Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП и ДБ събраха привърженици пред Народния театър

Снимка: Мария Филева

Коалиция "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се бори за победа на предсрочния парламентарен вот. Това обявиха лидерите на двете формации на първата си публична проява. Те събраха свои привърженици на сцена пред Народния театър, за да представят и част от близо 50-те подкрепящи ги неправителствени организации.

След като поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, лидерите на коалиция ПП-ДБ събрахасвои привърженици на сцена пред Народния театър, за да обявят целите си и да представят част от близо 50-те подкрепящи ги неправителствени организации.

Левски ни посочи правилната посока – да не чакаме спасители, промяната зависи от самите нас, каза Кирил Петков:

"Той е казал, че само ние задружни, заедно, можем да променим България". 

Превръщане на България в пълноправен член на ЕС и НАТО, влизане в Еврозоната и Шенген са целите на новата формация, посочи Атанас Атанасов:

"И ние направихме всичко необходимо да съединиме реформаторските сили у нас , за да може да спечелим на 2 април и да променим България".

Изключенията от ПГ на БСП Явор Божанков потвърди, че ще е водач на листа в Габрово и остана доволен от аплодисментите, с които беше посрещнат на сцената на Народния театър. Той беше категоричен, че вече не поддържа никакви отношения със социалистическата партия.

Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев отрекоха обвиненията на съпартиеца им Александър Дунчев, който днес заяви, че има задкулисие при редене на листите и настоя ДБ да отстъпи водаческото място в София - област:

"Никой от нас не е по-голям от каузата, никой от нас не е по-голям от обединението. Това ми е отговорът за Александър Дунчев", каза Кирил Петков.

"Да спечелим града с голяма разлика. Изпълнителният съвет взе решение и одобри как ще бъдат разпределени листите между нас и ДБ. Ако Изпълнителният съвет е задкулисие, да, задкулисие е. В София област се определя от ДБ, а не от ПП. Ясно е, че при събирането на две партии винаги ще има някои, които са недоволни. Имат право да си изразят недоволството. Видяхте част от тях днес на сцената. Ще има и отделно събитие, където и другите също ще ги обявим. Не мога да ви кажа всичките 50, ще пропусна някой, те ще се обидят. Знаете как са нещата. Изборите нявсякъде са увертюра за местните избори, защото централната власт без местната власт не може да стигне до истинските проблеми на хората. Счупените тротоари, парковете, презастрояването, ВиК-то, до боклука, това са ежедневните проблеми, които, докато не се изчистят, няма как да се решат големите проблеми. Законите се обсъждат в парламента. Видяхме, приказки много, накрая, когато трябва да се вземат решенията, за съжаление, ГЕРБ ги няма. Ще бием ГЕРБ на 2 април, след което ще ги бием и на местните избори", коментира от своя страна Асен Василев..

Василев отхвърли поканата на лидера на ГЕРБ Б.Борисов за разговор за съдебната реформа между водещите формации, защото мястото на подобен раговор е в парламента.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от образователното министерство. В продължение на един месец - до 26 юли, летни "часове" ще се провеждат в..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението Кърби Сигстън. Това се случва след като видео беше пуснато в социалните медии от протестната..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото. Превантивно-информационният център по проблемите на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След въпрос на БНР служебният министър на образованието Галин Цоков оцени протичането на изпитите като..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Обсъждат цените на природния газ за юли

Обществено обсъждане на цените на природния газ за месец юли ще се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на "Булгаргаз" е синьото гориво да поевтинее незначително - с малко над един процент. Окончателно решение комисията ще вземе на 1 юли.

публикувано на 26.06.24 в 08:05