобри чувства към своето паство, говорят за Кирило-Методиевото дело като насочено именно към българския народ."

Същевременно тя отбеляза "грешките, които допускаме с пресилени изказвания, които не ни правят услуга".

"Никога не бива да се отказваме от това, че едно население, което живее в Македония и все още има българско самосъзнание, трябва да бъде подкрепяно по всякакъв начин", изтъкна в заключение Славия Бърлиева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14