Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Евентуалното несправяне с видеонаблюдението не може да бъде причина за оспорване на вота"

Стоил Стоилов: Най-добре е да има два протокола и събирането на данните да става в "Информационно обслужване"

"Да купят служебни калкулатори на СИК-овете"

Стоил Стоилов
Снимка: Борислава Борисова

"Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини да бъдат вписани общо в протокола е необмислено, немотивирано, непрофесионално, да не кажа - глупаво! ... Не знам каква е целта на това решение".

Това каза пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов и подчерта, че секционните избирателни комисии не притежават служебни калкулатори

Експертът подчерта, че смесеното гласуване - с хартиена бюлетина и с машина - ни връща към изборите на 4 април 2021 г., но с разликата, че тогава се е зачитал протоколът от машинното гласуване:

"Тогава в протокола имаше М - данните от машинния протокол, Х - данните от хартиените бюлетини и накрая общ брой. Сега ЦИК забрани на СИК да отпечатват машинния протокол, за да не препишат данните директно в протокола за машинното гласуване, условно казано. Сега комисиите ще бъдат принудени да броят, а машинният протокол и флашката ще бъдат използвани само ако има съдебно дирене"

По думите на Стоил Стоилов най-добре би било да се съставят два протокола - от гласуването с хартиени бюлетини и от машинния вот:

"Тези протоколи да се дадат в "Информационно обслужване" и там, по номера на секцията, да направят една колонка с числата от хартиеното гласуване, една колонка с числата от машинното и в третата колонка, като напишат формулата, автоматично ще се получат резултатите. Проблемът е, че там, където има брокери на гласове, те искат да знаят максимално бързо гласовете в конкретната избирателна секция. Това е причината да не се изчака едно такова събиране в "Информационно обслужване" на двата протокола и това е основната причина прочутите преброителни центрове да не бъдат въведени".   

В предаването "12+3" изборният експерт посочи липса на идентификация на произхода на машинните отрязъци (ролката), която да гарантира, че тази бюлетина е произведена точно от тази машина: 

"Ролките трябва да имат законова защита. Съвсем друг е въпросът за полиграфическата защита на хартията и съвсем друг е въпросът за деклариране на бюлетинката - от коя машина тя излиза". 

Стоил Стоилов определи въвеждането на задължително видеонаблюдение в избирателните секции като щуротия.

Евентуалното несправяне с видеонаблюдението не може да бъде причина за оспорване на вота:

"Никого не съветвам да лежи на тази кълка". 

Интервюто на Снежана Иванова със Стоил Стоилов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на матурите са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити са проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. За това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58

Обсъждат: Пълни и без високо кръвно да стават полицаи

МВР иска да се облекчат изискванията за физическа форма за кандидатите да станат полицаи. За обществено обсъждане е публикуван проект за промяна в наредбата, който предвижда - хора с наднормено тегло, но ниско ниво на затлъстяване да могат да постъпват на работа в МВР. Кандидатите обаче не трябва да страдат от високо кръвно или диабет. В проекта..

публикувано на 16.05.24 в 13:49

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Проф. Тодор Танев определи като "политическо действие" отпускането на 39 млн. за ВУЗ-овете

"Това е политическо действие преди 9 юни (датата, на която се провеждат извънредните парламентарни избори - бел.ред.) и е половинчата мярка. Тези, които мислят за парите на университета, трябва да мислят и за цялостната реформа . Те трябва да разделят нещата от политическия дневен ред". Това заяви пред БНР проф. Тодор Танев, преподавател в СУ и бивш..

публикувано на 16.05.24 в 13:20

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела, в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти.  Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05