Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Посланието на Путин беше изцяло към вътрешната аудитория в Русия

Пламен Димитров
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Посланието на Путин звучи убедително за аудиторията, към която е насочено. Това е едно от важните неща, които трябва да отбележим - днешното обръщение на Владимир Путин беше изцяло насочено към вътрешната аудитория в Русия, а не към външния свят".

Това каза пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

По думите му Путин е повторил всички основни пропагандни клишета, които използва Русия от началото на войната в Украйна, с цел да консолидира подкрепата за себе си и да оправдае нападението от миналата година и сегашните действия на руската армия и държава на международен терен:

"Логично е той да хвърли вината върху западните държави и да обясни, че Украйна е тяхна марионетка".

Пламен Димитров подчерта, че в обръщението на руски президент не сме чули нищо за бъдещите планове на Русия за "военната операция" в Украйна

Според него обещанието на Путин на всеки 6 месеца руските войници да бъдат пускани в отпуск означава, че той предвижда войната да продължи дълго.

"Информационна война между Русия и западния свят върви и такава война винаги съпровожда военни конфликти", коментира още той.

В предаването "12+3" Димитров коментира и посещението на американския президент Джо Байдън вчера в Киев и визитата му днес във Варшава, като ги определи като символични:

"Това означава препотвърждаване на лидерската роля на САЩ в западната коалиция, която помага на Украйна. Байдън дава знак, че американската помощ ще продължи и няма вероятност неговите действия в тази посока да бъдат блокирани от Конгреса на САЩ".

По думите му с посещението си в Киев Байдън се стреми да реши вътрешнополитически задачи, през тази година се очаква той да обяви кандидатурата си за следващите президентски избори:

"Идвайки в столицата на една воюваща държава, той иска да избяга от имиджа, че е стар и болен човек, който трудно взема решения, а че може да води страната си още 4 години". 

Пламен Димитров подчерта, че на фона на усилията на повечето държави от ЕС и НАТО, България е в лагера на по-пасивните страни, които се въздържат от по-сериозна военна подкрепа за Украйна.

Интервюто на Даниела Големинова с Пламен Димитров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повече от 8000 са цивилните жертви от началото на войната в Украйна

Повече от 8000 цивилни са загинали, откакто Русия нахлу в Украйна преди година, предаде Ройтерс, като се позова на Службата на ООН за правата на човека. Броят на жертвите е много по-висок от предишните аналогични данни, които бяха за 7199 смъртни..

публикувано на 21.02.23 в 14:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Асенова: Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент

Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент. Това заяви пред БНР Маргарита Асенова, Фондация "Джеймстаун", Вашингтон. Анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил  Джо Байдън в..

публикувано на 29.06.24 в 15:25

Михаил Кръстев: За да има стабилно управление, трябва да има ясен победител

Ясно, че е оттук нататък ще видим опит да се възпроизведе в един или друг вариант това, което беше досега - много тежко компромисно, много лабилно и много нестабилно мнозинство в парламента, което да се опита да формира и излъчи редовно избрано..

обновено на 29.06.24 в 14:52
Владимир Путин

Таймс: Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа", така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници. Операциите на Москва..

публикувано на 29.06.24 в 14:19

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания..

публикувано на 29.06.24 в 14:00
Общобългарският културен център в Одеса

Българският дух в Общобългарския културен център в Одеса

Българите в Одеска област на Украйна са 150 000, като според последното официално преброяване в самата Одеса около 50 000. Важно място за тях е културният център, където се събират, общуват, творят и учат децата на езика...

публикувано на 29.06.24 в 13:59

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически..

публикувано на 29.06.24 в 13:43

"Морско дело и рибарство" е една от най-успешно усвоимите програми

Програмата за "Морско дело и рибарство" е една от успешно работещите програми, финансирани от Европейския съюз.  За отминалия програмен период е ефективно усвоен почти 100 % от бюджета й , който е в размер на 200 млн. лв .   Кои са хората,..

публикувано на 29.06.24 в 13:35