Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водят ли старите стратегии до нов парламент?

Милен Любенов и Албена Танева пред БНР

Снимка: Ани Петрова

"Не всички партии са разбрали какво трябва да се случва. Виждаме, че някои от тях продължават със старите предизборни стратегии. Политическата среда е променена през последния месец и аз очаквам по-различна предизборна кампания от тези, които видяхме през последните години. Най-малкото и защото има политическа промяна вътре в политическите сили - новото обединение между ПП и ДБ, което в трето социологическо проучване е лидер в класациите, а БСП, пак според тези проучвания, прави впечатление, че в нея се задълбочават процесите на разпад и е твърде вероятно на тези избори партията да получи най-ниския изборен резултат в историята си".

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Милен Любенов, университетски преподавател, в коментар на предстоящата кампания за предсрочните избори на 2-ри април.

Доц. Милен Любенов

По думите на доц. Любенов много важна за малките партии, които социологическите проучвания ги позиционират около 4%-овата бариера, ще е избирателната активност:

"Всеизвестно е, че при по-ниска избирателна активност и прагът за влизане в парламента ще е по-нисък".

Политологът изказа скептицизъм относно ангажираността на партиите с усилие да мотивират негласуващите граждани:

"Това е най-сложният въпрос, защото има разочарование в последните години от политическия процес и от институциите въобще. Това, което се забелязва в момента, е, че основните политически партии насочват своите послания към своите твърди ядра. За да има успех една голяма партия, имаща претенции да управлява, трябва да намери послания и да привлече и колебаещите се избиратели, както и хора, разочаровани от партии и политици, но не и от политическия процес, които трайно не гласуват. Трябва да има насочени послания към колебаещите се и стратегията на партиите, поне на тези, които искат да управляват, по някакъв начин да се повиши избирателната активност".  

Прогнозата на доц. Милен Любенов е за много трудно съставяне на правителство при петпартиен парламент:

"Ако ПП-ДБ спечелят вота и то с по-голяма преднина от отразената в проучванията, ще имат претенция да предложат кабинет на малцинството. Аз не вярвам, че е възможна т.нар. евро-атлантическа коалиция. Още повече, че и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има намерение да се връща като народен представител. А Борисов продължава да бъде основна пречка за съставяне на такова евро-атлантическа правителство. При загуба на ГЕРБ на изборите с 3-4%, тогава на дневен ред ще бъде поставен въпросът за лидерството в партията, защото всички очакват поредния списък "Магнитски", където може би ще видим още политически фигури от водещи политически партии".  

Доц. д-р Албена Танева

"Положителното в тази политическа криза на нестабилност е осъзнаването от повече граждани колко важно е да има устойчиви органи на власт". 

Коментара пред БНР направи доц. Албена Танева, специалист по публична администрация и преподавател в Софийския университет.

По думите ѝ партиите са интровертни, насочили са се към твърдите си ядра:

"Някои от тях се занимават с инженеринг - създават подписки, което има инструментално значение, независимо от изобилната реторика на водачите и активисти на съответните политически сили. Може да активира избиратели да отидат да гласуват, но откроява определени проблеми на гражданите, когато се подвеждат по моментни неща и гласуват за партии, които, когато бъдат овластени, все пак трябва да имат капацитет и програма, за да могат да вземат решения. Има нужда от политически дейци, които не се занимават с партизански тип партийна политика, разбират отговорността на тези позиции, за да могат да мобилизират очакванията на гражданите и заедно с тях да придобият сила".   

Много е важно да има редовно правителство иначе започват да се виждат определени много сериозни дефицити, подчерта доц. Танева. 

"Трябва да има диалог между политическите партии. Диалог не означава да се съгласяват една с друга, нормално е да не са съгласни. Ако предизборната кампания е много монолози, които звучат в пространството, от това няма никаква полза", смята тя.

Интервюто на Георги Марков с Милен Любенов и Албена Танева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29
Президентът на журито на филмовия фестивал  Грета Геруиг пристигна в Кан

Откриват 77-мото издание на фестивала в Кан

Светът на киното се събира в Кан за 77-ия филмов фестивал, който се открива тази вечер, за да излъчи поредния носител на "Златната палма".  Червеният килим е готов за шествието на звездите на световното кино. Актрисата Камий Котен ще води церемонията за откриването на поредния филмов фестивал, Той обещава на киноманите силни емоции както със..

публикувано на 14.05.24 в 08:17
Асоциация за Инсулт и Афазия

50 000 българи са с инсулт за година, едва 3% са получили модерно лечение

Близо 50 000 българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 години. Данните представиха от Асоциацията за инсулт и афазѝя във връзка с днешния Световен ден за информираност относно инсулта. България е на челно място в Европа по смъртност..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

ЦИК представя образците на бюлетините и визията на машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи образците за бюлетините и визията на машините за изборите две в едно на 9-ти юни на пресконференция в ранния следобед. ЦИК вече изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския..

публикувано на 14.05.24 в 08:08