Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Богдан Кенаров: Войнската чест се печели с времето. Бойното знаме е светиня

Разузнавач курсантът е тазгодишният носител на академичната награда "3 март" на Община Велико Търново

Богдан Кенаров
Снимка: Здравка Маслянкова

Едно от нещата, които отличават Велико Търново в честванията на националния ни празник, е връчването на Академичната награда „3 март“ на Община Велико Търново на най-изявения за годината курсант от Националния военен университет. Тази година неин носител е бъдещият разузнавач курсант старшина Богдан Кенаров. 

Връзката ми с армията не е станала от един миг. Всичко започна още от детските ми години. В седми клас категорично реших, че ще кандидатствам. Прости си направих избора по детска наивност. В последствие, когато започнахме изучаването на военните дисциплини по тази специализация, усетих, че съм направил правилния избор. Не съм съжалявал. Точно за тази професия и специализация не се изисква само физическата подготовка, а и работа с интелект. Преди ва вляза в университета не бях кой знае колко добър ученик. Дори към момента завършвам с по-добър успех, отколкото в гимназията, а обучението тук е по-трудно. НВУ ме промени по много начини, но най-вече промени характера ми и го затвърди“. 

Богдан Кенаров е великотърновец, завършва Националния военен университет „Васил Левски“ тази година във факултет „Сигурност и отбрана“ по военна специализация „Разузнаване“ и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“. Средният успех от дипломата му е 5,60, а успехът от държавния изпит по гражданската му специалност е 6,00. По предложение на Националния военен университет и след единодушно гласуване от Общинския съвет той е тазгодишният носител на Академичната награда на Община Велико Търново „3 март“, която се дава на най-изявения за годината курсант. Наградата е позлатена настолна реплика на Арката на генералите в старопрестолния град, поставена върху камък от подножието на крепостта Царевец, както и значка с коронован лъв.

„Наградата я приемам като признание за труда, времето и усилията, които съм отделил през четирите години и половина, почти пет. Искал съм да стана най-добрата версия на себе си. От друга страна го приемам и като следствие, защото, за да стигна до тук, където съм, се постарал наистина не само в учението, но и работата си с хора, с подчинени“. 

След пет години в Националния военен университет бъдещият разузнавач Богдан Кенаров споделя, че военната клетва, която е дал, днес има по-специално значение за него, особено думите, с които завършва преди заветното „Заклех се“ - „Храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме“. 

Военнослужещият, давайки тази клетва, той изначално вече е готов и е обрекъл живота си в името на страната, на народа си. Бойното знаме аз го приемам като светиня, защото под него са минали толкова знаменити българи, военнослужещи, които са оставили имената си в историята. Войнската чест – тя се придобива, тя се печели, не се взема от някъде. Тя се натрупва с времето и човек просто го чувства“.  

Стотици пъти курсант Богдан Кенаров е минавал покрай паметника на Васил Левски на главния плац във Военния университет, който носи името на Апостола на свободата, и търси отговора на един въпрос: 

Богдан Кенаров

„Ако имаше такава фантасмагорична възможност той да бъде жив и да види това, което е в момента – военно-образователната система, обществото, страната, да бъде честен и да каже за това ли се е борил, докато е бил жив, бих искал да чуя искреното му мнение – със сигурност няма да е очарован, защото той се е борил за чиста и свята република. Чиста и свята република не е просто понятие, изречено от Васил Левски. Вярвам, че може да се постигне, но не може да го направи един човек. При сегашната ситуация можем, но трябва да сме единни, трябва да пренебрегнем, да игнорираме различията си в професионален план, в личен план, в народопсихологически дори. Всеки да даде своя граждански и войнски дълг, страната ни със сигурност може да се приближи до това понятие чиста и свята република“.  

Бъдещият разузнавач Богдан Кенаров иска от политиците и ръководството на армията ни да продължат с модернизацията на въоръжените ни сили с адекватно материално осигуряване – въоръжение и екипировка. За предстоящите избори бъдещият офицер и носител на Академичната награда „3 март“ на община Велико Търново коментира: 

„Аз се придържам към устава и изискванията към всеки военнослужещ и не съм политически ангажиран. Естествено имам свое мнение за ситуацията. Гласувам, тъй като смятам, че, ако не гласувам, гласът ми може да бъде пренасочен в интерес на друг. Гласувам, защото не искам гласът ми да отиде някъде, където нямам доверие“. 

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Папанчев (1963 - 2023)

Сбогуваме се с колегата Филип Папанчев

На 60-годишна възраст почина Филип Георгиев Папанчев. Новината за кончината му бешe съобщена от неговите близки. Филип Папанчев е работил дълги години като звукорежисьор и звукооператор в различни звена на Българското национално радио. Ще остане в спомените на колегите си като отзивчив човек с неподражаемо чувство за хумор. Опелото ще се състои на 2..

публикувано на 30.11.23 в 18:11
Проф. Станислав Памукчиев

„Преминаване – траектории във времето“ на проф. Станислав Памукчиев -проект извън рамките

"Предложението за проекта дойде отвън, но и заради годишнината, аз някак си не можех да се съглася, че заради годишнината трябва да правя голяма ретроспектива, имах вътрешна съпротива срещу това нещо, докато една нощ не се роди идеята как мога да отговоря на това предизвикателство, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Станислав Памукчиев .  „Преминаване..

публикувано на 29.11.23 в 10:07
Стефка Великова

Освен на спорта, Стефка Великова бе посветена и на благотворителността

Волейболният клуб "Олимпиец" тази година навърши 10 години. В него тренират деца от 1 до 12 клас. Клубът се радва на популярност, децата са над 180. Сърце на клуба до скоро бе Стефка Великова - добре познато име в българския спорт с успехи в миналото като състезател. Обичаната треньорка загина неотдавна при автомобилна катастрофа...

публикувано на 28.11.23 в 08:57
Проф. Славчо Томов

Проф. д-р Славчо Томов: Пациентите са запознати добре с роботизираната хирургия

Проф. д-р Славчо Томов е доктор по медицина и медицински науки с придобити специалности по ”Акушерство и гинекология” , "Онкология" и "Обществено здраве и здравен мениджмънт". За приноса му в развитието на българската и световната медицина е включен в Енциклопедичната книга „Светила в българската медицина”; избран за член на..

публикувано на 26.11.23 в 06:06
Веселин Маринов

Веселин Маринов - лесен за обичане

Верността на публиката се поддържа с истинска обич. Това сподели пред БНР един най-обичаните изпълнители у нас Веселин Маринов. Той представи н ай-новия си албум - "Лесен за обичане“, който е 30-ти в кариерата му. "Надеждата ми е този албум да е толкова хубав, че да е лесен за обичане, да докосне моите слушатели. Вярвам, че всеки нов албум е..

публикувано на 24.11.23 в 17:30
Борис Контохов

Борис Контохов празнува рожден ден два пъти в годината

Ще ви срещнем с един кореняк габровец, чиято фамилия е известна и тачена в града. Той е на 92 и въпреки годините си притежава завидна жизненост и свежа памет. С Борис Контохов в рубриката „Горещи сърца“ разговаря кореспондентката ни Велина Махлебашиева. "Срещам се с Борис Контохов по време на престоя му в Габрово, където той остава за по..

публикувано на 21.11.23 в 14:18

"След края на историята" с доц. Александър Сивилов: Енигмата Кенеди

На 22 ноември 1963 г., кортежът на американския президент минава през центъра на град Далас. Изведнъж проехтяват изстрели, колата ускорява, а държавният глава на една от най-мощните държави в света се свлича на задната седалка. Джон Фицджералд Кенеди губи живота си, за да се превърне в легенда. Той е най-младият и обаятелен президент на САЩ,..

публикувано на 18.11.23 в 13:50